Wykonanie:
Sałatka:
- Ziemniaki i jaja gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i kroimy w kostkę .
- Pozostałe składniki również kroimy w kostkę i wszystkie poza kiełasą dodajemy do ziemniaków i jaj.
- Pokrojoną białą kiełbasę podsmażamy, następnie po przestygnięciu dodajemy do sałatki.
- Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do sałatki doprawiając solą i pieprzem. wszytko mieszamy z olejem lub majonezem.
Majonez:
- Żółtka, musztardę, obraną natkę pietruszki, cukier puder i sól umieszczamy w wysokim naczyniu i dolewamy oleju.
- Miksujemy blenderem ręcznym, dodajemy sok z cytryny, uzyskując gładką lekką masę.
na 10 porcji:
Sałatka:
• 0,5 kg białej kiełbasy
• 0,1 ml oleju
• 0,5 kg ziemniaków
• 0,2 kg czerwonej cebuli
• 0,2 kg pieczarki konserwowej
• 0,2 kg ogórków konserwowych
• 3 jajka
• 0,1 kg natki pietruszki
• sól, pieprz
• olej rzepakowy
Domowy majonez pietruszkowy
• 2 żółtka średnich jajek
• 1,5 szklanki oleju roślinnego - 375 ml
• 1 łyżeczka musztardy ostrej np. Dijon
• 1 łyżka soku z cytryny
• płaska łyżeczka cukru pudru
• 1/4 płaskiej łyżeczki soli
• natka pietruszki pęczek