Liczba porcji 10
Danie
wegetariańskie

Wykonanie:

Konfitura z rokitnika:

  1. Wszystkie składniki mieszamy razem i odstawiamy na 1 godzinę. 
  2. Jednokrotnie zagotowujemy w garnku o średnicy co najmniej 30 cm i przelewamy do słoiczków typu weck lub na płaską blachę w celu wystudzenia/ odparowania, następnie do pojemnika.

 

Kuch marchewny:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180o
  2. Mąkę przesiewamy wraz z przyprawami i sodą.
  3. Jaja ubijamy na puszystą pianę z cukrem. Dodajemy miód i olej- mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z przyprawami i olej powoli mieszając masę.  Na sam koniec dodajemy marchewkę i bakalie.  
  4. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem lub foremki oprószone masłem i bułką tartą i pieczemy około 1 godziny.
  5. Z soku marchewkowego i cukru pudru robimy lukier. W razie potrzeby dodajemy odrobinę więcej soku.
  6. Po wystudzeniu ( najlepiej na drugi dzień ) polewamy lukrem i dekorujemy wedle uznania np. bakaliami i konfiturą z rokitnika.
Składniki
na 10 porcji:

Kuch marchewny:

• Marchewka 150 g
• Jajka L 4 szt.
• Cukier biały 220 g
• Miód 2 łyżki 
• Mąka pszenna T 500-600 350 g
• Soda oczyszczona 2 łyżeczki
• Cynamon mielony 1 łyżeczka
• Kardamon mielony 1 łyżeczka
• Imbir suszony ½ łyżeczki 
• Gałka muszkatołowa ¼ łyżeczki 
• Olej rzepakowy 20 ml
• Masło i bułka tarta do oprószenia foremek
• Bakalie 150 g ( orzech włoski 20 g, orzech ziemny bez soli 50 g, rodzynki thompson jumbo 30 g, suszone morele 30 g, śliwka suszona 20 g lub gotowa mieszanka bakali) 
• Cukier puder 300 g
• Sok z marchwii 100 ml

Konfitura z rokitnika :

• Rokitnik mrożony 0,5  kg
• Cukier biały 180 g
• Żelfix 3:1 20 g
• Kardamon owoce 10 szt.
• Imbir mielony 3 g