Liczba porcji 10

Wykonanie:

Sałatka:

  1. Ziemniaki i jaja gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i kroimy w kostkę .
  2. Pozostałe składniki również kroimy w kostkę i wszystkie poza kiełasą dodajemy do ziemniaków i jaj. 
  3. Pokrojoną białą kiełbasę podsmażamy, następnie po przestygnięciu dodajemy do sałatki.
  4. Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do sałatki doprawiając solą i pieprzem. wszytko mieszamy z olejem lub majonezem.

 

Majonez:

  1. Żółtka, musztardę, obraną natkę pietruszki, cukier puder i sól umieszczamy w wysokim naczyniu i dolewamy oleju.
  2. Miksujemy blenderem ręcznym,  dodajemy sok z cytryny, uzyskując gładką lekką masę.
Składniki
na 10 porcji:

Sałatka:

• 0,5 kg białej kiełbasy 
• 0,1 ml oleju
• 0,5 kg  ziemniaków 
• 0,2 kg czerwonej cebuli 
• 0,2 kg  pieczarki konserwowej 
• 0,2 kg ogórków konserwowych 
• 3 jajka
• 0,1 kg natki pietruszki
• sól, pieprz
• olej rzepakowy

 

Domowy majonez pietruszkowy

• 2 żółtka średnich jajek
• 1,5 szklanki oleju roślinnego - 375 ml
• 1 łyżeczka musztardy ostrej np. Dijon
• 1 łyżka soku z cytryny
• płaska łyżeczka cukru pudru
• 1/4 płaskiej łyżeczki soli
• natka pietruszki pęczek