Liczba porcji 1

Wykonanie:

  1. Żeberka opłukać, pokroić na części z 2 żebrami. Włożyć do garnka, zalać zimną wodą  zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez 45min. 
  2. Boczek wędzony pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Do podsmażonego boczku dokładamy pokrojony w paski imbir i następnie dorzucamy do wywaru.
  3. Wędzone żeberka kroimy na części 1 lub z 2 żeberkami. Dołożyć do wywaru wraz z przyprawami bez majeranku, suszonymi grzybami,chili, suska i pokrojonym w płatki czosnek.
  4. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić na kostkę 2cm. Dorzucić do garnka. Gotować przez 20min. 
  5. Kapustę kiszoną odsączyć z płynu. Wodę spod kapusty dolewamy do garnka, kapustę kiszona posiekać i dołożyć do zupy. gotować pod przykryciem przez około 40min. 
  6. Gotową zupę podawać z ziemniakami i kawałkami mięsa. Oprószyć z góry majerankiem i ozdobić kawałkami jarmużu.
     
Składniki
na 1 porcja:

• Surowe żeberka 200g
• Boczek wędzony 100g MC
• Czosnek 3 ząbki MC
• Kiszona kapusta 200g MC
• Ziemniaki 300g MC
• Liść laurowy 3 szt MC
• Ziele angielskie 3szt ARO
• Majeranek 3g MC
• Kminek 3g
• Imbir 30g
• Chili 5g
• Suszone grzyby 10g MC
• Suska sechlonska 20g
• Sól, pieprz
• Jarmuż do dekoracji