Liczba porcji 1

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować wcześniej składniki, tak aby miały temperaturę pokojową. Dno formy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zamknąć obręcz, wypuszczając resztę papieru na zewnątrz.
  2. Na dno wyłożyć kruche ciasteczka pokruszone w mikserze razem z 2/3 orzechów włoskich i wymieszane z masłem. Na spodzie ułożyć połowę wędzonych śliwek.
  3. Ser miksować w na średnich obrotach przez 3-5 minut. Dodać utarte z cukrem żółtka. W osobnej misce ubić na sztywną pianę białka z cukrem waniliowym, następnie połączyć je z serem i żółtkami, delikatnie mieszając za pomocą rózgi.
  4. Dodać mąkę ziemniaczaną. Przyrządzoną w ten sposób masę wylać na przygotowany wcześniej spód. Piekarnik nagrzać do 180°C.
  5. Tortownicę owinąć szczelnie folią aluminiową i wstawić do głębokiej blachy do pieczenia. Całość postawić na środkowej kratce w piekarniku i wlać na blachę wrzątek do wysokości 2,5-3 cm. Piec przez ok. 1 godzinę.
  6. Po tym czasie stopniowo wyjmować z piekarnika i studzić. Wyjąć formę z wody i odwinąć z folii, postawić na kratce, całkowicie ostudzić i odparować. Przed podaniem schłodzić i udekorować sernik resztą pokrojonych drobno śliwek i orzechów włoskich.
Składniki
na 1 porcja:
  • 1 paczka (ok. 170 g) kruchych ciastek maślanych
  • 50 g masła
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 250 g cukru
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 7 jajek
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 300 g wędzonych śliwek
  • 200 g orzechów włoskich