Liczba porcji 4

Stromboli

  1. Ciasto rozwałkowujemy do kształtu regularnego prostokąta
  2. Rozsmarowujemy równomiernie sos pozostawiając dwucentymetrowy brzeg 
  3. Na sos rozkładamy wędliny tak aby nachodziły na siebie, następnie równomiernie rozkładamy mieszankę serów i paprykę pokrojoną w piórka
  4. Całość zwijamy jak makowiec, zawijamy brzegi
  5. Zrolowaną pizzę smarujemy z góry rozmąconym jajem, i nacinamy w kilku miejscach
  6. Wkładamy do pieca nagrzanego do temperatury 180st. C na 30 min.
  7. Po tym czasie Stromboli kroimy w plastry i obsypujemy świeżą bazylią pokrojoną w paseczki, oraz obsypujemy świeżo tartym parmezanem

 

Ciasto

  1. Mąkę przesiewamy do dzierży, dosypujemy drożdże i sól
  2. Wodę w temperaturze pokojowej łączymy z oliwą
  3. Łączymy składniki suche z płynnymi i wyrabiamy do całkowitego połączenia
  4. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ok. 45min.
Składniki
na 4 porcje:

Stromboli

  • Ciasto na pizze 430g
  • Sos do pizzy MC 90g
  • Salami Milano MC 50g
  • Szynka Parmeńska MC 30g
  • Ser Provolone 70g
  • Ser do pizzy, wióry MC 80g
  • Ser Parmegiano Regiano 30g
  • Papryka w trzech kolorach, każda po: 30g
  • Jajo 1szt.
  • Bazylia św. MC 1szt.

 

Ciasto

  • Mąka do pizzy MC 1000g
  • Woda 660g
  • Oliwa z oliwek 20g
  • Suszone drożdże 14g
  • Sól 32g