Wykonanie:
Kluski:
- Wszystkie składniki ciasta przekładamy do miski.
- Ręką ugniatamy ciasto do momentu, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
- Ciasto przekładamy na blat obsypany mąką i odrywamy po kawałku formując wałeczki o wielkości okoł 2-3 cm.
- Tak przygotowane kluski gotujemy w osolone wodzie przez 3-4 minuty.
Masa makowa:
- Masę makową zagotowujemy w mleku przez około 20 min.
- Dodajemy rozpuszczone masło, miód i cukier oraz posiekane orzechy i rum.
Złożenie:
- Ugotowane kluski łączymy z masą makową i podajemy na ciepło.
na 1 porcja:
Kluski:
- Mąka Uniwersalna ARO 250 gr
- Żółtka Jaj ARO 70 gr
- Ziemniak Czerwony Gotowany 200 gr
- Sól 2 gr
Masa makowa:
- Masa makowa MC 250 gr
- Masło ARO 100 gr
- Miód ARO 20 gr
- Orzech włoski 40 gr
- Rum 20 ml
- Cukier 100 gr
- Mleko 500 ml