Liczba porcji 2

Wykonanie:

Kurczak:

  1. Podudzia z kurczaka płuczemy.
  2. Oscypka trzemy na tarce na grubych oczkach.
  3. Startego oscypka dajemy do suszarki do grzybów lub owoców i suszymy przez 12godz
  4. Wszystkie mąki, wraz z przyprawami i suszonym oscypkiem mieszamy w misce.
  5. Mięso wkładamy do maślanki (możemy pozostawić na godzinę)
  6. Takie pokryte maślanką mięso obtaczamy w przygotowanej panierce i smażymy na głębokim tłuszczu.
  7. Usmażone kawałki kurczaków przekładamy na papier ręcznikowy do osuszenia. 

 

Sos aioli z pieczonego czosnku i rozmarynu:

  1. Czosnek polewamy oliwa i posypujemy solą, zawijamy w folie aluminiową i pieczemy w rozgrzanym piekarnika w 170C. przez 45min
  2. W małym rondelku wlewamy olej wraz z rozmarynem, ogrzewamy do temp. 50C. i odstawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie wyjmujemy gałązki rozmarynu. 
  3. W wąskim wysokim naczyniu, wbijamy żółtko z jajka, musztardę, szczyptę soli, miód i sok z cytryny, zalewamy zimnym olejem rozmarynowym i blęndujemy na majonez. 
  4. Pieczony czosnek obieramy z łusek, robimy z niego pastę i łączymy z powstałym majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

 

Ajwar z pieczonymi morelami:

  1. Papryki oraz bakłażana pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200C. przez 40min. W połowie czasu dorzucamy morele. 
  2. Upieczoną paprykę, przekładamy do miski i foliujemy. Odstawiamy na 10min.
  3.  Papryki obieramy ze skórki, i pozbywamy nasion. 
  4. Warzywa wraz z morelami kroimy na mniejsze kawałki.
  5. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy czosnek i warzywa wraz z morelami przez 10min. Pod koniec smażenia dodajemy przecier pomidorowy.
  6. Blendujemy na gładka masę. 
  7. Doprawiamy do smaku, papryka wędzoną, octem, miodem, solą i pieprzem. 

 

Moutabbal z nutą korzenna:

  1. Bakłażana przekrawamy na pół, nacinamy go w kratkę. W szczeliny wkładamy goździki, kładziemy gałązki tymianku i delikatnie skrapiamy olejem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180C. przez 30-35min.
  2. Po wyjęciu oraz ostudzeniu bakłażana, ściągamy z niego skórę  i miąższ przekładamy do miski. Dokładamy przyprawy, czosnek i pastę tahini. Blendujemy na gładką masę. 
  3. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz miodem.
Składniki
na 2 porcje:

Kurczak:

• Mięso z uda kurczaka kurczaka 500g
• Mąka pszenna 100g ARO
• Mąka ryzowa 50g
• Mąka ziemniaczana 50g ARO
• Curry 5g MC
• Olej 500ml ARO
• Papryka wędzona 5g MC
• Papryka słodka 5g MC
• Papryka cayen 5g MC
• Imbir mielony 3g MC
• Oscypek 200g (można zastąpić Roladą Ustrzycką MC)
• Sól, pieprz
• Maślanka

Sos aioli z pieczonego czosnku i rozmarynu:

• Czosnek 1 główka
• Oliwa 10ml MC
• Rozmaryn 3 gałązki MC
• Olej 150ml ARO
• Jajka 1 szt ARO
• Musztarda dijon 15g
• Miód 10ml MC
• Sok z cytryny 10ml MC
• Sól, pieprz

Ajwar z pieczonymi morelami:

• Papryka czerwona 2szt.
• Papryka ramiro 1szt.
• Czosnek 5 ząbków
• Morele suszone 10szt MC
• Papryka pepperoni 1szt.
• Bakłażan 1szt.
• Oliwa 20ml MC
• Papryka wędzona 6g MC
• Przecier pomidorowy 20g ARO
• Ocet winny biały 10ml MC
• Miód 10ml MC
• Sól, pieprz

Moutabbal z nutą korzenna:

• Bakłażan 2szt.
• Czosnek 2 ząbki
• Goździki 4 szt MC
• Oliwa 20ml MC
• Tahini 10g
• Przyprawa do piernika 5g
• Tymianek 4 gałązki MC
• Miód 5g MC
• Sól, pieprz