aim-logo
Szkolenia wybrane dla Ciebie

Wierzymy, że dzięki udziałowi w warsztatach nasi Klienci będą mogli rozwijać swoje umiejętności i zdobywać wiedzę potrzebną do prowadzenia codziennego biznesu, a pracownicy MAKRO podnosić swoje kompetencje sprzedażowe oraz wiedzę asortymentową.

Dowiedz się więcej o naszych trenerach

Najbliższe szkolenia wybrane dla Ciebie

29
M07

Sztuka mięsnych kanapek

Kuba Steuermark udowodni, że pieczenie, duszenie oraz gotowanie mięs i składanie kanapek to prawdziwa sztuka. Podczas warsztatu skupimy sie na technikach marynowania, pieczenia i przygotowywania serca kanapki, jakim jest mięso. W czasie gotowania porozmawiamy o właściwym doborze temperatur oraz czasie pieczenia i gotowania, ocenie kategorii mięsa i czasie marynowania. Nie zapomnimy oczywiście o dodatkach i pieczywie odpowiedzialnych za finalną kompozycję smaku. W czasie warsztatu dowiesz się jak samodzielnie przygotować takie mięsne hity jak pastrami, pulled pork czy żeberka BBQ.

Zdobytą wiedzę od razu przetestujesz na samodzielnie przygotowanych:

1/ Pastrami z suchą marynatą i kanapka Reuben z kiszoną kapustą i domowym sosem 1000 wysp
2/ Pulled Pork w mokrej kubańskiej marynacie i kanapce sub cubano
3/ Domowej szynce gotowanej i pieczonej w ziołach oraz angielskimi jajkami sadzonymi z szynką i domowymi frytkami zamkniętymi w bułce
4/ Żeberkach wieprzowych BBQ podanych z autorskim sosem na morelach we własnoręcznie przygotowanej bułce bao

Warsztat trwa w godz. 10-15 
Zapraszamy!

30
M07

Otwarta kuchnia: Kuchnia francuska

Kuchnia francuska nie bez powodu jest znana i ceniona na całym świecie. Jest wysublimowana, lekka i fantazyjna, to z niej wywodzi się większość technik i kompozycji smaków, które królują w europejskich potrawach. Na warsztacie przybliżymy Wam  tradycyjne smaki smaki Francji i pokażemy,  że w domowym zaciszu też jest miejsce na wykwintne potrawy na wysokim poziomie. Oczywiście na spotkaniu nie zabraknie też francuskich win. W menu warsztatu:

  • Tradycyjna zupa cebulowa
  • Filet z kaczki podany na biszkopcie ziołowym w asyście marynowanych kurek i sosu na bazie musztardy francuskiej.
  • Crème brûlée – w 3 odsłonach tradycyjny/czekoladowy/porzeczkowy

Warsztat prowadzony w ramach cyklu popołudniowych warsztatów Otwartej kuchni Akademii Inspiracji, kiedy otwieramy się dla każdego - nie tylko profesjonalistów ale wszystkich miłośników gotowania i pasjonatów dobrego smaku. 

Warsztat trwa w godzinach 17-21. W cenie warsztatu przerwa kawowa i kieliszek wina.

Serdecznie zapraszamy!

2
M08

5 - dniowy kurs kucharski

Zapraszamy każdego miłośnika gotowania i każdego, kto chciałby zmienić kwalifikacje lub rozwijać swoje kompetencje w kierunku zawodu kucharza. W trakcie kursu kompleksowo wprowadzimy Cię w tajniki pracy na profesjonalnej kuchni zarówno od strony teoretycznej jak i przećwiczymy praktyczne zdolności. 

Czas trwania: 40 godzin (5 dni roboczych w godzinach 8-17 z przerwą na lunch)
Program:

Dzień 1

Część teoretyczna (4h):

  • Organizacja pracy
  • BHP w miejscu pracy
  • Zasady Dobrej Praktyki Produkcyjnej
  • Zasady Dobrej Praktyki Higienicznej
  • Podstawowe zasady HACCP
  • Obowiązki kucharza
  • Na czym polega tworzenie receptur i jak się nimi posługiwać
  • Czym jest food cost i jakie ma znaczenie na prawidłowe prowadzenie restauracji
  • Czym jest menu i jak dopasować je do danej sytuacji.
  • Struktura organizacji kuchni ( sous chef/head chef itd.)

Część praktyczna (4h)

  • Organizacja sekcji
  • Zapoznanie z profesjonalnym sprzętem kuchennym
  • Wprowadzenie do technik krojenia

Dzień 2

Część praktyczna (8h):

  • Techniki krojenia
  • Wywary, zupy i sosy

Dzień 3

Część praktyczna (8h):

  • Dania z ziemniaków (puree, krokiety ziemniaczane, fondanty)
  • Przygotowanie makaronu (fettucine i linguini)
  • Techniki gotowania różnych gatunków ryżu (arborio, basmati ryż do sushi)
  • Techniki obróbki jaj (smażenie, gotowanie)

Dzień 4:

Część praktyczna (8h):

  • Czyszczenie i filetowanie ryb.
  • Dania z ryb w oparciu o różne techniki (duszenie, grillowanie, pieczenie, sous vide, gotowanie na parze, smażenie)
  • Marynowanie i peklowanie,ryb  oraz gravalax
  • Wprowadzenie do owoców morza

Dzień 5:

Część praktyczna (8h):

  • Techniki rozbioru i oczyszczania mięs (kurczak, kaczka, wołowina, jagnięcina, wieprzowina i cięlęcina)
  • Techniki pieczenia, duszenia i smażenia mięs
  • Techniki gotowania mięs
  • Wprowadzenie do sous vide

W cenie wliczona przerwa kawowa i lunch na wszystkie dni kursu. Na zakończenie uczestnicy otrzymaja certyfikat Akademii Inspiracji MAKRO. 

Serdecznie zapraszamy!

2
M08

Burgerowy street food

Zapraszamy na kolejną odsłonę kuchni street food w Akademii Inspiracji Makro, gdzie tym razem sięgniemy po klasykę ulicznego gotowania - burgery. Podczas warsztatów wspólnie przygotujemy kanapki od początku do końca, od bułki, przez serce buregra po sosy i dodatki. W menu warsztatowym przygotujecie:  

Classic beef burger/ boczek/ mimolette/ pikle/ majonez gorczycowy/ sałata rzymska/ pomidor

Burger meksykański / salsa pomidorowa/ guacamole/ nachos/ green jalapeno

Vege burger/ kozi ser panko/ marmolada z czerwonej cebuli/ creme fraiche z cydrem/ palone masło/ waleriana

burger orientalny/ krewetki tygrysie/ majonez kolendrowy/ chutney z cytryny

burger z dziczyzny/ majonez z trawy żubrowej/ chutney z borówek

Podczas warsztatów opowiemy również o historii burgera i pochodzeniu jego nazwy. Porozmawiamy też o tym, co definiuje finalną kompozycję kanapki czyli pilkach i dobieraniu sosów.

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. 

Serdecznie zapraszamy!

2
M08

Serwis Kelnerski

Profesjonalny kelner jest wizytówką każdego lokalu, a od jego kompetencji w dużej mierze zależy to, czy klienci odwiedzą Twoją restaurację ponownie. Zapraszamy na warsztaty dla adeptów sztuki kelnerskiej.

W programie warsztatów:

  • predyspozycje zawodowe
  • rodzaje serwisów: niemiecki, tzw. talerzowy (amerykański)
  • techniki pracy kelnera w tym min. przygotowanie zastawy stołowej do podawania dań i napojów, codzienne prace przygotowawcze jak: nakrywanie stołów obrusami - formowanie krawatów,
  • nakrycia w restauracjach hotelowych, nakrycia proste i rozszerzone
  • ogólne zasady serwowania w tym: kierunki i kolejność obsługi czy kolejność serwowania dań i napojów  
  • metody pracy

A w  praktyce:

  • scenki symulacyjne
  • ćwiczenia grupowe
  • burza mózgów
  • dyskusja moderowana
  • prezentacje trenerskie i prezentacje uczestników
  • sesja pytań i odpowiedzi

     

Warsztat trwa w godz. 10:00-16:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

3
M08

Piwoznawstwo – poziom podstawowy

Poznaj tajniki kultury piwnej i dowiedz się, jak prawidłowo serwować i parować piwo z jedzeniem. Podczas warsztatu poznasz wiele ciekawostek dotyczących historii piwa oraz sposobów warzenia i dowiesz się jak rozróżniać podstawowe gatunki piw dostępne na rynku. W trakcie spotkania:

- spróbujesz i poznasz charakterystykę gatunków piw lager, ale, ipa, pszeniczne, porter czy kozel 

- dowiesz się, z jakich składników warzy się piwo i czym się różnią techniki i sposoby warzenia

- przetrenujesz profesjonalne techniki serwowania piwa z nalewaka i butelki

- poznasz podstawy kiperstwa czyli fachowej oceny wyglądu, aromatu i smaku piwa

- zobaczysz jak łączyć różne gatunki piwa z różnorodnymi przekąskami

 

Warsztat dedykowany jest dla barmanów i kelnerów oraz pasjonatów i osób na co dzień sprzedających piwo. Warsztat prowadzony jest na profesjonalnie wyposażonym barze, na którym będziesz mieć okazję zapoznać się ze sprzętem wykorzystywanym do pracy przy serwowaniu piwa.

W trakcie warsztatu wykorzystujemy piwa alkoholowe i bezalkoholowe z różnych stron świata, przede wszystkim czeskich jak Pilsner Urqell czy Kozel.

Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00, Około godz. 12.00 przerwa na lunch.
Serdecznie zapraszamy!

3
M08

Desery restauracyjne

Warsztat cukierniczy na poziomie średnio-zaawansowanym, podczas którego wspólnie przećwiczymy techniki niezbędne przy pracy na sekcji deserowej. Na warsztacie przybliżymy uczestnikom tematykę ganaszowania, i klasycznych kremów cukierniczych.  Podczas warsztatu dużo uwagi poświęcimy wydajności pod względem wykorzystywanych baz smakowych i produktów bazowych, które pozwolą nam wykorzystywać ich składniki niekoniecznie w deserach. W menu warsztatu znajdziecie:

  •  chlebek bananowy z żelem awokado, ganache’m kolendrowym, lemon curd’em i sorbetem mandarynkowym
  •  babka cytrynowa z fasolą edamame, białą czekoladą i kremem jogurtowym
  •  wytrawna tartoletka czekoladowa z giandują migdałową, ganache’m porto, konfiturą z czarnej porzeczki na czerwonym winie i kremem goździkowym

Warsztat trwa w godzinach 10-17, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch

Serdecznie zapraszamy!

4
M08

Sushi - poziom 1

Podczas warsztatu nasz Sushi Chef przybliży Ci:

  • historię sushi /zarys
  • jak przygotowywać ryż do sushi
  • narzędzia i przybory wykorzystywane w przygotowaniu sushi
  • wybór ryb i owoców morza – obróbka, przechowywanie, metody przyprawiania
  • główne składniki oraz pozostałe dodatki do sushi
  • jak dekorować sushi
  • przygotowywanie różnych form sushi – nigiri, hosomaki, futomaki, uramaki
  • krojenie i prezentację sushi
  • wstęp do krojenia i aranżacji sashimi

W menu:

  • Maki zushi (futomaki, uramaki, hosomaki):  łosoś / tuńczyk / warzywa
  • Nigiri: łosoś / tuńczyk / okoń morski / krewetka  węgorz / przegrzebek.
  • Sashimi moriawase:  selekcja ryb i owoców morza.
  • Tatar: łosoś / jajo przepiórcze / ikura.
  • Maguro no tataki. Tuńczyk, imbir, dymka, sos sojowy.

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

4
M08

Skuteczna rekrutacja w gastronomii

Szukasz sposobu na ograniczenie rotacji w zespole albo chcesz ustandaryzować procesy rekrutacyjne? Weź udział w warsztacie Skuteczna rekrutacja w gastronomii. Spotkanie dedykujemy managerom, restauratorom i szefom kuchni odpowiedzialnym za budowanie zespołu w lokalach gastronomicznych.

Każdy z uczestników spotkania zdobędzie wiedzę dotyczącą prowadzenia skutecznych procesów rekrutacyjnych. Dowie się jakie są konsekwencje błędów rekrutacyjnych i jak ważne jest odpowiednie przygotowanie do rekrutacji do swojego biznesu. Będzie w stanie zdefiniować odpowiedni profil poszukiwanego kandydata i zaproponować adekwatne pytania. Pozna różne rodzaje pytań rekrutacyjnych i ich konkretne przykłady.

Warsztat Skuteczna rekrutacja to połączenie merytorycznej wiedzy z zakresu psychologii, komunikacji, motywacji z konkretnymi przykładami z branży gastronomicznej.

Program warsztatu:

- Pokolenia X,Y, Z – kim są i jakie ma to znaczenie w rekrutacji
- Ile kosztuje błąd rekrutacyjny, najczęściej popełniane błędy oraz jak się ich ustrzec
- Tworzenie profilu kandydata – kogo tak naprawdę potrzebuję do mojej restauracji?
- Selekcja aplikacji – na co zwracać uwagę
- O co pytać i w jaki sposób pytać - rozpoznaj to co ukryte
- Niestandardowe metody rekrutacji: scenki i praktyczna weryfikacja umiejętności kandydata
- Prawo pracy w rekrutacji
- Budowanie marki pracodawcy w procesie rekrutacji

O sukcesie danego lokalu bardzo często decydują ludzie, którzy go tworzą, ich zaangażowanie w pracę i umiejętności oraz to jak ze sobą współpracują. Dlatego tak ważne jest, aby właściwe osoby pracowały na właściwych miejscach. Dowiedz się, jak je znaleźć i zapisz się już dziś!

Warsztat trwa w godzinach: 10:00-15:00

9
M08

Fit kuchnia

Ograniczanie kalorii w diecie już dawno przestało być zaledwie modą i co raz częsciej jest elementem, który decyduje nie tylko o tym, jakie danie z karty zamawiają nasi goście ale czy w ogóle odwiedzą daną restaurację. Podczas warsztatu porozmawiamy o tym, dlaczego lekkie dania z ograniczoną zawartością cukrów, tłuszczu i soli powinny znaleźć się w menu każdej restauracji i jak tworzyć inspirujące receptury na bazie warzyw, białego mięsa i ryb. W fit menu warsztatowym znajdzie się:

  1. Gulasz z bakłażana z pomidorem, świeżymi ziołami i kotletem z ciecierzycy
  2. Podudzie z kurczaka w orzechach i kefirze z pieczonym selerem i sałatką z ziół
  3. Pieczony kalafior z grzybowym tofu z kiszonkami własnej produkcji
  4. Polędwica z tuńczyka marnowana w herbacie z płatków róż i suszonych owoców z dodatkiem octu starzonego z sezonowymi warzywami
  5. Dorsz pieczony na soczewicy Beluga z sałatką z koperku i ogórka

Warsztat trwa w godzinach 10-15, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

10
M08

Dwudniowy kurs cukierniczy - torty

Zapraszamy do udziału w dwudniowym kursie cukierniczym, podczas którego w szczegółowy sposób opracujemy tematykę tortów. W trakcie spotkania poruszymy zagadnienia i przećwiczymy techniki związane z wypiekiem, dekoracją, piętrowaniem i składaniem tortów ale też organizacją i optymalizacją pracy przygotowywania poszczególnych elementów składowych.

W trakcie warsztatu każdy z uczestników przygotuje torty:

  • Naked cake - biszkopt kawowy  z ponczem kahlua, wiśnie w maladze, krem z gorzkiej czekolady, ciasto francuskie, chantilly śmietankowy, ptyś w karmelu
  • Tort 3 bezy – francuska, hiszpańska, włoska, krem z orzechów laskowych, ganache z mlecznej czekolady, chantilly śmietankowy, wytrawny sos czekoladowy, owoce leśne
  • Tort tradycyjny- biszkopt jasny, poncz pigwowy z białym rumem, krem z mlecznej czekolady, mus waniliowy, truskawki
  • Tort nowoczesny –  biszkopt bananowy, gianduja migdałowa, ganache miętowy, krem cytrynowy, konfitura pomarańczowa z kardamonem i liśćmi kafiru, mus z białej czekolady, glazura lustrzana.

W programie również:

  •  sprzęt wykorzystywany w składaniu i dekorowaniu tortów
  • techniki warstwowania
  • przygotowywanie tortów przez mrożenie
  • sezonowość składników

Kurs trwa dwa dni:
pierwszy dzień w godzinach 9-16,
drugi w godzinach 10-16.

W cenie kursu przerwa kawowa i luch w oba dni warsztatowe.

10
M08

Zimna płyta - menu bankietowe

Zimna płyta czyli przystawki zimne od zawsze wizytówka bankietu lub przyjęcia weselnego. Na naszych warsztatach postaramy wprowadzić was w nowe techniki przyrządzania, nowe składniki i uniwersalne rozwiązania które na pewno przyjmą się w każdej okoliczności i miejscu.

  1. Przepiórcze jajka po szkocku w białej kiełbasie.
  2. Łosoś marynowany w burakach i chrzanie.
  3. Ceviche z przegrzebków z marynowanymi złotymi burakami i żelem jabłkowo-szczawiowym.
  4. Tatar z dziczyzny z keczupem orzechowym, olejem sosnowym i grzybami.
  5. Marynowane śledzie z kremem z pasternaku, białą rzodkiewką i dashi jabłkowym.

Warsztat trwa w godz. 10-15, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

11
M08

Warsztat Baristyczny

Kawa to nie tylko ziarna i parzony z nich napój. Kawa to zapach, niepowtarzalny smak i aromat zatrzymanej w biegu chwili. To miłe słowa i obrazy narysowane na spienionym mleku. Chcesz, aby to poczuli Twoi klienci?

Zapraszamy do nas na warsztaty, prowadzone przez Baristkę, która kocha wszystko co z kawą związane, a swoją pracę wykonuje z pasją, którą szczodrze dzieli się z uczestnikami naszych warsztatów.

W programie warsztatu:

  • barista - jego sylwetka i rola za barem
  • charakterystyka zawodu
  • prezentacja marki Rioba
  • gatunki kawy - arabica i robusta
  • kawy na bazie espresso
  • czynniki, które maja wpływ na espresso
  • regulacja młynka
  • kawy z mlekiem
  • sposób przygotowania mleka
  • urządzenia i akcesoria do kawy

Pod okiem pasjonata kawy:

  • udoskonalisz umiejętności przygotowanie kaw czarnych na bazie espresso oraz kaw mlecznych, kaw smakowych
  • przetestujesz różne gatunki kawy
  • dowiesz się czym różni się dobre espresso od złego
  • poznasz techniki zdobienia kawy: latte art oraz techniki malowania crema
  • udoskonalisz umiejętności obsługi urządzeń i akcesoriów

Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

11
M08

Kuchnia wegańska i wegetariańska

Weganie i wegetarianie to co raz szybciej rosnąca grupa klientów gastronomii. Jednocześnie są to goście, którzy tak samo jak każdy poszukuje ciakwych połączeń smaków, innowacyjnych receptur i nietuzinkowego menu. Podczas warsztatu pokażemy sposoby na zbudowanie karty, w której silną pozycję zajmą dania wybierane przez grupę sięgających po dania bezmięsne. Na warsztacie przybliżymy sposoby przygotowania dań klasycznych w wersjach bezmięsnych, wegańskiego street foodu, deseru czy dań spełniających oczekiwania dzieci jak i bardziej ekskluzywną wersję tego rodzaju kuchni.

Poznaj oblicza kuchni wegańskiej i wegetariańskiej i samodzielnie przygotuj:

  • Pulled z zielonego owocu drzewa bochenkowego,

  • Pulpety z czarnej soczewicy w sosie koperkowym,

  • Szare kluski z miodową kapustą kiszoną i okrasą z pomidorów suszonych,

  • Wegańskie ciastko dyniowe z bezą,
     
  • Kołduny z panczkrautem i demi glacem warzywnym.

Warsztat trwa w godzinach 10-15, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch

Serdecznie zapraszamy!

12
M08

Kuchnia tajska - poziom zaawansowany

Bartosz "Snecz" Dębski zaprasza miłośników kuchni tajskiej do wspólnego pogłębienia znajomości receptur, składników, aromatów i smaków tamtejszej kuchni. Podczas warsztatatu przećwiczymy techniki na co dzień wykorzystywane w Tajlandii i wspólnie przygotujemy aż 7 receptur:

  • Tajska konfitura z chili i tamaryndowca
  • „Bezrybny" sos rybny
  • Tom Yum - najpopularniejsza pikantno-kwaśna tajska zupa z konfiturą z chili, w wersji klarownej z krewetkami
  • Som Tam - sałatka z papai z fasolką szparagową, pomidorem i pikantnym dressingiem, na bazie "bezrybnego" sosu rybnego
  • Satay - szaszłyki z kurczaka z sosem orzechowym
  • Khanom Jeen Nam Ya - esencjonalne rybne curry podane z cienkim makaronem ryżowym
  • Pisang Goreng - banany smażone w cieście ryżowo-kokosowym

Warsztat trwa w godzinach 10-15 w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch

Serdecznie zapraszamy!

12
M08

Liczby na Talerzu - Zarządzanie Finansami Lokalu

Każdy właściciel czy też menadżer lokalu gastronomicznego powinien znać swoje liczby. Powinien wiedzieć co o jego restauracji mówią cyfry i twarde dane. Taka analiza w oparciu o raporty z działalności firmy, pozwala na bardziej efektywne zarządzanie, trafniejsze wnioski a w efekcie lepsze decyzje rzutujące na funkcjonowanie lokalu. Analiza finansowa nie kończy się na pracy księgowej i wyliczeniu podatków. To bardziej złożony i bardziej szczegółowy proces, ale przy wykorzystaniu odpowiednich narzędzi, staje się czytelny, prosty w zastosowaniu a przede wszystkim niezbędny przy dalszym planowaniu.

Warsztat dedykowany jest: właścicielom restauracji, menadżerom oraz osobom chcącym założyć lokal gastronomiczny.

W trakcie warsztatu dowiesz się:

  • rola właściciela w zarządzaniu finansami lokalu
  • dlaczego księgowość w gastronomii to za mało
  • jakie obszary działalności twojej restauracji należy raportować i jak przeprowadzać analizę
  • jak wyliczyć obrót minimalny, oczekiwany i satysfakcjonujący uwzględniając środowisko w jakim działa twój lokal
  • jak określić udział poszczególnych kosztów w obrocie i dlaczego analiza tej struktury jest bardzo istotna
  • które koszty w twojej restauracji są stałe, a które zmienne biorąc pod uwagę długi okres; dowiesz się jak unormować koszty zmienne i nadać im stały charakter
  • szczegółowo przeanalizować koszt zatowarowania, jak kontrolować go w długim okresie i jakie czynniki mogą wpływać na jego zmiany
  • jak negocjować lepsze warunki z dostawcami w oparciu o historię zakupów
  • jak liczyć i kontrolować food cost oraz beverage cost
  • poznasz przykłady z rynku mówiące o tym jak analiza strony kosztowej może wpływać na zarządzanie restauracją
  • przeanalizujesz problemy prawdziwych restauracji i poznasz rozwiązania, które pozwoliły na większa kontrolę kosztów w lokalu
16
M08

Obsługa Gościa: Aktywna Sprzedaż

Aktywna sprzedaż kelnerska w restauracji to diagnozowanie potrzeb Gościa, wyprzedzanie Go zawsze o krok wychodząc z propozycją napojów, przystawek, dań głównych czy deserów. Zwiększyć sprzedaż można również na innych etapach obsługi Gościa indywidualnego. Ci którzy tego nie robią, bądź myślą, że aktywna sprzedaż jest nachalna, są zwykłymi „zbieraczami zamówień”, których napiwki są bardzo małe, albo nie mają ich wcale. Warsztaty przeznaczone są dla wszystkich, którzy chcą poznać tajniki sprzedaży kelnerskiej i zarabiać więcej.

Program: Aktywna sprzedaż:

  • Czym jest aktywna sprzedaż w restauracji
  • Cechy dobrego „sprzedawcy”
  • Pierwsze wrażenie – na co musimy zwracać szczególną uwagę. Jak wzbudzić zaufanie i zbudować dobry kontakt sprzedażowy.
  • Kelner jako sprzedawca – momenty w obsłudze gdzie możemy zwiększyć sprzedaż
  • Schemat pełnej obsługi Gościa
  • Dlaczego i jak skutecznie proponować napoje.
  • Znajomość karty menu/karty win i alkoholi – podstawą sukcesu. Kiedy i jak proponować wino do posiłku.
  • Proponowanie przystawek
  • Sugestywne opisywanie potraw
  • Odpowiednia kolejność przy polecaniu
  • Jak proponować desery i w których momentach obsługi
  • Trudne pytania zadawane przez Gości.

Warsztaty praktyczne:

Ćwiczenia z obsługi Gościa, z zastosowaniem technik sprzedażowych.

Warsztat trwa od 9:00 do 17:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy.

 

 

 

 

16
M08

Sezon na grzyby

Tomek Królikowski zaprasza do wspólnego kosztowania leśnych smaków i sezonowego menu w nietuzinkowym stylu. Korzystając z sezonu grzybowego zainspirujemy uczestników do niestandardowego podejścia do dań z wykorzystaniem darów lasu i skonstruowania sezonowej wkładki do menu restauracji. W programie:

Ramen z susznych borowików i,podgrzybków, jajkiem 7 minutowym i wakame oraz grillowanymi boczniakami
Enoki, boczniaki, pieczarki brunatne i podgrzybki w sosie ostrygowym z własnoręcznie przygotowanym noodle
Tortelloni z prawdziwkami i ricottą oraz pudrem z podgrzybków
Pithivier -francuski pieróg nadziewany podgrzybkami i kiszoną kapustą z demi glace

Warsztat trwa w godzinach 10-15, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch

Serdecznie zapraszamy!

16
M08

Marketing Restauracji

W jaki sposób umiejętnie prowadzić social media, by promować restaurację?
Gdzie, poza Facebookiem i Instagramem warto reklamować restaurację, by podnosić sprzedaż?

Jeśli samodzielnie zajmujesz się promocją restauracji lub masz pracownika, który chciałby poszerzyć wiedzę z zakresu skutecznej reklamy restauracji - zapraszamy na warsztat Ani Dębskiej.

Podczas warsztatu:
- otrzymasz dane rynkowe związane z potrzebami gości, obowiązującymi trendami oraz technikami, które skutecznie wypromują Twoją restaurację.
- dowiesz się, jak wiele czynników ma wpływ na zwiększenie sprzedaży oraz liczby gości i w jaki sposób powinieneś je wykorzystać,
- poznasz istotę szkolenia załogi z zakresu marketingu i stworzenia "sprzedażowej" karty dań,
- zobaczysz jak skutecznie prowadzić profil na Facebooku i Instagramie,
- skupisz się na pracy stricte nad swoim lokalem w oparciu o szereg praktycznych ćwiczeń przygotowanych w oparciu o jego profil,
- poznasz szereg praktycznych narzędzi, które ułatwią Ci promowanie restauracji,
- dowiesz się, jakie praktyczne rozwiązania mogą podnosić Twój obrót,
- nauczysz się samodzielnie podnosić sprzedaż w restauracji wykorzystując nie tylko social media, ale również załogę i szereg zupełnie innych, a równie istotnych miejsc.

Podczas warsztatu Ania skupia się na mnóstwie ćwiczeń i studium przypadków. Dokłada do tego szereg przykładów, co w efekcie przekłada się na gotowe rozwiązania, które wdrożysz bezpośrednio w swoim lokalu po zakończeniu spotkania.

Jeżeli chcesz zwiększyć liczbę gości w lokalu i podnieść sprzedaż - zapisz się już dziś! 

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:30.
W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Serdecznie zapraszamy!

17
M08

Serwis kelnerski - Kraków

Być dobrym kelnerem to sztuka. Profesjonalny kelner jest wizytówką każdego lokalu, a od jego kompetencji w dużej mierze zależy, to czy Goście odwiedzą Twoją restaurację ponownie.
Warsztaty przeznaczone są dla wszystkich, którzy chcą poznać tajniki sztuki kelnerskiej i oczarować odwiedzających nienagannym serwisem kelnerskim.

W programie warsztatów:

  • predyspozycje zawodowe: cechy dobrego kelnera, poprawne i zakazane postawy, wygląd, prezencja
  • techniki pracy kelnera w tym m.in. nakrywanie stołu, przygotowanie zastawy stołowej do podawania dań i napojów, składanie serwet płóciennych
  • ogólne zasady serwowania, w tym kierunki i kolejność obsługi, czy kolejność serwowania dań
  • rodzaje serwisów: niemiecki, francuski, elementy serwisu synchronicznego
  • obsługa przyjęć okolicznościowych
  • metody pracy

A w praktyce:

  • scenki symulacyjne
  • ćwiczenia grupowe
  • burza mózgów
  • dyskusja moderowana
  • sesja pytań i odpowiedzi

Warsztat trwa od 9:00 do 17:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

 

17
M08

Finger food menu

Wiele tekstur i intensywnych smaków zamkniętych w formie na jeden kęs – idealnej pozycji w menu okolicznościowym. Na warsztacie przygotujemy sześć mini przekąsek idealnych na bankiety, spotkania towarzyskie czy okolicznościowy catering. W menu warsztatu:

  • Ptysie z szarpaną wieprzowiną, sosem bbq i kruszonką grzybową
  • Trufle czekoladowe
  • Tatar z mango z ryżem, syropem jaśminowym i kolendrą w papierze ryżowym
  • Łosoś marynowany w ginie na konfiturze z dyni na krakersie tymiankowym
  • Terina truflowa z kurczaka z pistacjami
  • Krokieciki z krewetek z kimchi

Warsztat trwa w godzinach 10-15, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

17
M08

Kuchnia Ameryki Południowej

Odkryj z nami jeden z najpopularniejszych trendów gastronomicznych! Na warsztacie poświęconym Ameryce południowej poznasz kulinarne tradycje od wybrzeża do wybrzeża. Przygotujesz charakterystyczne dla różnych części kontynentu rdania i przybliżysz sobie smaki jednej z najbardziej oddalonych od nas części świata. Dodatkowo pokażemy Ci inne spojrzenie na dania przygotowywane podczas upałów oraz zainspirujemy Cię do odświeżenia własnego menu. Przygotujesz między innymi:

  • Wenezuelskie arepas
  • Peruwianskie Guiso de pavita
  • Ceviche i tiraditos
  • Boliwijskie Relleno de Papa
  • Argentyńskie Locro

Warsztat trwa w godzinach 10-15, w cenie przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

18
M08

Samodzielny audyt restauracji

Warsztat ma za zadanie omówić metodologie i celowość audytu diagnostycznego, oraz przedstawić praktyczne metody jego zastosowania w branży HoReCa - zdobyta wiedza
ma umożliwić uczestnikowi przeprowadzenie audytu we własnym przedsiębiorstwie i zdiagnozowanie jego problemów.

Warsztat jest skierowane do Właścicieli i Managerów restauracji, którzy chcą przeprowadzić samodzielny audyt prowadzonego przez siebie przedsiębiorstwa.

W trakcie szkolenia zostaną omówione kwestie:
• badanie mocnych i słabych stron oferty
• porównanie portfolio produktowego z konkurencją
• analiza struktury kosztów i przychodów
• badanie metodą Tajemniczego Klienta (aktualny poziom jakości serwisu)
• Wewnętrzna spójność oferty (tzw. Ambiance Mix)
• przebieg procesów, ścieżek decyzji i ich skuteczność
• ocena funkcjonowanie firmy w kontekście formalno-prawnym (ze szczególnym
uwzględnieniem PPOŻ, Sanepid, HACCP)
• Metody kradzieży, oszustw i wyłudzeń w branży - wykrywanie

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

 

18
M08

Warsztat dla Barmanów - poziom podstawowy

Twoi goście chcą się świetnie bawić - a jak zabawa, to koniecznie przy kolorowych, oryginalnych drinkach, które urozmaicą im czas i zabawę w Twoim lokalu. Chcesz, żeby często wracali? Zaproponuj w swoim barze zaskakujące koktajle, którymi zaimponujesz najbardziej wymagającym gościom i wprawisz ich w dobry nastrój. Shaker, kilka rodzajów alkoholi, soki, owoce lub warzywa - i wyczarujesz przebojowe smaki, które rozkręcą każdą imprezę.

Chcesz dowiedzieć się, jak to robić? Przyjdź na warsztaty barmańskie do Akademii Inspiracji!

W programie warsztatu:

  • sylwetka osoby pracującej za barem oraz współczesne oczekiwania wobec barmana.
  • miksologia napojów mieszanych
  • czytanie i budowanie formuł miksologicznych
  • podział i charakterystyka napojów
  • składniki napojów mieszanych
  • charakterystyka wybranych, najpopularniejszych cocktaili
  • ciekawostki dotyczące napojów
  • miary barowe oraz inne wykorzystywane w zawodzie barmana

Warsztaty praktyczne:

  • wykorzystanie podstawowego sprzętu barmańskiego
  • organizacja i technika pracy za barem
  • technika obsługi gościa
  • techniki miksowania napojów (budowanie, stirowanie, szejkerowanie, muddlerowanie, utrzepywanie)
  • wszyscy uczestnicy mają okazje przygotować napój wykorzystując kombinację technik

Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

18
M08

Warsztat barmański - poziom podstawowy - Kraków

Nie ma nic lepszego w pracy za barem niż zadowolenie naszych gości z serwowanych im cocktaili. Jeżeli chcesz poznać podstawy miksologii, techniki przygotowywania napojów mieszanych, najbardziej znane klasyczne cocktaile czy sztukę ich dekorowania tak, aby oczarować swoich gości, to ten warsztat jest właśnie dla Ciebie! Zobaczysz, że praca za barem, mimo iż czasami jest ciężka, jest bardzo satysfakcjonująca.

 W programie:

1. Cechy i sylwetka barmana

2. Podział napojów mieszanych

- short drinks (cocktail, sour, old fashioned, flip, shooter, stripped drinks)

- long drinks (collins, highball, fizz, egg nog)

3. Zastosowanie miar barowych

4. Terminologia i zastosowanie podstawowego sprzętu i szkła barowego

5. Towaroznawstwo alkoholowe wraz z degustacją – m.in.  rum, gin, tequila, cachaca, brandy, cognac, calvados, whisky szkocka, whisky amerykańska, likiery (amaretto, archers, baileys, cointreau, jagermeister, kahlua, malibu)

6. Organzacja baru i przygotowanie stanowiska pracy

7. Prezentacja technik przygotowywania cocktaili

8. Klasyczna praca barmana – cocktaile klasyczne (Martini, Manhattan, Daiquiri, Margarita, Old Fashioned, Caipirinha, White Russian, Mojito, Sex on the Beach, Piňa Colada, Negroni, Whisky Sour, B52, Cuba Libre, Bloody Mary, Gin Fizz, Lunchburg Lemonade, Sidecar, Strawberry Daiquiri)

9. Sztuka dekorowania cocktaili.

 

Warsztat trwa w godz. 09:00-16:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

19
M08

Warsztat dla Barmanów - poziom zaawansowany

Twoi goście chcą się świetnie bawić - a jak zabawa, to koniecznie przy kolorowych, oryginalnych drinkach, które urozmaicą im czas i zabawę w Twoim lokalu. Chcesz, żeby często wracali? Zaproponuj w swoim barze zaskakujące koktajle, którymi zaimponujesz najbardziej wymagającym gościom i wprawisz ich w dobry nastrój. Shaker, kilka rodzajów alkoholi, soki, owoce lub warzywa - i wyczarujesz przebojowe smaki, które rozkręcą każdą imprezę.

Chcesz dowiedzieć się, jak to robić? Przyjdź na warsztaty barmańskie do Akademii Inspiracji!

W programie warsztatu:

  • typy barów i profile sprzedaży w barach
  • szkło barowe (najpopularniejsze szkło oraz niestandardowe formy podawania)
  • karta menu (klasyczne kolejności umieszczania produktów w karcie oraz nietypowe karty)
  • obliczanie beverage costu, marży, narzutu
  • macierz BCG - jak ją wykorzystujemy w praktyce

Warsztaty praktyczne:

  • urządzenia techniczne w barze
  • techniki miksowania - krótkie przypomnienie oraz techniki zwiększające sprzedaż
  • przygotowanie drinków: z Martini (księcia cocktaili - historia i wszelkie odmiany), Old fashined - drink wyjątkowy z bogatą historią, Collins (różne odmiany), Mojito (różne odmiany), deserowe coffee drink
  • omówienie i przykłady formy dekorowania (od powściągliwych do karaibskich)
  • ciekawe historie barowe

Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

20
M08

Otwarta kuchnia: Bułki, chałki i rogale

Zacznij przygodę ze słodkimi wypiekami w Akademii Inspiracji MAKRO! Zapraszamy do wspólnego ugniatania, zaplatania, zawijania słodkich wypieków!  Na warsztacie pokażemy jak od ciasta do wypieku zrobić słodkie rogale, bułki i chałkę. W trakcie spotkania poznasz techniki zwijania rogali, oraz poznasz zdrowe i niekonwencjonalne konfitury.  Przygotowane pieczywo doskonale sprawdzi się w roli  słodkiego śniadania czy przekąski do pracy. W programie warsztatu:

  • Bułki z ciasta topielec z czarną porzeczką
  • Kruche rogaliki z czarnym bzem
  • Chałka z migdałową posypką

Warsztat prowadzony w ramach cyklu popołudniowych warsztatów Otwartej kuchni Akademii Inspiracji, kiedy otwieramy się dla każdego - nie tylko profesjonalistów ale wszystkich miłośników gotowania i pasjonatów dobrego smaku. 

Warsztat trwa w godzinach 17-21. W cenie warsztatu przerwa kawowa i kieliszek wina.

Serdecznie zapraszamy!

20
M08

Otwarta kuchnia: Kuchnia brytyjska

Tomek Królikowski zaprasza do wspólnego gotowania w angielskim stylu, czyli z klasą! Placki, puddingi, pieczenie, wszystko to co najlepsze w brytyjskiej kuchni zdominuje nasz wieczór z kuchni Akdemii Inspiracji. W menu warsztatu: 

1. Angielskie śniadanie w wersji Posh - jajecznica alla Ramsay, domowy placek ziemniaczany, fasolka w sosie pomidorowym , pieczony boczek

2. Cornish pasties - pieczone pierogi z mięsem i warzywami w cieście kruchym

3. Niedzielny obiad - pieczona wołowina z warzywami,   pieczone ziemniaki i Yorkshire Pudding  z sosem cebulowym

4. Pudding chlebowy z sosem waniliowym

W cenie warsztatu przerwa kawowa i kieliszek wina. Warsztat prowadzony w ramach cyklu popołudniowych warsztatów Otwartej kuchni Akademii Inspiracji, kiedy otwieramy się dla każdego - nie tylko profesjonalistów, ale wszystkich miłośników gotowania i pasjonatów dobrego smaku.

Serdecznie zapraszamy!

23
M08

Kuchnia street food

Czym jest street food? Jest to jedzenie gotowe do spożycia, sprzedawane na ulicy lub w innych miejscach publicznych. Po raz pierwszy streetfood pojawił się w czasach starożytnej Grecji oraz na ulicach starożytnego  Rzymu. W Polsce StreetFood zyskał popularność dopiero kilka lat temu. Współcześnie ten rodzaj kuchni znajdziemy głównie w profesjonalnie wyposażonych food truck'ach, prowadzonych przez pełnych energii i kulinarnej pasji młodych ludzi, specjalizujących się w kuchniach różnych zakątków świata. Podczas warsztatów będziesz w stanie poznać kilka przepisów z różnych zakątków świata takich jak Hiszpania, Turcja czy Węgry dzięki czemu zasmakujecie w ulicznych smakach tamtych regionów. Podczas warsztatu samodzilenie przygotujesz:

  • Tradycyjna ryba z frytkami Fish’n’chips,
  • Podpłomyk z kolendrą i humusem z bakłażana,
  • Burger z kurczaka marynowany w maślance ze slaw z białej kapusty i jalapenos,
  • Węgierski langosz 
  • Hiszpańskie churros z sosem czekoladowym

Warsztat trwa w godzinach 10-15. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch

Serdecznie zapraszamy!

23
M08

HACCP dla Firm Gastronomicznych

HACCP to system mający na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością. To określenie metod eliminacji lub ograniczania zagrożeń a także ustalenie działań korygujących.

Na naszych warsztatach Trenerzy firmy SIliker Polska (Grupa Merieux) spróbują jak najprościej wyjaśnić definicje, zasady czy procedury obowiązujące przy HACCP. Są specjalistami w tej dziedzinie i odpowiedzą na każde Twoje pytanie

W programie warsztatu::

  • system HACCP
  • zasady​ GHP (Dobra Praktyka Higieniczna)/GMP (Dobra Praktyka Produkcyjna)
  • higiena miejsca pracy (czystość sprzętu/mycie i dezynfekcja)
  • magazynowanie (chłodnia, magazyn suchy, magazyn opakowań)
  • produkcja/sprzedaż, ciąg chłodniczy, jakość produktu/zgodność ze specyfikacją
  • produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego i inne odpady
  • dokumentacja GHP/GMP/HACCP
  • nadzór nad stanem technicznym pomieszczeń i urządzeń
  • zabezpieczenie przed szkodnikami
  • badania wody

Warsztat trwa w godz. 10:00-14:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

24
M08

Dwudniowy Warsztat Kelnerski z Nauką Flambirowania - Certyfikat Stowarzyszenia Kelnerów Polskich

Kurs Kelnerski z profesjonalnej obsługi gościa z elementami serwisu specjalnego, prowadzony przez Trenerów Stowarzyszenia Kelnerów Polskich - Bernarda Sitarskiego i Romana Stobnickiego.

Skierowany do kelnerów pracujących już w zawodzie, poszerzających wiedzę z obsługi specjalnej.Teoria poparta ćwiczeniami po każdym bloku tematycznym. Uczestnik po zakończeniu kursu otrzymuje Dyplom uczestnictwa. Po zdaniu egzaminu, może otrzymać CERTYFIKAT Stowarzyszenia Kelnerów Polskich.

Program pierwszego dnia (w godz.10.00-17.00):

  • kelner  - charakterystyka zawodu
  • czynności przygotowujące salę konsumpcyjną do przyjęcia gości - mise en place
  • istotne elementy związane z obsługą konsumenta
  • metody obsługi, rodzaje serwisów ( w tym serwis niemiecki, francuski, angielski i pozostałe)
  • technika serwowania potraw i napojów
  • charakterystyka napojów i ich rola
  • rola i znaczenie wina w zakładach gastronomicznych

        Program drugiego dnia (w godz.8.00-16.00):

  • sugestywna sprzedaż i jej praktyczne zastosowanie
  • rozwiązywanie sytuacji problemowych w miejscu pracy
  • serwis francuski
  • serwis angielski
  • serwis specjalny (w tym filetowanie ananasa przed gościem, flambirowanie polędwicy, przygotowanie i flambirowanie bananów)

W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

24
M08

Desery z owocami w monoporcjach

Nie czekając na wiosnę szukamy owocowych smaków w formie nowoczesnych deserów w monoporcjach. Na warsztacie wykorzystamy owoce czarnego bzu, cytryny czy maliny i połączymy .je z czekoladą, kokosem i serkiem. Podczas warsztatu będziemy pracować na technikach wykorzystujących bazy piekarnicze, glazury cukiernicze i musy. W trakcie spotkania uczestnicy samodzielnie przygotują:

  • Sernik mango – kremowy sernik na zimno
  • Mus czekoladowy z sercem z maliny  
  • Sfera z czarnego bzu  
  • Kokosowa pianka z cytryną

Warsztat trwa w godzinach 10-17, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

25
M08

Zarządzanie zespołem w gastronomii

Warsztat skierowany do restauratorów, managerów, szefów kuchni i wszystkich zarządzających zespołem w branży gastronomicznej. Podczas warsztatu poszukamy odpowiedzi na pytania: 

Czy motywowanie ludzi ma sens?
Czym jest motywacja wewnętrzna i zewnętrzna? 
Dlaczego niektórzy ludzie robią więcej podczas gdy zdecydowana większość woli zrobić mniej?

W trakcie spotkania sięgniemy po praktyczne ćwiczenia z wykorzystaniem technik motywacyjnych i zastanowimy się, jak sprawić, żeby kelnerom i kucharzom chciało się chcieć, a kuchnia pokochała salę i odwrotnie.

W programie warsztatu między innymi:

- jak sprawić, żeby ludzie od Ciebie nie odchodzili
- skąd wynika i jak sobie radzić z demotywacją wśród pracowników
- subiektywne poczucie sprawiedliwości i jego wpływ na motywację
- odtruwanie pracownika zdemotywowanego
- systemy kar i nagród
- jak karać, żeby jednocześnie motywować

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

27
M08

Otwarta kuchnia: Taco, burrito i quesadilla

Można wyróżnić wiele składników kojarzących się z kuchnią meksykańską, chilli, kukurydza, fasola, pomidory, kolendra. Jest jednak jeden produkt, który zdominował smaki Meksyku na całym świecie – tortilla! To właśnie ona będzie bohaterem naszego spotkania, gdzie nie tylko pokażemy, jak przygotować tortille w dwóch wariantach ale wspólnie przygotujemy z niej kilka klasycznych dań kuchni meksykańskiej. W menu warsztatu:

  • Tortilla pszenna oraz żytnia.
  • Sosy, oraz dodatki.
  • Taco z wieprzowiną szarpaną.
  • Burrito czyli tortilla z mięsno warzywnym farszem.
  • Quesadilla z batatem i chorizo

Warsztat prowadzony w ramach cyklu popołudniowych warsztatów Otwartej kuchni Akademii Inspiracji, kiedy otwieramy się dla każdego - nie tylko profesjonalistów ale wszystkich miłośników gotowania i pasjonatów dobrego smaku. 

Warsztat trwa w godzinach 17-21. W cenie warsztatu przerwa kawowa i kieliszek wina.

Serdecznie zapraszamy!

31
M08

Modern bistro

Trudno wyobrazić sobie dziejszą gastronomię bez bistro, czyli lokali, w których panuje klimat luźnej elegancji, gdzie dominuje tzw. "comfort food". Podczas warsztatu opowiemy o tym, czym bistro różni się od typowych restauracji, czym charakteryzuje się ten rodzaj kuchni i jak dobrać menu do własnego bistro. W trakcie spotkania weźmiemy na warsztat tradycyjne, klasyczne smaki typowe dla gotowania w bistro i nadamy im nowoczesny charakter i świeże kombinacje, które zainspirują Cię do dalszego tworzenia własnych receptur. Na warsztacie sięgniemy równiez po nowoczesne techniki takie jak np.: sous vide, peklowanie, fermentowanie. Porozmawiamy również o trendach i o tym, jak składać i aranżować dania w stylu bistro.

Na warsztatach przygotujesz:

Gazpacho z pomidorami koktajlowymi i mandarynką,

Dorsza z risotto z topinamburu,

Chrupiące gnocchi i szparagi,

Pierś z kaczki, chocrout z selera z wiśniam,

Truskawki z kwaśną śmietaną i kwiatem z czarnego bzu.

Warsztat trwa w godzinach 10-15.
W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch. Serdecznie zapraszamy!

31
M08

Gotowanie sous vide

Sous-vide (franc. "w próżni)" to metoda gotowania żywności szczelnie zamkniętej w plastikowej torebce próżniowej umieszczonej w kąpieli wodnej lub parowej. Istotne w tej technice jest precyzyjnie kontrolowanej temperatury, która jest niższa od tradycyjnego gotowania.

Podczas warsztatu uczestnicy zapoznają się ze wszystkimi zasadami przygotowywania żywności do gotowania metodą sous vide, roli stałej kontroli temperatury oraz czasu gotowania i konfiguracją oraz obsługą pakowarki próżniowej. W trakcie spotkania omówione zostaną zasady gotowania sous vide mięsa, ryb, warzyw oraz owoców czy kasz. W programie warsztatu skupimy się na produkcie i właściwy sposobie jego wykorzystania w metodzie sous vide i pokażemy, że nie dla każdego produktu jest to najlepsze rozwiązanie.

Motywami przewodnimi warsztatu będą m.in.:

  • Kurczak zagrodowy z musem truflowym
  • Dorsz z sosem holenderskim,piklowaną szalotką i cukinią curry
  • Łosoś z koprem włoskim i migdałami
  • Wieprzowina z brukselką i puree z jabłka
  • Śliwki z lemon curdem i kruszonką z palonej białej czekolady

 

Warsztat trwa w godz. 10-15
Serdecznie zapraszamy!

2
M09

Sushi - poziom 2

Sushi Chef Paweł Trzaskowski zaprasza na kolejne warsztaty, podczas których podniesiesz swoje umiejętności o kolejny poziom. W trakcie warsztatów nasz mistrz zdradzi m.in. tajniki przygotowywania ryżu, sosu teryaki i różnych form sushi oraz krojenia i prezentacji sashimi.

W menu pokazowym, które przygotujesz podczas warsztatów znajdzie się:

  • Shake hara teriyaki.  Łosoś, sos teriyaki, sezam, dymka.
  • Nigiri. Łosoś, tuńczyk, kani kama, krewetka, sezonowa biała ryba, małż sezonowy.
  • Gunkan moriawase. Tatar łosoś, jajo przepiórcze, sałatka kani kama, goma wakame.
  • Temari zushi. Łosoś, krewetki, awokado.
  • Maki zushi (futomaki, uramaki, hosomaki). Łosoś, tuńczyk, warzywa.

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

2
M09

Desery wegańskie

Weganie stanowią coraz większą i dynamicznie rosnącą grupę Gości w lokalach gastronomicznych. Jest ona na tyle znacząca, że każdy lokal powinien mieć w swoim menu ofertę dedykowaną właśnie dla niej - również w sekcji deserowej. Jeżeli myślisz, że smacznego deseru nie da się przygotować bez jajek, mleka czy masła to jesteśmy gotowi udowodnić, że to nie prawda. Podczas warsztatu pokażemy Ci naturalne, smaczne i zdrowe, roślinne zamienniki nabiału wykorzystywanego w cukiernictwie. Pokażemy też, że dieta roślinna nie oznacza wykluczenia pewnych dań, które tradycyjnie zawierają produkty pochodzenia zwierzęcego i dla każdego z nich można znaleźć smaczne zamienniki, dzięki którym można przygotować najpopularniejsze i najlepiej sprzedające się desery w wersji vege.

Podczas warsztatu samodzielnie przygotujesz:

  • Tofurnik z mango

  • Tarta czekoladowa  z żurawiną, bez pieczenia

  • Wegańskie mleczko z nasionami chia i borówką

  • Wegańskie tiramisu

  • Wegański creme brulee

Warsztat trwa w godzinach 10-15 w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

3
M09

Otwarta kuchnia: Sushi

Podczas warsztatu nasz Sushi Chef przybliży Ci:

  • historię sushi /zarys
  • jak przygotowywać ryż do sushi
  • narzędzia i przybory wykorzystywane w przygotowaniu sushi
  • wybór ryb i owoców morza – obróbka, przechowywanie, metody przyprawiania
  • główne składniki oraz pozostałe dodatki do sushi
  • jak dekorować sushi
  • przygotowywanie różnych form sushi – nigiri, hosomaki, futomaki, uramaki
  • krojenie i prezentację sushi
  • wstęp do krojenia i aranżacji sashimi

W menu:

  • Maki zushi (futomaki, uramaki, hosomaki):  łosoś / tuńczyk / warzywa
  • Nigiri: łosoś / tuńczyk / okoń morski / krewetka  węgorz / przegrzebek.
  • Sashimi moriawase:  selekcja ryb i owoców morza.
  • Tatar: łosoś / jajo przepiórcze / ikura.
  • Maguro no tataki. Tuńczyk, imbir, dymka, sos sojowy.

Warsztat prowadzony w ramach cyklu popołudniowych warsztatów Otwartej kuchni Akademii Inspiracji, kiedy otwieramy się dla każdego - nie tylko profesjonalistów ale wszystkich miłośników gotowania i pasjonatów dobrego smaku. 

Warsztat trwa w godzinach 17-21. W cenie warsztatu przerwa kawowa i kieliszek wina.

Dzięki samodzielnym stanowiskom do gotowania nasze studio kulinarne gwarantuje bezpieczne warunki pracy i zabawy połączonej z nauką do gotowania przy zachowaniu dystansu między uczestnikami.

Serdecznie zapraszamy!

7
M09

Dyniowe menu

Warsztat poświęcony dyni która jest najbardziej utożsamiana z jesienią. Na warsztacie przygotujemy pełne menu z dynią w różnych postaciach.

  1. Gorąca sałatka z dynią, jarmużem, kozim serem i orientalnymi grzybami
  2. Pęczotto dyniowe z redukcją z wędzonej śliwki
  3. Uszka nadziewane pieczoną dynią i serem pecorino, z okrasą z kiełbasy chorizo
  4. Filet z kaczki z chrupiącą skórką na puree z dyni z sosem z wędzonymi wiśniami i duszonymi szalotkami oraz jałowcowym chipsem z selera
  5. Sernik dyniowy nadziewany konfiturą żurawinową na ciepłych jagodach

 

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

8
M09

Ramen

Jeden z symboli kuchni japońskiej, który charakteryzuje się wyrazistym w smaku bulionem, nietypowym makaronem i bogactwem dodatków – jednym słowem ramen! Zapraszamy na warsztat, podczas którego wspólnie z uczestnikami przygotujemy klasyczny makaron ramen i trzy rodzaje klasycznych bulionów. Całość uzupełnimy najpopularniejszymi dodatkami do ramenu.  W menu warsztatu:

  • Tonkotsu Ramen z Wieprzowiną chashu.
  • Makaron Ramen.
  • Miso Ramen Grzybowy.
  • Shiro Ramen z pulpetami z kurczaka.
  • Dodatki do zupy Ramen.

Warsztat trwa w godzinach 10-15.

Serdecznie zapraszamy!

9
M09

Nowoczesna Kuchnia Polska

Bogactwo i różnorodność dań Kuchni Polskiej można porównać do piękna oraz wielowarstwowości kulturowej i krajobrazowej naszego kraju. Dlatego nasze receptury są inspirowane tradycyjnymi daniami kuchni polskiej z uwzględnieniem regionów i wpływów międzynarodowych, bazujące na współczesnych trendach i technikach wykorzystywanych w gastronomii.

Na warsztatach dowiesz się o:

  • nowoczesnych metodach obróbki termicznej
  • trendach kulinarnych mówiących o składnikach, sposobie prezentacji i aranżacji dania
  • nietypowych połączeniach smaków

Samodzielnie przygotujesz:

  1. Żurek serwowany z dzbanka, jajko gotowane w niskiej temperaturze, kiełbasa smażona na oleju drzewnym, chips z cebuli
  2. Śledź na ziemniaku palonym na  żywym ogniu z pierogami buraczanymi i granitą chrzanową
  3. Carpaccio z gruszki kompresowanej w cydrze z serem korycińskim i emulsją szcypiorkowo-tymiankową
  4. Gęsie żołądki z sałatą na ciepło z jarmużu i boczniaków
  5. Kopytka z pasternaku z miodem lawendowym i kruszonką z topinamburu

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00 w cenie warsztatu przerwa kawowa

Serdecznie zapraszamy!

10
M09

Otwarta kuchnia: Burgery

Zapraszamy na kolejną odsłonę kuchni street food w Akademii Inspiracji Makro, gdzie tym razem sięgniemy po klasykę ulicznego gotowania - burgery. Podczas warsztatów wspólnie przygotujemy kanapki od początku do końca, od bułki, przez serce buregra po sosy i dodatki. W menu warsztatowym znajdziecie:  

Classic beef burger/ boczek/ mimolette/ pikle/ majonez gorczycowy/ sałata rzymska/ pomidor

Vege burger/ kozi ser panko/ marmolada z czerwonej cebuli/ creme fraiche z cydrem/ palone masło/ waleriana

Burger orientalny/ krewetki tygrysie/ majonez kolendrowy/ kiszona cytryna

Podczas warsztatów opowiemy również o historii burgera i pochodzeniu jego nazwy. Porozmawiamy też o tym, co definiuje finalną kompozycję kanapki czyli pilkach i dobieraniu sosów.

Warsztat prowadzony w ramach cyklu popołudniowych warsztatów Otwartej kuchni Akademii Inspiracji, kiedy otwieramy się dla każdego - nie tylko profesjonalistów ale wszystkich miłośników gotowania i pasjonatów dobrego smaku. Warsztat trwa w godz. 17:00-21:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lampka wina.

Serdecznie zapraszamy!

13
M09

Kaczka od A do Z

Kaczka uchodzi za najszlachetniejszy rodzaj drobiu. Dobrze przygotowane mięso jest kruche i soczyste. Charakteryzuje się też dużo bardziej wyrazistym smakiem niż kurczak i indyk. Chociaż popularność mięsa z kaczki rośnie z roku na rok to spożycie tego gatunku drobiu w Polsce nadal należy do najniższych poziomów w Europie. Tomek Królikowski chciałby to zmienić dlatego przygotował wyjatkowy warsztat, który połączy naukę technik kulinarnych z inspirującymi recepturami. Podczas warsztatu każdy z uczestników pozna tajniki rozbioru kaczki, samodzielnie przećwiczy podział na nogi, piersi, podroby i porcje rosołowe a następnie przygotuje:

  • Wywar z kaczki - baza do sosu
  • Filet sous vide , jus z czerwonego wina, pure z selera z białą czekoladą, mini zapiekanka z ciasta filo z grzybami i ziemniakami
  • Noga kaczki confit / duszona kapusta czerwona/ arrancini grzybowe
  • Spring rolls z grzybami shitake / sos sweet chilli 

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

14
M09

Rozgrzewające zupy i wywary

Bez dobrego wywaru nie ma mowy o dobrej zupie, wielu daniach i sosach. Podczas warsztatu Rafał Zaręba udowodni, że każdy kucharz musi znać tajniki przygotowywania wywaru, który stanowi duszę wszystkich zup niezależnie od regionu świata, z którego pochodzi. W trakcie spotkania poznasz techniki redukcji i doboru bazy na wywar i samodzielnie przygotujesz:

  • Zupę prowansalską
  • Zupę cebulową z grzanką z serem Gruyère
  • Szwajcarską zupę serową
  • Zupa Kimchi z tofu i dymką
  • Zupę rybną z pieczonymi pomidorami i kolendrą

Warsztat trwa w godzinach 10-16

Serdecznie zapraszamy!

15
M09

Menu engineering

Szkolenie ma za zadanie usystematyzować wiedzę z zakresu tzw. inżynierii menu oraz wskazać możliwość praktycznego jej wykorzystania podczas części warsztatowej, a docelowo we własnej restauracji. Szkolenie jest skierowane do Właścicieli i Managerów restauracji, którzy chcą w znaczący sposób poprawić rentowność swojej karty. Szkolenie nie jest skierowane do Szefów Kuchni, rentowność karty analizowana będzie z perspektywy tzw. „frontu restauracji”.

W trakcie szkolenia omówione zostaną w sposób szczegółowy:
• kształt prawidłowego portfolio produktów
• struktura pozycji rentownych i nierentownych
oraz znaczenie ich funkcji dla spójności oferty (czasem nierentowne pozycje są niezbędne!)
• omówienie relacji współczynników food cost, bev cost, marża, sposób ustalania ceny finalnej
• kwestia tzw. kanibalizmu produktowego (jak go wykryć i jak jemu zapobiegać)
• świadomakomunikacja pozycji wysokomarżowych (zarządzenie uwagą Gości)
• estetyka karty, a psychologia sprzedaży (ozdobniki, które tylko pozornie mają ozdabiać kartę)
• aspekt formalno - prawny (gramatury, alergeny) omówienie obowiązujących na terenie RP regulacji prawnych

Ci z uczestników, którzy chcieliby podczas warsztatu przeprowadzić proces optymalizacji własnej karty proszeni są o zabranie ze sobą:

- karty menu z własnej restauracji
- zestawienia sprzedaży ilościowej z okresu trzech ostatnich miesięcy dań z kategorii „Dania Główne”
- food costów (kosztów surowca) dla dań z kategorii „Dania Główne

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

15
M09

Zupy, Wywary, Podstawy Sosów

Bazy sosów, czy wywary, są jedną z najistotniejszych podstaw w wydobyciu smaku dania , ale czy najłatwiejszą? Jak je przygotować, aby móc zachwycić gości smakami wyjątkowymi? Na tym warsztacie chcielibyśmy pokazać podstawowe smaki oraz ich zróżnicowanie poprzez pryzmat różnych kultur bazując głównie na kuchni francuskiej, polskiej i tajskiej.

Samodzielnie:

  • przygotujesz około czterech lub pięciu baz pod okiem trenera
  • po przygotowaniu każdej propozycji będziesz mógł zainspirować się i dodać jej smaku w swoim stylu

Przykładowe propozycje:  

  • 5 Podstawowych francuskich sosów i ich pochodne (sos holenderski, veloute, espagnole, madeira, veronique, bearnaise, epice, gribiche, buerre blanc)
  • zupa z ogonów wołowych z grzybami I estragonem 
  • włoska zupa Stracciatella (wywar gotowany 24h)
  • marsylska zupa rybna – Boulliabaisse i Zupa Bisque ze skorupiaków

Warsztat trwa w godz. 10:00-15:00

Serdecznie zapraszamy!

17
M09

Otwarta kuchnia: Pierogi świata

Chociaż każdy wie, że najlepsze pierogi robimy w Polsce, to każdy miłośnik pierogów powinien poznać bogactwo smaków ciast i farszu różnych stron świata. Zapraszamy do wspólnej podróży przez smaki Japonii, Indii, Hiszpanii, które odkryjemy przez pryzmat pierogów. Podczas warsztatu wspólnie zalepimy kulki, półksiężyce, uszka czy piramidki kryjąca w swoim wnętrzu niezapomniane kompozycje nadzienia, które wydobędziemy przez gotowanie, smażenie i pieczenie. W menu warsztatu: 

  • Japońskie gyoza z wieprzowiną, imbirem i kapustą pekińską
  • Indyjskie samosas z jagnięciną, garam masala i szafranem
  • Empanadas z tuńczykiem, pomidorami i chilli

Warsztat prowadzony w ramach cyklu popołudniowych warsztatów Otwartej kuchni Akademii Inspiracji, kiedy otwieramy się dla każdego - nie tylko profesjonalistów ale wszystkich miłośników gotowania i pasjonatów dobrego smaku. 

Warsztat trwa w godzinach 17-21. W cenie warsztatu przerwa kawowa i kieliszek wina.

Serdecznie zapraszamy!

20
M09

5-dniowy kurs cukierniczy

Kochasz pieczenie i komponowanie deserów? A może zajmujesz się gotowaniem i chcesz rozwijać kompetencje z zakresu cukiernictwa? Zapisz się na 5-dniowy kurs cukierniczy, podczas którego kompleksowo wprowadzimy Cię w tajniki pracy na sekcji cukierniczej w restauracji lub kawiarni. Nasz kurs przygotuje Cię do tego zarówno od strony teoretycznej i nauczy wielu technik cukierniczych. W naszym programie stawiamy na praktyczne umiejętności, dlatego niemal cały kurs spędzisz w kuchni, gdzie poza technicznym umiejętnościami przekażemy Ci garść dobrych praktyk niezbędnych w pracy przy deserach.

Czas trwania: 40 godzin (5 dni roboczych w godzinach 8-17 z przerwą na lunch)
Program:

Dzień 1

Część teoretyczna (4h):

  • GWO ( Good Work Organization ) podstawowe zasady organizacji pracy na sekcji cukierniczej
  • BHP w miejscu pracy
  • Zasady dobrej praktyki produkcyjnej
  • Zasady dobrej praktyki higienicznej
  • Podstawowe zasady HACCP

Część praktyczna (4h)

  • Lista Mise en Place
  • Ciasto parzone
  • Biszkopty
  • spody i ciasteczka kruche

Dzień 2

Część praktyczna (8h):

  • kremy cukiernicze – metody aromatyzowania, oraz stabilizowania
  • Ciasto drożdżowe - półfrancuskie
  • Przetwory owocowe przy zastosowaniu stabilizatorów tj. żelatyna spożywcza, agar oraz cukier żelujący
  • Musy owocowe i czekoladowe
  • Ganach’e czekoladowe

Dzień 3

Część praktyczna (8h):

  • Bezy ( włoska, francuska, hiszpańska ) różnice i zastosowanie
  • Masło kakaowe – pełne spektrum możliwości
  • Ciasta wieloskładnikowe jako ciasta pojedyńcze oraz części składowe w deserach wielosegmentowych
  • Serniki
  • Monoporcje
  • Torty i techniki składania
  • Mirror glaze – zasady i zależności

Dzień 4:

Część praktyczna (8h):

  • Wykończenie tortów, oraz monoporcji
  • Czekolada- podstawy

Dzień 5:

Część praktyczna (8h):

  • Desery talerzowe – zagospodarowanie pozostałościami z produkcji
  • Dekoracje wykończonych deserów
  • Degustacja i dyskusja ( omówienie przygotowanych deserów, różnic, przekrojów oraz ew. błędów )
  • Test teoretyczny
  • Zadanie praktyczne ( tzw. black box ) ocena organizacji, stanowiska pracy, technik, smaku

W cenie wliczona przerwa kawowa i lunch na wszystkie dni kursu. Na zakończenie uczestnicy otrzymaja certyfikat Akademii Inspiracji MAKRO. 

Serdecznie zapraszamy!

20
M09

Fine dining i menu degustacyjne

Tomasz Świerczek, czerpiąc ze swojego doświadczenia w zdobywaniu gwiazdki Michelin przygotował specjalny warsztat, podczas którego uczestnicy będą mieli okazję samodzielnie opracować kompletne menu degustacyjne dla restauracji typu fine dining. Podczas warsztatu porozmawiamy o specyfice prowadzenia lokalu typu fine dining, serwisu menu degustacyjnego i komponowaniu menu restauracji z gwiazdką Michelin. 

W programie:

- Chips ze skóry Dorsza Skrei, Majonez z ikry dorsza, lubczyk

- Ostryga w tempurze, ogórek, maślanka i rzodkiewka „daikon”

- Taco z Ceviche z przegrzebka, avocado, chilli

- Seler Pieczony w sianie, emulsja z brązowego masła

- Dorsz „confit” gotowany w oliwie z oliwek, velouté z pietruszki

- Jagnięcina glazurowana w miso, kawior z bakłażana

- Czekoladowy Tort Malinowy z chrupiącym waflem i orzechami laskowymi

Warsztat trwa w godzinach 10-16, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch. Powyższe menu może ulec zmianie w zależności od dostępności poszczegółnych składników sezonowych. 

Serdecznie zapraszamy!

20
M09

Warsztaty koktajlowe - profesjonalny barman

Warsztaty koktajlowe prowadzone przez Mistrzów Świata konsekwentnie łączące profesjonalny serwis z pionierską sztuką świętowania. Celem warsztatu jest przekazanie odpowiednich wskazówek dotyczących stworzenia magicznej atmosfery w barze oraz dostarczenia gościom niesamowitych emocji serwując im nietuzinkowe koktajle. Zdobytą wiedzę uczestnicy będą mogli wykorzystać podczas obsługi swoich gości, jak również zainspiruje ich do wyjścia poza schemat klasycznych koktajli i zaskakiwania własnymi kreacjami. Warsztat dedykowany zarówno początkującym barmanom.  

Jeśli chcesz poznać nowoczesne techniki, nietypowe połączenia smaków oraz sposoby na zahipnotyzowanie gości w swoim barze zapisz się już dziś!

Program warsztatu:

•            Jakie cechy powinien posiadać profesjonalny barman - sylwetka współczesnego barmana,

•            Nowoczesne trendy w światowej miksologii,

•            Techniki sporządzania koktajli,

•            Podział i charakterystyka napojów mieszanych,

•            Niestandardowe składniki wykorzystywane w koktajlach,

•            „ ZERO WASTE ” - maksymalne wykorzystywanie składników,

•            Koktajle klasyczne - jak poprawnie je przygotowywać,

•            Użycie niestandardowego szkła oraz naczyń,

Warsztaty praktyczne:

•            Zapoznanie się ze stanowiskiem oraz jego organizacja,

•            Zapoznanie się ze sprzętem barmańskim,

•            Hospitality w twoim barze,

•            Standardowe i niestandardowe techniki przygotowywania koktajli ( budowanie, stirowanie, szejkerowanie, muddlerowanie, blenderowanie, wędzenie, throwing, syfon )

•            Dekorowanie koktajli

Warsztat trwa w godzinach 10-15

W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch

Serdecznie zapraszamy!

21
M09

Wykwintne menu weselne wg. Krzysztofa Żurka

Wyjątkowy dzień w życiu każdej pary wymaga wyjątkowej oprawy, a jak wiadomo, serwowane menu będzie jednym z najbardziej omawianych elementów przyjęcia weselnego. Szef kuchni Krzysztof Żurek skomponował wyjątkowe menu, które zadowoli nawet najbardziej wymagających gości. W programie warsztatu oprócz kompletnego menu znajdzie się szereg porad z zakresu serwisu podczas przyjęć okolicznościowych i dekoracji dań. W menu znajdziecie:  

  • Przystawka  - Sałatka z combra Jelenia , marynowane kurki , sos porto i czarny pieprz 
  • Pierwsze danie  - Troć z oliwą czosnkową, skórką z cytryny  , koper włoski i glony konbu 
  • Drugie  danie - Polędwica wołowa z sosem truflowym , puree topinambur, chipsy z korzennych warzyw. 
  • Deser - Mus śmietanowy z sorbetem pomaranczowym, truskawki i syrop waniliowym .

Warsztat trwa w godz. 10-15 w cenie serwis kawowy 

Serdecznie zapraszamy!

 

22
M09

Gęsina wg. Rafała Zaręby

Gęsina na Świętego Marcina? Nie tylko! Przekonaj się, że nie musisz prowadzić restauracji w Wielkopolsce żeby Twoi goście zasmakowali w tym powszechnie uznawanym za ekologiczne drobiu. Podczas warsztatu poznasz receptury na dania, do których wykorzystamy zarówno mięso jak i podroby gęsie w klasycznej jak i nowoczesnej formie.

W trakcie spotkania przyrządzisz:

  • Gęsi smalec z cząbrem

  • Wątróbka gęsia po żydowsku

  • Gęsie udo w pięciu smakach z grzybami oraz brokułami i makaronem gryczanym

  • Filet z gęsi w winogronach z wiśniowymi rodzynkami i babą ziemniaczaną

  • Pieczone udo gęsie z szalotkami duszonymi na czerwonym winie oraz krokietami szczypiorkowymi

Warsztat trwa w godz. 10-16

Serdecznie zapraszamy!

1
M01

Kuchnia indyjska

Kuchni indyjska słynie z intensywnych aromatów, autorskich mieszanek przypraw, pikanterii, dużej ilości warzyw i bogatej kolorystyki. Dzięki temu zyskuje coraz większą popularność na całym świecie – również w Polsce. Jeżeli Ty też chcesz poznać fenomen smaków Indii i dać się zainspirować jej bogactwu zapisz się już dziś! Podczas warsztatu dowiesz sę, jakie są charakterystyczne hinduskie smaki, jakie składniki dominują w tej kulturze i jaki wpływ na nią ma gotowanie.  W mnie warsztatu:

  • Chlebek Naan z Raitą i sosem Hari.
  • Jagnięcina Vindaloo.
  • Indyjska Kofta w sosie Korma.
  • Kalafior Tikka Gobi.
  • Pikle i sosy chutney.

Warsztat trwa w godzinach 10-15, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

1
M01

Nowoczesna kuchnia polska - II wydanie

Druga odsłona warsztatu z interpretacji dań i składników charakterystycznych dla kuchni polskiej. W trakcie spotkania przygotujemy współczesne wersje znanych jak i zapomnianych dań wykorzystując szeroką gamę technik kulinarnych. Przedstawimy wizję Polskiej kuchni dostosowaną do aktualnych trendów w wymagań rynku gastronomicznego.

Na warsztacie między innymi:

  • Bigosek z karpia z suszoną kapustą kiszoną, kandyzowaną skórką z cytryny i prażonym chlebem
  • Kołduny tyszkiewiczowskie w sosie kminkowym
  • Pstrąg  z kapustą, konfiturą z kaszanki i żółtym sosem 
  • Comber z królika z konfitowanymi nerkami, serem kozim i ziemniakami w maśle w rumiankowym bulionie  
  • Polewka piwna z serem smażonym w migdałach

Warsztat trwa w godzinach 10-15, w cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch

Serdecznie zapraszamy!

1
M01

ABC gastronomii: Marketing

Myślałeś o wejściu w biznes gastronomiczny? Marzyłeś o tym, żeby mieć własną restaurację? A może zastanawiaz się nad przejęciem lokalu? Zanim zainwestujesz przygotuj się dobrze do tego przedsięwzięcia po to, aby marzenie nie okazało się jedynie utrapieniem. Zapraszamy do udziale w warsztacie z cyklu ABC gastronomii - części dotyczącej reklamy w Internecie. Poruszymy w nim zarówno temat roli marketingu i reklamy w otwieraniu nowego lokalu, usprawnieniu i optymalizacji działań promocyjnych istniejącego biznesu jak i tego na co powinniśmy zwrócić uwagę przejmując biznes już działający. Warsztat dedykowany jest przede wszystkim inwestorom ale pozwala też uporządkować i zweryfikować wiedzę osób posiadających doświadczenie w gastronomii.

Dzięki naszemu spotkaniu dowiesz się jak efektywnie i niskim kosztem reklamować swoją restaurację, tworzyć lub oceniać kreacje reklamowe oraz na co zwracać uwagę wybierając firmy współpracujące.

W programie warsztatu:

  • Wstęp do strategii promocji i reklamy
  • Współpraca marketingowa z podmiotami zewnętrznymi i jak na niej oszczędzić
  • Metodologia analizy konkurencji i benchmarki
  • Metodologia mierzenia efektywności reklamy
  • Płatne i darmowe narzędzia reklamowe
  • Dobre praktyki i zarządzanie komunikacją w social media

Warsztat trwa w godzinach 10-15.

W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.

Serdecznie zapraszamy!

Szanowny Kliencie, w celu zapewnienia najlepszej jakości usług oraz zagwarantowania najlepszych promocji wykorzystujemy pliki cookies. Jeśli zgadzasz się przekazywać nam te informacje prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Polityka prywatności >>