Liczba porcji 1

Wykonanie:

Królik:

  1. W rondelku na średnim ogniu rozgrzewamy olej z odrobiną masła, wkładamy nogę królika. Smażymy do zrumienienia z dwóch stron i wyjmujemy.
  2. Do rondelka dodajemy szalotkę, czosnek i tymianek i kontynuujemy smażenie przez kilka minut aż szalotki mocno się zezłocą. Dodajemy wino i zwiększamy ogień. Przy pomocy drewnianej łyżki mieszamy , dodajemy musztardę oraz wodę i całość ponownie mieszamy doprowadzając do wrzenia. Dodajemy sól do smaku. 
  3. Zmniejszamy ogień i wkładamy do sosu królika i dusimy pod przykryciem 40-50 minut. 
  4. Mięso wyjmujemy. Do sosu dodajemy śmietanę i redukujemy do momentu uzyskania gęstego sosu. 
  5. Comber z królika oczyszczamy i zawijamy w szynkę wędzoną następnie obsmażamy na rozgrzanej patelni z olejem z każdej strony. Dodajemy zimne masło i bastujemy do momentu gdy królik jest sprężysty. Zdejmujemy z patelni i zostawiamy aby odpoczął przed skrojeniem przez 3-4 minuty. 

 

Modro Kapusta:

  1. Kapustę siekamy w julienne. Następnie blanszujemy w osolonej wodzie przez 3-4 minuty po czym schładzamy w zimnej wodzie. Odsączamy i zakwaszamy octem. 
  2. Cebulę kroimy w kostkę, boczek w grubszą kostkę a czosnek drobno siekamy. 
  3. W rondelku smażymy boczek do momentu gdy jest skarmelizowany i wytopił się z niego cały tłuszcz. 
  4. Dodajemy cebulę i  czosnek i kontynuujemy smażenie. Gdy cebula będzie skarmelizowana dodajemy kapustę i całość dusimy przez 5-10 minut. 

 

Chips z krupnioka: 

  1. Tapiokę płuczemy następnie przekładamy do rondelka. Zalewamy wodą i dodajemy obsmażonego wcześniej krupnioka. 
  2. Całość dobrze mieszamy i gotujemy do momentu gdy tapioka jest ugotowana. 
  3. Zawartość rondelka wylewamy na GN wyłożony pergaminem i rozsmarowujemy bardzo cienko. 
  4. Suszymy w piecu rozgrzanym do 80 st. C przez 3-4 godziny. 
  5. Następnie smażymy we fryturze rozgrzanej do 180 st. C. 

 

Szare kluski: 

  1. Ziemniaki trzemy na drobnej tarce. Odciskamy na gęstym sitku lub gazie. 
  2. Płyn odstawiamy na chwilę, wylewamy wszystko oprócz skrobi, która osadzi się na dnie. 
  3. Skrobię dodajemy do masy ziemniaczanej, dosypujemy mąkę, wbijamy jajko i dobrze mieszamy. 
  4. Masa ma być gęsta. W razie potrzeby dosypujemy więcej mąki. 
  5. Formujemy kluski. 
  6. W szerokim garnku zagotowujemy wodę, solimy ją. 
  7. Sprawdzamy na pierwszej, testowej klusce, czy ciasto jest dostatecznie zwarte i czy nie rozpada się po kontakcie z wodą. 
  8. Gotujemy by pływały swobodnie przez 4-5 minut. Odcedzamy łyżką cedzakową. I serwujemy. 
Składniki
na 1 porcja:

Królik:

• 1 noga z królika 
• 1 comber z królika 
• 4 plastry szynki wędzonej
• 4 łyżki masła 
• 2 szalotki 
• 100 ml  białego wina 
• 100 ml wody 
• 100 ml musztardy francuskiej 
• Tymianek MAKRO Chef
• 2 ząbki czosnku 
• 100 ml śmietanki 30% MAKRO Chef

Modro Kapusta:

• ½ główki czerwonej kapusty 
• Ocet winny biały MAKRO Chef 100 ml 
• Sól do smaku 
• Boczek MAKRO Chef 100 g
• Cebula 1 szt. 
• Czosnek MAKRO Chef 2 ząbki 

Chips z krupnioka:

• 100 g krupnioka 
• 100 g tapioki 
• 200 ml wody 

Szare kluski:

• 1 kg ziemniaków 
• 60-80 g mąki ziemniaczanej ARO
• 1 jajko 
• Sól