Liczba porcji 1

Przygotowanie

  1. Surowego, tartego ziemniaka wymieszać z dwoma rodzajami mielonego mięsa, solą i pieprzem. Uformować okrągły sznycel, oprószyć go mąką, wysmażyć na oleju.
  2. Obie połówki bułki podgrzać na patelni lub na grillu. Dolną część posmarować sosem, ułożyć na niej sałatę, krążki cebuli, plasterki pomidora oraz usmażony sznycel. Przykryć drugą połówką bułki.
Składniki
na 1 porcja:

Mięso z dzika – mielone – 0,10 kg
Mięso wieprzowe – mielone – 0,10 kg
Bułka do burgera – 1 szt.
Ziemniak – 0,02 kg
Pomidor – 0,05 kg
Sałata strzępiona kolorowa – 0,02 kg
Cebula czerwona – 0,03 kg
Sos musztardowy – 0,02 kg
Mąka – 0,01 kg
Olej rzepakowy – 0,05 l
Sól – 0,002 kg
Pieprz – 0,001 kg

Wojciech Harapkiewicz

Szef kuchni restauracji babinicz W kompleksie dworzysko w szczawnie-zdroju, Szef kuchni tradycyjnej przewodnika gault&millau, Ambasador marek makro: chef, premium i professional. Pracuje na trzecią czapkę kucharską Przewodnika Gault&Millau.