Stromboli
- Ciasto rozwałkowujemy do kształtu regularnego prostokąta
- Rozsmarowujemy równomiernie sos pozostawiając dwucentymetrowy brzeg
- Na sos rozkładamy wędliny tak aby nachodziły na siebie, następnie równomiernie rozkładamy mieszankę serów i paprykę pokrojoną w piórka
- Całość zwijamy jak makowiec, zawijamy brzegi
- Zrolowaną pizzę smarujemy z góry rozmąconym jajem, i nacinamy w kilku miejscach
- Wkładamy do pieca nagrzanego do temperatury 180st. C na 30 min.
- Po tym czasie Stromboli kroimy w plastry i obsypujemy świeżą bazylią pokrojoną w paseczki, oraz obsypujemy świeżo tartym parmezanem
Ciasto
- Mąkę przesiewamy do dzierży, dosypujemy drożdże i sól
- Wodę w temperaturze pokojowej łączymy z oliwą
- Łączymy składniki suche z płynnymi i wyrabiamy do całkowitego połączenia
- Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ok. 45min.
na 4 porcje:
Stromboli
- Ciasto na pizze 430g
- Sos do pizzy MC 90g
- Salami Milano MC 50g
- Szynka Parmeńska MC 30g
- Ser Provolone 70g
- Ser do pizzy, wióry MC 80g
- Ser Parmegiano Regiano 30g
- Papryka w trzech kolorach, każda po: 30g
- Jajo 1szt.
- Bazylia św. MC 1szt.
Ciasto
- Mąka do pizzy MC 1000g
- Woda 660g
- Oliwa z oliwek 20g
- Suszone drożdże 14g
- Sól 32g