Liczba porcji 10

Wykonanie:

Wywar warzywny (2 litry):

  1. Warzywa zapiekamy w piecu, następnie przekładamy do garnka zalewamy wodą i dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i przyprawy. 
  2. Całość gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania klarownego wywary. Gotowy wywar przecedzamy przez drobne sito i odstawiamy.

 

Zakwas żytni (500 ml):

  1. Całość mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na kilka dni w ciepłym miejscu.

 

Żurek:

  1. Zaczynamy od pogrzania gotowego wywaru.
  2. Na patelni podsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek, a kiedy zacznie się z niego wytapiać tłuszcz, dodajmy posiekaną w kostkę cebulę i smażymy na średnim ogniu, aż boczek i cebula ładnie się zrumienią. Do gorącego bulionu dodajemy zawartość patelni.
  3. Mieloną karkówkę doprawiamy solą, majerankiem i pieprzem. Formujemy małe kulki mięsne. 
    Do wywaru dodajemy boczek, kulki mięsne, liść laurowy i ziele angielskie, cebulę i ząbki czosnku. Na małym ogniu gotujemy około 30 minut.
  4. Małe ziemniaczki gotujemy z dodatkiem majeranku, ziela angielskiego i liścia laurowego. Pozwalamy ziemniakom wystygnąć w wywarze. Po wyjęciu ziemniaków wywar cedzimy i dodajemy do gotującego się boczku.
  5. Po ugotowaniu kulek mięsnych wyjmujemy je z wywaru wraz z przyprawami. Resztę blendujemy w teromixie na gładki krem. 
  6. Ziemniaczki opalamy opalarką i lekko zgniatamy. 
  7. Gotujemy jajko poche, odkładamy na bok. 
  8. Krem mięsno warzywny łączymy z zakwasem żurkowym. Dodajemy chrzan i śmietanę, doprawiamy do smaku. 
  9. Serwujemy krem, do niego wkładamy „opalane” ziemniaki, kulki jak biała kiełbasa i na wierzch kładziemy jajko poche.
Składniki
na 10 porcji:

Wywar warzywny (2 litry):

• 2-3 marchewki
• 2 pietruszki
• 1 mały seler
• 1 cebula
• Woda 2,5 l
• Sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie

Zakwas żytni (500 ml):

• ½ szklanki żytniej mąki razowej
• 2 szkl. Ciepłej przegotowanej wody
• 5-6 ząbków pokrojonego czosnku 
• 10 ziaren pieprzu
• 10 ziaren ziela angielskiego 
• 4 liście laurowe
• 5 suszonych grzybków
• 1 łyżka majeranku

Żurek:

• 0,5 l gotowy wywar żytni
• 0,5 l gotowy wywar jarzynowy
• 0,5  kg zmielonej karkówki
• 300 g boczku wędzonego parzonego
• 1 duża cebula 
• 2 łyżeczki chrzanu 
• 5 ząbek czosnku 
• 3 łyżki śmietany 30% lub 36%
• suszony, starty majeranek
• ziele angielskie i liść laurowy
• sól i pieprz do smaku
• 10 szt. jajko
• 0,5 kg ziemniaki małe