Jesienne wieczory - gotuj z MAKRO w każdy czwartek
Makaron z warzywami w pesto bazyliowym
Peezy-bites
Słodko-kwaśny makaron troffie z warzywami
Gęsie żołądki z sałatką na ciepło z jarmużu i boczniaków
Poutine z wołowiną
Krewetki w emulsji winno-maślanej
Sałatka z karczochów, grzybów polskich, sera szafir z sosem na bazie liścia laurowego
Makaron Soba z polędwicą wołową, zielonymi warzywami i sosem Hoisin
Krem z topinamburu z oliwą truflową i chipsami z fioletowego ziemniaka
Bianka z gruszka, figami i tłuczonymi pistacjami
Sernik z wędzonymi śliwkami i orzechami włoskimi
Tatar wołowy z marynowanymi grzybami i majonezem orzechowym
Szparagi
Jeszcze więcej inspiracji i rad z naszych poradników

Profesjonalne wyposażenie dla gastronomii

Ważne od 2018-07-03

Street Food

Ważne od 2020-06-09

Nowe Marki w Klasycznej Karcie Dań

Ważne od 2018-04-10

Oferta dla Profesjonalnej Gastronomii

Ważne od 2020-03-02

Specjaliści w gastronomii - produkty dla profesjonalistów

Ważne od 2019-02-26

Mix Wiedzy Kulinarnej

Książka Kucharska Jesienny Stół

LUNCH MENU

Zaoszczędź czas i pieniądze

Poznaj inspirujące receptury na lunchowe menu, które możesz sprzedawać w wygodnych, tygodniowych abonamentach i dostawie do gości, którzy nie mogą Cię aktualnie odwiedzić.

Z myślą o potrzebach Twojego lokalu w obliczu obowiązujących ograniczeń Szefowie Kuchni Akademii Inspiracji MAKRO przygotowują kompletne, tygodniowe menu bazujące na niskim food cost’cie.

Dzięki temu możesz stworzyć atrakcyjną cenowo ofertę odpowiadającą potrzebom potencjalnych klientów pracujących z domu, zajmujących się dziećmi, przebywającym na kwarantannie i każdemu, kto szuka smacznego, niedrogiego obiadu, a nie może go zjeść poza domem.
Pamiętaj, że wszystkie receptury stanowią inspirację i możesz je swobodnie modyfikować, dzięki czemu dostarczysz pod drzwi swoich klientów jeszcze więcej smaków, które znają z Twojej kuchni.

GASTROINSPIRACJE

Akademia Inspiracji MAKRO zaprasza profesjonalistów z branży HoReCa do wspólnego rozwijania kompetencji zawodowych.

W naszym cyklu #gastroinspiracje oprócz nowoczesnych interpretacji dań kuchni polskiej poruszymy zagadnienia z zakresu dobrych praktyk organizacji pracy, współczesnych technik kulinarnych, optymalizacji i kalkulacji food cost’u oraz właściwego wykorzystywania produktów.

Street food po polsku cz. 2

Rozwijamy nasz koncept street-foodowej kuchni w polskim wydaniu. Tym razem sięgnęliśmy do tradycyjnych smaków dzieciństwa i zinterpretowaliśmy je w stylu ulicznej kuchni ameryki północnej. Zobaczcie nasze przepisy na pączki z lodami czekoladowymi, wytrawne gofry z serem cheddar i smażone kluski lane z sosem tatarskim!

Plating i jego rola w serwisie

Plating jest bardzo ważnym elementem każdego serwisu. Niezależnie od tego, jak smaczne danie wyjdzie z kuchni to jego niewłaściwa prezentacja może zepsuć efekt całej pracy kucharza. Zobacz, jak przygotować się do platingu już na etapie receptury i w jaki sposób nowocześnie prezentować dania tak, aby cieszyły nie tylko kubki smakowe ale też oko.

Gotowanie sous vide cz 2

Druga część filmu na temat techniki gotowania sous vide. W pierwszym nagraniu na ten temat pokazaliśmy kilka kroków prawidłowego przygotowania do gotownaia sous vide, w kolejnym odcinku przechodzimy już do samego procesu gotowania i pokazujemy, dlaczego sous vide jest techniką, która robi różnicę w kuchni.

Gotowanie sous vide cz 1

Poznaj zasady rządzące techniką gotowania sous vide i ich zastosowanie wobec różnorodnych produktów. W nagraniu pokazaliśmy m.in. takie elementy jak przygotowanie do gotowania krok po kroku, dobór ciśnienia do produktu, prawidłowe pakowanie czy zabezpieczenie żywności. Więcej na temat tej techniki odkryjesz w części 2.

Polędwica z dorsza na rissotto szafranowym

W poprzednim odcinku Sous chef Michał Węcławek pokazał kilka praktycznych wskazówek na organizację sekcji w restauracji. Teraz przyszła pora na praktyczne wykorzystanie tej wiedzy, czyli złożenie dania z przygotowanego mise en place. Poznaj sprawny przepis na Polędwicę z dorsza pod sosem holenderskim na risotto szafranowym.

Organizacja sekcji w restauracji

Poznaj dobre praktyki z zakresu organizacji sekcji i przygotowania mise en place w restauracji. Zobacz, jak nasze porady pozwolą Ci szybciej, bezpieczniej i bez większych strat produktów przygotować się na serwis, w którym utrzymasz powtarzalność i wysoki standard. Sprawdź, jak przygotować bazę do sosu holenderskiego, risotto szafranowego i jak zabezpieczyć świeżą rybę.

Restauracja w wydaniu Do It Yourself (DIY)

Szef kuchni Akademii Inspiracji MAKRO prezentuje koncepcję dań restauracyjnych w konwencji do it yourself, która może doskonale sprawdzić się jako alternatywa lub rozwinięcie oferty dań na wynos. Zobacz, jak Twoi klienci mogą smacznie wykorzystać swoje zapasy makaronu i zjeść we własnym domu samodzielnie przygotowane dania z Twojej restauracji zgodnie z przygotowaną przez Ciebie instrukcją.

Barszcz biały w nowoczesnym wydaniu

Zobacz nowoczesną interpretację tradycyjnej receptury na barszcz biały i dowiedz się, dlaczego warto go serwować nie tylko przy okazji Wielkanocy.

Gęsie żołądki z sałatą z jarmużu i boczniaków

Tradycyjne polskie danie, szczególnie popularne w zachodniej części kraju zaprezentowane w nowoczesnej formie. Sprawdź gotową recepturę na wysokomarżową pozycję w menu restauracji i odkryj przed swoimi gośćmi smak mało znanych podrobów – gęsich żołądków serwowanych z sałatą z jarmużu i boczniaków na ciepło.

Stek z bakłażana z puree z pieczonego kalafiora

Kuchnia wegańska może zaskakiwać bogactwem smaków i tekstur. Wystarczy podejść do tematu kuchni roślinnej jak do każdej innej, czyli rozplanować wieloelementowe danie pod względem gramatury składników, kompozycji smaków i wyglądu. Zobaczcie, jak nam się to udało.
Czy potraficie rozpoznać klasyczne danie mięsne, które było inspiracją dla tego talerza?

Menu abonamentowe

Zaplanowane z wyprzedzeniem i skalkulowane co do porcji menu lunchowe – czy to możliwe? Tak, jeżeli postawimy na ofertę menu lunchowego w abonamencie. Jest to koncepcja, w której organizujemy tygodniowe dostawy obiadów do klientów, którzy wykupili abonament na taką usługę. Jak sprawić, aby to się opłacało? Zobacz nasz film i przepisy na 3 dania.

Street food po polsku

Food truck i kuchnia uliczna w polskim wydaniu to koncept, w którym na warsztat wzięliśmy fuzję streetfoodowej formy podania i jej klasycznych receptur z polskimi, regionalnymi inspiracjami. Zobaczcie 3 pierwsze receptury naszego Street foodu w polskim wydaniu i dajcie znać, jak nazwalibyście te dania, gdyby znalazły się w menu Waszego food trucka.
Pełne receptury na te dania znajdziecie na fanpage'u Akademii Inspiracji MAKRO!

Szanowny Kliencie, w celu zapewnienia najlepszej jakości usług oraz zagwarantowania najlepszych promocji wykorzystujemy pliki cookies. Jeśli zgadzasz się przekazywać nam te informacje prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Polityka prywatności >>