Ciasto na pizzę:
- Drożdże rozpuszczamy w części letniej wody, oddajemy 30 gram mąki i odstawiamy do uruchomienia zaczynu
- W misce mieszamy mąkę z solą i dodajemy oliwę z oliwek
- Wyrabiamy ciasto dodając zaczyn.
- Po uzyskaniu jednolitej konsystencji przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Po wygarowaniu dzielimy na porcje po 30 g, formujemy małe kulki i odstawiamy na opruszonej blasze w odstępach do ponownego wygarowania.
- Kulki rozpłaszczamy formując mini pizzę a następnie nakłuwamy na środku. Smażymy na głębokim tłuszczu rozgrzanym do 180 st. C do osiągnięcia rumianego koloru.
- W połowie smażenia możemy odwrócić jeśli nasza pizza wypływa ponad powierzchnie oleju.
- Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
- Przesmarowujemy sosem pomidorowym i podajemy z wybranymi przez nas dodatkami.
Sos pomidorowy:
- W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek i przesmażamy rozgnieciony czosnek by uwolnić aromat.
- Zanim czosnek zmieni mocno kolor usuwamy go a następnie wrzucamy pomidory które wcześniej rozgniatamy w rękach na mniejsze elementy.
- Dusimy pomidory do momentu uzyskania gęstego sosu pomidorowego, sos doprawiamy suszonym oregano oraz solą i pieprzem do odpowiedniego dla nas smaku.
na 1 porcja:
Ciasto:
- Mąka 00 700 g
- Woda 500 ml
- Drożdze świeże 25 g
- Sól 20 g
- Oliwa z oliwek 20 ml
Sos pomidorowy:
- Pomidory całe w puszcze 600g
- Oliwa z oliwek pomace 20 ml
- Czosnek 2 ząbki
- Suszone oregano
- Sól
- Pieprz