Wykonanie:
Ciasto:
- Mąkę mieszamy z solą, następnie trzemy masło na tarce o grubych oczkach i łączymy z mąką.
- Dodajemy żółtka i tyle śmietany, żeby dało się zagnieść ciasto.
- Ciasto ugniatamy przez około 5-6 minut po czym przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Nadzienie:
- Grzyby suszone zalewamy gorącą wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie oraz kiszoną kapustę. Całość mieszamy i zagotowujemy.
- Gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut. Mieszając od czasu do czasu.
- Następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy przez kolejne 10 minut aby odparować płyn.
- Dodajemy kminek i majeranek, usuwamy ziele angielskie i liście laurowe.
- Całość przekładamy na deskę i siekamy.
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Smażymy na umiarkowanym ogniu przez około 8 minut aż cebula będzie szklista i lekko zrumieniona.
- Następnie do cebuli dodajemy posiekaną kapustę i mieszając smażymy przez około 5 minut.
- Odstawiamy z ognia i studzimy.
Złożenie:
- Ciasto wykładamy na blat i chwilę wyrabiamy, następnie dzielimy na 2 części.
- Rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 40x35 cm, na wierzch wykładamy nadzienia zachowując około 1,5 cm wolnego brzegu.
- Zawijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku i lepimy brzegi, kładziemy na natłuszczonym papierze do pieczenia.
- Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody i posypujemy kminkiem.
- Pieczemy przez około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
- Kulebiak musi odpocząć po upieczeniu, żeby można go łatwo pokroić.
na 1 porcja:
Ciasto
- Mąka Uniwersalna ARO 300 g
- Masło Ekstra ARO 150 g
- Żółtko Jaj ARO 2 szt.
- Śmietana 30 g
- Sól 2 gr
Nadzienie
- Charsznicka kapusta kiszona 500 g
- Suszone grzyby 40 g
- Sól, pieprz do smaku
- Listek laurowy 2 szt.
- Ziele angielskie 4 ziarna
- Majeranek 10 g
- Kminek 10 g
- Cebula 1 szt.
- Olej rzepakowy ARO 20 ml