Liczba porcji 2

Wykonanie:

Kofta:

  1. Mięte siekamy.
  2. Łączymy wszystkie składniki ze sobą  i wyrabiamy na jednolitą masę. 
  3. Z gotowej masy formujemy, podłużne kotlety na kształt kiełbasy.
  4. Grillujemy na rozgrzanej patelni z każdej strony po 4-5 min do uzyskania brązowego koloru. 

 

Bigos:

  1. Cebule obieramy, kroimy w kostkę podsmażamy w garnku na oleju. 
  2. Kapustę kiszoną odsączamy z wody, która zostawiamy. Następnie kapustę kiszoną siekamy i dorzucamy do cebuli. Dodajemy przyprawy, suszone grzyby, czosnek i zalewamy około 1 litra wody i gotujemy przez 1godz.
  3. Międzyczasie siekamy biała kapustę.  
  4. Kiedy kapusta kiszona zmięknie, dorzucamy biała kapustę. W razie konieczności uzupełniamy woda i gotujemy na małym ogniu przez kolejna godzinę.
  5. Po tym czasie do kapusty dokładamy powidła śliwkowe i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku. Kosztujemy, jeśli bigos jest mało kwaśny, korzystamy z wody spod kiszonej kapusty.
  6. Dusimy do uzyskania pożądanej konsystencji. 

 

Sos rydzowy:

  1. Rydze rozmrażamy. Kroimy na większe kawałki.
  2. Cebule i czosnek obieramy i siekamy na drobną kostkę. 
  3. Na rozgrzanej patelni z masłem, smażymy cebulę i czosnek. 
  4. Kiedy cebula się zrumieni, dorzucamy pokrojone rydze i gałązkę rozmarynu smażymy przez około 5min. Ciągle mieszając. Następnie podlewamy winem. Czekamy aż wino odparuje i doprawiamy do smaku.

 

Żurawina:

  1. Z cukru brązowego na patelni przygotowujemy karmel.
  2. Do karmelu dorzucamy żurawinę suszona, mieszamy a następnie dolewamy wino czerwone i gałązkę tymianku. Redukujemy.
  3. Kiedy wino zredukuje się o połowę doprawiamy do smaku octem, miodem, solą i pieprzem.

 

Złozenie Hot-Dog'a:

  1. Bułkę do panini grillujemy od wewnętrznej strony.
  2. Na spód bułki nakładamy ciepły bigos, następnie kładziemy kiełbasę jagnięca, rydze, konfiturę żurawinową i dekorujemy natka pietruszki.
Składniki
na 2 porcje:

Kofta:

• Jagnięcina mielona 300g
• Mięso wołowe mielone 100g
• Czosnek 2 ząbki MC
• Mięta 10 listków MC
• Kmin rzymski 5g MC
• Kolendra mielona 5g
• Papryka słodka 3g MC
• Cynamon 2g MC
• Sól, pieprz

Bigos:

• Kapusta kiszona 500g MC
• Kapusta biała 500g
• Koncentrat pomidorowy 30g ARO
• Liść laurowy 3 listki MC
• Ziele angielskie 3 ziarna ARO
• Grzyby suszone 10g MC
• Powidła śliwkowe 30g ARO
• Olej 50ml ARO
• Cebula 80g MC
• Czosnek 4 ząbki MC
• Wędzona papryka 10g MC
• Sól, pieprz

Sos rydzowy:

• Rydze 200g MC 
• Cebula 70g MC
• Czosnek 2 ząbki MC
• Masło 40g ARO
• Wino białe wytrawne 50ml
• Rozmaryn 1 gałązka MC
• Gałka muszkatołowa 3g MC
• Sól pieprz

Żurawina:

• Żurawina suszona 40g MC
• Cukier brązowy 20g MC
• Ocet winny czerwony 20g MC
• Tymianek 1 gałązka MC
• Wino czerwone pół słodkie 50ml
• Miód 20ml ARO
• Sól, pieprz

Hot-Dog:

• Oscypek 40g (można zastąpić Roladą Ustrzycką MC)
• Bułka do panini 1szt.