Liczba porcji 5

Wykonanie:

Kotlety z gęsi:

  1. Tłuszcz gęsi mielimy na grubym oku i wytapiamy od zimnego garnka, cedzimy i chłodzimy. 
  2. Trybujemy udka z gęsi, siekamy dokładnie, ucieramy z masłem, dodajemy namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę. 
  3. Doprawiamy solą, pieprzem, cząbrem i gałką muszkatołową , masę dokładnie wyrabiamy.
  4. Formujemy kotlety, obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na rumiano. 

 

Wywar na wędzonce:

  1. Drób trybujemy i dzielimy na mniejsze części (piersi wycinamy i zagospodarowujemy wedle uznania), kości również dzielimy na mniejsze elementy i umieszczamy razem z drobiem na blasze – pieczemy w 180 °C do mocnego zrumienienia. 
  2. Po tym czasie umieszczamy w garnku o poj. 15 L napełnionym do ¾ pełnej objętości zimną wodą i dalej i doprowadzamy do wrzenia regularnie szumując. 
  3. Gotujemy 4 godziny.
  4. Warzywa kroimy pod skosem na mniejsze części. Marchew, pietruszkę i cebulę umieszczamy na blasze z odrobiną oleju i pieczemy 20 minut w 180 °C. 
  5. Dodajemy je do przygotowanego rosołu i gotujemy razem jeszcze 40 minut.

 

Sos:

  1. Połowę z przygotowanego wywaru odlewamy do soternika i redukujemy do około 200-300 ml (do uzyskania konsystencji rzadkiego sosu). 
  2. Następnie przelewamy do rondelka - doprawiamy solą i octem. 
  3. Emulgujemy zimnym masłem pokrojonym w mniejsze kawałki do uzyskania gładkiej konsystencji.

 

Szmurowana kapusta:

  1. Boczek i słoninę pokrojone w kostkę wytapiamy od zimnej patelni do zesmażenia i dodajemy cebulę pokrojoną w ten sam sposób. 
  2. Kapustę obieramy  z wierzchnich liści i drobno szatkujemy. Zalewamy wywarem i dodajemy liść i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości. 
  3. Po odparowaniu wywaru z kapusty dorzucamy przesmażoną słoninę z boczkiem i cebulką. Doprawiamy do smaku. Wykańczamy posiekanym koperkiem 

 

Golce:

  1. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i odstawiamy do ostygnięcia. 
  2. Surowe ziemniaki trzemy na tarce, następnie odciskamy i wylewamy wodę pozostawiając krochmal.  
  3. Łączymy ziemniaki, dodajemy jajko i mąki-  mieszamy. 
  4. Kładziemy łyżką do wrzątku np. z deski gotujemy 3 minuty i hartujemy w zimnej wodzie.
  5. Przed wydaniem obsmażamy na gęsim tłuszczu doprawiając solą
Składniki
na 5 porcji:

Kotlety z gęsi:

• 2 udka z gęsi 500 g   
• 2 kajzerki po60 g  wcześniej ususzone
• 1 łyżka masła 
• ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej 
• Sól i pieprz do smaku 
• Cząber suszony ½ łyżeczki 
• Tłuszcz gęsi do smażenia 
• Bułka tarta do panierowania 
• Jajko do panierowania 
• Mleko do namoczenia bułki

Wywar na wędzonce:

• Kurczak rosołowy 1 szt.
• Wędzone kości ze schabu 2 kg
• Marchew 2 szt.
• Pietruszka 2 szt.
• Cebula biała 3 szt.
• Seler naciowy ½ szt.
• Cebula biała 3 szt.

Sos:

• Ocet sherry lub z czerwonego wina do smaku
• Masło 100 g 
• Sól do smaku

Szmurowana kapusta:

• Kapusta biała 400 g
• Słonina 150 g
• Boczek wędzony- parzony 100 g
• Cebula 100 g
• Koper 1 pęczek 
• Liść laurowy i ziele angielskie
• Wywar 500 ml  

Golce:

• 0,5 kg ziemniaków gotowanych i przetartych
• 0,5 kg ziemniaków surowych 
• Jajko 1 szt.
• Mąka ziemniaczana 2 łyżki 
• Mąka pszenna na początek 3 łyżki, w razie potrzeby dosypujemy więcej. 
• Tłuszcz gęsi do odsmażenia
• Sól do smaku