Liczba porcji 1

Wykonanie:

Ciasto:

  1. Mąkę mieszamy z solą, następnie trzemy masło na tarce o grubych oczkach i łączymy z mąką.
  2. Dodajemy żółtka i tyle śmietany, żeby dało się zagnieść ciasto.
  3. Ciasto ugniatamy przez około 5-6 minut po czym przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

 

Nadzienie:

  1. Grzyby suszone zalewamy gorącą wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie oraz kiszoną kapustę. Całość mieszamy i zagotowujemy.
  2. Gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut. Mieszając od czasu do czasu.
  3. Następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy przez kolejne 10 minut aby odparować płyn.
  4. Dodajemy kminek i majeranek, usuwamy ziele angielskie i liście laurowe.
  5. Całość przekładamy na deskę i siekamy.
  6. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Smażymy na umiarkowanym ogniu przez około 8 minut aż cebula będzie szklista i lekko zrumieniona.
  7. Następnie do cebuli dodajemy posiekaną kapustę i mieszając smażymy przez około 5 minut.
  8. Odstawiamy z ognia i studzimy.

 

Złożenie:

  1. Ciasto wykładamy na blat i chwilę wyrabiamy, następnie dzielimy na 2 części.
  2. Rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 40x35 cm, na wierzch wykładamy nadzienia zachowując około 1,5 cm wolnego brzegu.
  3. Zawijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku i lepimy brzegi, kładziemy na natłuszczonym papierze do pieczenia.
  4. Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody i posypujemy kminkiem.
  5. Pieczemy przez około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
  6. Kulebiak musi odpocząć po upieczeniu, żeby można go łatwo pokroić.
Składniki
na 1 porcja:

Ciasto

  • Mąka Uniwersalna ARO 300 g
  • Masło Ekstra ARO 150 g
  • Żółtko Jaj ARO 2 szt.
  • Śmietana 30 g
  • Sól 2 gr

 

Nadzienie

  • Charsznicka kapusta kiszona 500 g
  • Suszone grzyby 40 g
  • Sól, pieprz do smaku
  • Listek laurowy 2 szt.
  • Ziele angielskie 4 ziarna
  • Majeranek 10 g
  • Kminek 10 g
  • Cebula 1 szt.
  • Olej rzepakowy ARO 20 ml