Liczba porcji 1

Ciasto na pizzę:

  1. Drożdże rozpuszczamy w części letniej wody, oddajemy 30 gram mąki i odstawiamy do uruchomienia zaczynu 
  2. W misce mieszamy mąkę z solą i dodajemy oliwę z oliwek 
  3. Wyrabiamy ciasto dodając zaczyn. 
  4. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. 
  5. Po wygarowaniu dzielimy na porcje po 30 g, formujemy małe kulki i odstawiamy na opruszonej blasze w odstępach do ponownego wygarowania. 
  6. Kulki rozpłaszczamy formując mini pizzę a następnie nakłuwamy na środku. Smażymy na głębokim tłuszczu rozgrzanym do 180 st. C do osiągnięcia rumianego koloru. 
  7. W połowie smażenia możemy odwrócić jeśli nasza pizza wypływa ponad powierzchnie oleju. 
  8. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
  9. Przesmarowujemy sosem pomidorowym i podajemy z wybranymi przez nas dodatkami. 

 

Sos pomidorowy:

  1. W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek i przesmażamy rozgnieciony czosnek by uwolnić aromat. 
  2. Zanim czosnek zmieni mocno kolor usuwamy go a następnie  wrzucamy pomidory które wcześniej rozgniatamy w rękach na mniejsze elementy.
  3. Dusimy pomidory do  momentu uzyskania gęstego sosu pomidorowego, sos doprawiamy suszonym oregano oraz solą i pieprzem do odpowiedniego dla nas smaku.  
Składniki
na 1 porcja:

Ciasto:

  • Mąka 00 700 g 
  • Woda 500 ml 
  • Drożdze świeże 25 g 
  • Sól 20 g 
  • Oliwa z oliwek 20 ml 

 

Sos pomidorowy:

  • Pomidory całe w puszcze 600g 
  • Oliwa z oliwek pomace 20 ml 
  • Czosnek 2 ząbki 
  • Suszone oregano 
  • Sól
  • Pieprz