Wykonanie:
Wywar warzywny (2 litry):
- Warzywa zapiekamy w piecu, następnie przekładamy do garnka zalewamy wodą i dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i przyprawy.
- Całość gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania klarownego wywary. Gotowy wywar przecedzamy przez drobne sito i odstawiamy.
Zakwas żytni (500 ml):
- Całość mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na kilka dni w ciepłym miejscu.
Żurek:
- Zaczynamy od pogrzania gotowego wywaru.
- Na patelni podsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek, a kiedy zacznie się z niego wytapiać tłuszcz, dodajmy posiekaną w kostkę cebulę i smażymy na średnim ogniu, aż boczek i cebula ładnie się zrumienią. Do gorącego bulionu dodajemy zawartość patelni.
- Mieloną karkówkę doprawiamy solą, majerankiem i pieprzem. Formujemy małe kulki mięsne.
Do wywaru dodajemy boczek, kulki mięsne, liść laurowy i ziele angielskie, cebulę i ząbki czosnku. Na małym ogniu gotujemy około 30 minut. - Małe ziemniaczki gotujemy z dodatkiem majeranku, ziela angielskiego i liścia laurowego. Pozwalamy ziemniakom wystygnąć w wywarze. Po wyjęciu ziemniaków wywar cedzimy i dodajemy do gotującego się boczku.
- Po ugotowaniu kulek mięsnych wyjmujemy je z wywaru wraz z przyprawami. Resztę blendujemy w teromixie na gładki krem.
- Ziemniaczki opalamy opalarką i lekko zgniatamy.
- Gotujemy jajko poche, odkładamy na bok.
- Krem mięsno warzywny łączymy z zakwasem żurkowym. Dodajemy chrzan i śmietanę, doprawiamy do smaku.
- Serwujemy krem, do niego wkładamy „opalane” ziemniaki, kulki jak biała kiełbasa i na wierzch kładziemy jajko poche.
na 10 porcji:
Wywar warzywny (2 litry):
• 2-3 marchewki
• 2 pietruszki
• 1 mały seler
• 1 cebula
• Woda 2,5 l
• Sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie
Zakwas żytni (500 ml):
• ½ szklanki żytniej mąki razowej
• 2 szkl. Ciepłej przegotowanej wody
• 5-6 ząbków pokrojonego czosnku
• 10 ziaren pieprzu
• 10 ziaren ziela angielskiego
• 4 liście laurowe
• 5 suszonych grzybków
• 1 łyżka majeranku
Żurek:
• 0,5 l gotowy wywar żytni
• 0,5 l gotowy wywar jarzynowy
• 0,5 kg zmielonej karkówki
• 300 g boczku wędzonego parzonego
• 1 duża cebula
• 2 łyżeczki chrzanu
• 5 ząbek czosnku
• 3 łyżki śmietany 30% lub 36%
• suszony, starty majeranek
• ziele angielskie i liść laurowy
• sól i pieprz do smaku
• 10 szt. jajko
• 0,5 kg ziemniaki małe