Liczba porcji 10

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiewamy. W misce rozcieramy drożdże z cukrem, łyżką mąki i połową wody. Doprowadzamy do temperatury 37 st. C. i odstawiamy na 15 min. Aż drożdże zaczną pracować. 
  2. Spienione drożdże dodajemy do mąki. Wbijamy jajko, dodajemy olej i sól. Następnie zagniatamy ciasto i wyrabiamy je przez ok. 10 minut. 
  3. Ciasto powinno być elastyczne, formujemy kulkę i odkładamy ją do miski i przykrywamy wilgotną ściereczką. 
  4. Odstawiamy do wyrośnięcia na min. 15 minut. 
  5. Gdy ciasto rośnie kroimy w kostkę przygotowaną wędlinę. 
  6. Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i  rozciągamy rękami prostokąt o grubości ok. 2 cm. 
  7. Na ciasto równomiernie wsypujemy kawałki wędlin i całość zawijamy wzdłuż dłuższego boku. 
  8. Końce lepimy i tak przygotowane ciasto wkładamy do formy wysmarowanej tłuszczem. 
  9. Wierzch murzina smarujemy resztką tłuszczu. 
  10. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. przez około 45 minut. 
  11. Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę i zostawiamy żeby wystygł. 
Składniki
na 10 porcji:

• Mąka pszenna typ 650  500g 
• Drożdże świeże 30 g 
• Cukier 10 g 
• Sól 10 g 
• Jajko 1 szt 
• Olej roślinny 40 ml 
• Woda letnia 250 ml 
• Kiełbasa, szynka, schab, wędzonka 500 g