Liczba porcji 1

Wykonanie:

Kluski:

  1. Wszystkie składniki ciasta przekładamy do miski.
  2. Ręką ugniatamy ciasto do momentu, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
  3. Ciasto przekładamy na blat obsypany mąką i odrywamy po kawałku formując wałeczki o wielkości okoł 2-3 cm.
  4. Tak przygotowane kluski gotujemy w osolone wodzie przez 3-4 minuty.

 

Masa makowa:

  1. Masę makową zagotowujemy w mleku przez około 20 min.
  2. Dodajemy rozpuszczone masło, miód i cukier oraz posiekane orzechy i rum.

 

Złożenie:

  1. Ugotowane kluski łączymy z masą makową i podajemy na ciepło.
Składniki
na 1 porcja:

Kluski:

  • Mąka Uniwersalna ARO 250 gr
  • Żółtka Jaj ARO 70 gr
  • Ziemniak Czerwony Gotowany 200 gr
  • Sól 2 gr

 

Masa makowa:

  • Masa makowa MC 250 gr
  • Masło ARO 100 gr
  • Miód ARO 20 gr
  • Orzech włoski 40 gr
  • Rum 20 ml
  • Cukier 100 gr
  • Mleko 500 ml