Nie ma nic lepszego w pracy za barem niż zadowolenie naszych gości z serwowanych im cocktaili. Jeżeli chcesz poznać podstawy miksologii, techniki przygotowywania napojów mieszanych, najbardziej znane klasyczne cocktaile czy sztukę ich dekorowania tak, aby oczarować swoich gości, to ten warsztat jest właśnie dla Ciebie! Zobaczysz, że praca za barem, mimo iż czasami jest ciężka, jest bardzo satysfakcjonująca.
W programie:
1. Cechy i sylwetka barmana
2. Podział napojów mieszanych
- short drinks (cocktail, sour, old fashioned, flip, shooter, stripped drinks)
- long drinks (collins, highball, fizz, egg nog)
3. Zastosowanie miar barowych
4. Terminologia i zastosowanie podstawowego sprzętu i szkła barowego
5. Towaroznawstwo alkoholowe wraz z degustacją – m.in. rum, gin, tequila, cachaca, brandy, cognac, calvados, whisky szkocka, whisky amerykańska, likiery (amaretto, archers, baileys, cointreau, jagermeister, kahlua, malibu)
6. Organzacja baru i przygotowanie stanowiska pracy
7. Prezentacja technik przygotowywania cocktaili
8. Klasyczna praca barmana – cocktaile klasyczne (Martini, Manhattan, Daiquiri, Margarita, Old Fashioned, Caipirinha, White Russian, Mojito, Sex on the Beach, Piňa Colada, Negroni, Whisky Sour, B52, Cuba Libre, Bloody Mary, Gin Fizz, Lunchburg Lemonade, Sidecar, Strawberry Daiquiri)
9. Sztuka dekorowania cocktaili.
Warsztat trwa w godz. 09:00-16:00. W cenie warsztatu przerwa kawowa i lunch.
Serdecznie zapraszamy!