Sposób przygotowania:
- Przygotować wcześniej składniki, tak aby miały temperaturę pokojową. Dno formy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zamknąć obręcz, wypuszczając resztę papieru na zewnątrz.
- Na dno wyłożyć kruche ciasteczka pokruszone w mikserze razem z 2/3 orzechów włoskich i wymieszane z masłem. Na spodzie ułożyć połowę wędzonych śliwek.
- Ser miksować w na średnich obrotach przez 3-5 minut. Dodać utarte z cukrem żółtka. W osobnej misce ubić na sztywną pianę białka z cukrem waniliowym, następnie połączyć je z serem i żółtkami, delikatnie mieszając za pomocą rózgi.
- Dodać mąkę ziemniaczaną. Przyrządzoną w ten sposób masę wylać na przygotowany wcześniej spód. Piekarnik nagrzać do 180°C.
- Tortownicę owinąć szczelnie folią aluminiową i wstawić do głębokiej blachy do pieczenia. Całość postawić na środkowej kratce w piekarniku i wlać na blachę wrzątek do wysokości 2,5-3 cm. Piec przez ok. 1 godzinę.
- Po tym czasie stopniowo wyjmować z piekarnika i studzić. Wyjąć formę z wody i odwinąć z folii, postawić na kratce, całkowicie ostudzić i odparować. Przed podaniem schłodzić i udekorować sernik resztą pokrojonych drobno śliwek i orzechów włoskich.
na 1 porcja:
- 1 paczka (ok. 170 g) kruchych ciastek maślanych
- 50 g masła
- 1 kg twarogu sernikowego
- 250 g cukru
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 7 jajek
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 300 g wędzonych śliwek
- 200 g orzechów włoskich