3
wrzesień
Kucharze redukujący emisję CO2
Jak już u źródła spowodować zmniejszenie emisji szkodliwych substancji? Poczynając od rolników/farmerów.
3
wrzesień
Hello zdrowie
Jeszcze kilka lat traktowana jako wyskok jednostki, teraz ma stać się większością – kuchnia wegańska. Powodem tego zjawiska jest podwyższenie świadomości ekologicznej.
10
wrzesień
Kobiety mają głos!
Do tej pory światem gastronomii rządzili mężczyźni. Teraz ma się to zmienić. Z cienia pozycji pierwszoplanowych, wychodzi silna jak nigdy – płeć piękna.
10
wrzesień
Akcja fermentacja
Już od kilku sezonów zauważalna była tendencja wzrostu popularności żywności fermentowanej. Prognozy na ten rok są jednoznaczne: nadszedł czas kiszonek. Kuszące są nie tylko walory smakowe, ale i właściwości prozdrowotne.
17
wrzesień
Tea time!
Powszechnie mamy możliwość delektowania się różnymi rodzajami kawy. Jeśli ktoś jest jednak większym zwolennikiem naparu z suszonych liści, już nie ma takiego szczęścia.
17
wrzesień
Jedzenie jak kosmetyk
Coraz bardziej popularna staje się żywność funkcjonalna. W zeszłym roku swoją dobrą passę rozpoczęła m.in. treningowa – z dużą zawartością białka. Teraz innowacją stają się dodatki do żywności, które do tej pory wzbogacały kosmetyki.
8
październik
Koniec ery superfoodów
A wraz z nim – początek ery „instagramowalnego” comfort foodu – idealnego do pokazywania w sieci. Wszystko z nadmiernym przesadyzmem – ociekający ser, słodycze – wpisujące się perfekcyjnie w hasztag #foodporn.
26
wrzesień
Tastes like crickets! – robaki
Wciąż rosnące ceny surowców i mięsa spowodowały pojawienie się idei na wykorzystanie ogólnodostępnych robaków w kuchni. Zawierają one mniej tłuszczu, a także 3-4x więcej białka niż wołowina.
26
wrzesień
Producent + Konsument = Prosument
Wraz ze wzrostem świadomości konsumentów nt. żywności, rośnie ich potrzeba kontroli nad tym, co trafia do ich ust.
8
październik
Food & the greater good / Slow living, slow cooking
Mając na uwadze globalny nacisk na klęski żywiołowe przed jakimi stoi ludzkość, społeczność kulinarna zaczyna wkładać coraz większe wysiłki w działania charytatywne, zapewniające wsparcie potrzebującym.