Wykonanie:
- Mąkę przesiewamy. W misce rozcieramy drożdże z cukrem, łyżką mąki i połową wody. Doprowadzamy do temperatury 37 st. C. i odstawiamy na 15 min. Aż drożdże zaczną pracować.
- Spienione drożdże dodajemy do mąki. Wbijamy jajko, dodajemy olej i sól. Następnie zagniatamy ciasto i wyrabiamy je przez ok. 10 minut.
- Ciasto powinno być elastyczne, formujemy kulkę i odkładamy ją do miski i przykrywamy wilgotną ściereczką.
- Odstawiamy do wyrośnięcia na min. 15 minut.
- Gdy ciasto rośnie kroimy w kostkę przygotowaną wędlinę.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i rozciągamy rękami prostokąt o grubości ok. 2 cm.
- Na ciasto równomiernie wsypujemy kawałki wędlin i całość zawijamy wzdłuż dłuższego boku.
- Końce lepimy i tak przygotowane ciasto wkładamy do formy wysmarowanej tłuszczem.
- Wierzch murzina smarujemy resztką tłuszczu.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. przez około 45 minut.
- Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę i zostawiamy żeby wystygł.
na 10 porcji:
• Mąka pszenna typ 650 500g
• Drożdże świeże 30 g
• Cukier 10 g
• Sól 10 g
• Jajko 1 szt
• Olej roślinny 40 ml
• Woda letnia 250 ml
• Kiełbasa, szynka, schab, wędzonka 500 g