Wykonanie:
Królik:
- W rondelku na średnim ogniu rozgrzewamy olej z odrobiną masła, wkładamy nogę królika. Smażymy do zrumienienia z dwóch stron i wyjmujemy.
- Do rondelka dodajemy szalotkę, czosnek i tymianek i kontynuujemy smażenie przez kilka minut aż szalotki mocno się zezłocą. Dodajemy wino i zwiększamy ogień. Przy pomocy drewnianej łyżki mieszamy , dodajemy musztardę oraz wodę i całość ponownie mieszamy doprowadzając do wrzenia. Dodajemy sól do smaku.
- Zmniejszamy ogień i wkładamy do sosu królika i dusimy pod przykryciem 40-50 minut.
- Mięso wyjmujemy. Do sosu dodajemy śmietanę i redukujemy do momentu uzyskania gęstego sosu.
- Comber z królika oczyszczamy i zawijamy w szynkę wędzoną następnie obsmażamy na rozgrzanej patelni z olejem z każdej strony. Dodajemy zimne masło i bastujemy do momentu gdy królik jest sprężysty. Zdejmujemy z patelni i zostawiamy aby odpoczął przed skrojeniem przez 3-4 minuty.
Modro Kapusta:
- Kapustę siekamy w julienne. Następnie blanszujemy w osolonej wodzie przez 3-4 minuty po czym schładzamy w zimnej wodzie. Odsączamy i zakwaszamy octem.
- Cebulę kroimy w kostkę, boczek w grubszą kostkę a czosnek drobno siekamy.
- W rondelku smażymy boczek do momentu gdy jest skarmelizowany i wytopił się z niego cały tłuszcz.
- Dodajemy cebulę i czosnek i kontynuujemy smażenie. Gdy cebula będzie skarmelizowana dodajemy kapustę i całość dusimy przez 5-10 minut.
Chips z krupnioka:
- Tapiokę płuczemy następnie przekładamy do rondelka. Zalewamy wodą i dodajemy obsmażonego wcześniej krupnioka.
- Całość dobrze mieszamy i gotujemy do momentu gdy tapioka jest ugotowana.
- Zawartość rondelka wylewamy na GN wyłożony pergaminem i rozsmarowujemy bardzo cienko.
- Suszymy w piecu rozgrzanym do 80 st. C przez 3-4 godziny.
- Następnie smażymy we fryturze rozgrzanej do 180 st. C.
Szare kluski:
- Ziemniaki trzemy na drobnej tarce. Odciskamy na gęstym sitku lub gazie.
- Płyn odstawiamy na chwilę, wylewamy wszystko oprócz skrobi, która osadzi się na dnie.
- Skrobię dodajemy do masy ziemniaczanej, dosypujemy mąkę, wbijamy jajko i dobrze mieszamy.
- Masa ma być gęsta. W razie potrzeby dosypujemy więcej mąki.
- Formujemy kluski.
- W szerokim garnku zagotowujemy wodę, solimy ją.
- Sprawdzamy na pierwszej, testowej klusce, czy ciasto jest dostatecznie zwarte i czy nie rozpada się po kontakcie z wodą.
- Gotujemy by pływały swobodnie przez 4-5 minut. Odcedzamy łyżką cedzakową. I serwujemy.
na 1 porcja:
Królik:
• 1 noga z królika
• 1 comber z królika
• 4 plastry szynki wędzonej
• 4 łyżki masła
• 2 szalotki
• 100 ml białego wina
• 100 ml wody
• 100 ml musztardy francuskiej
• Tymianek MAKRO Chef
• 2 ząbki czosnku
• 100 ml śmietanki 30% MAKRO Chef
Modro Kapusta:
• ½ główki czerwonej kapusty
• Ocet winny biały MAKRO Chef 100 ml
• Sól do smaku
• Boczek MAKRO Chef 100 g
• Cebula 1 szt.
• Czosnek MAKRO Chef 2 ząbki
Chips z krupnioka:
• 100 g krupnioka
• 100 g tapioki
• 200 ml wody
Szare kluski:
• 1 kg ziemniaków
• 60-80 g mąki ziemniaczanej ARO
• 1 jajko
• Sól