Liczba porcji 10

Wykonanie:

Kapusta na ciepło:

  1. Kapustę siekamy, blanszujemy na parze i podsmażamy na oleju z esencją masła, podsypujemy sezamem.

 

Kuski ziemniaczane:

  1. Letnie puree mieszamy z jajkiem i mąką ziemniaczaną. Lepimy z niego niewielkie kulki.
  2. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie do wypłynięcia, a następnie odcedzamy i podajemy z pieczenią.

 

Pieczeń:

  1. Kawałek mięsa, tworzący zwartą bryłę, ubijamy tłuczkiem i nacieramy sokiem z cytryny. Odstawiamy na 3 h do lodówki. 
  2. Na patelni rozgrzewamy olej z esencją masła, mięso lekko oprószamy mąką i obsmażamy ze wszystkich stron, aż do zrumienienia. Przekładamy na głęboką blachę wysmarowaną olejem z esencją masła i wlewamy 0.5 szkl. Wywaru. 
  3. Dusimy pod przykryciem przez około 50 minut co jakiś czas przewracając schab. Gdy mięso robi się miękkie, wyjmujemy je na deskę ,i odstawiamy do wystudzenia. Następnie ostrym nożem nacinamy głęboko cienkie plastry tak, by spód mięsa dobrze się trzymał.
  4. Farsz: posiekaną cebulę zeszklimy na oleju z esencją z masła, dodajemy starty chleb razowy, mieszamy i studzimy. 
  5. Dodajemy żółtko, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wyrabiamy na jednolitą masę. Farsz nakładamy delikatnie w co drugie nacięcie i spinamy szpilkami do zrazów lub wykałaczkami, aby nadać pieczeni jej pierwotny kształt.
  6. Do sosu w brytfannie dodajemy pokrojoną w plasterki cebulę i odrobinę mąki, zagotowujemy. 
    Przekładamy pieczeń na blachę z sosem, dolewamy resztę wywaru i dopiekamy 15 - 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
  7. Gotową pieczeń przekładamy na półmisek, wyjmujemy szpilki, powstały sos przecieramy przez sito i polewamy mięso. 
  8. Serwis: Połączone plastry z farszem podajemy z naturalnym sosem, kapustą włoską i kluskami.
Składniki
na 10 porcji:

Pieczeń:

• 1 kg schabu b/k
• 250 ml wywar warzywny 
• 1 szt. cytryna sok
• 1 szt. cebula 
• 1 łyżka mąki pszennej
• 50 ml Olej z esencją mała

Farsz:

• 3 szt. cebule
• 40 g startego chleba razowego
• 1 żółtko, 
• 40 g masła, sól, pieprz.

Kapusta na ciepło:

• 1 szt. Kapusta włoska (mała główka)
• 40 ml olej z esencją masła
• 30 g Prażony sezam biały

Kuski ziemniaczane:

• 1 kg puree ziemniaczanego 
• 2 jajka
• 100 g mąki ziemniaczanej