Wykonanie:
- Mąkę przesiewamy do miski.
- Masło rozpuszczamy.
- Z jajek oddzielamy żółtko od białka. Następnie żółtka, wraz z reszta składników dorzucamy do miski z mąka. Miksujemy na gładka masę.
- Białka ubijamy na sztywna pianę z szczyptą soli.
- Delikatnie łączymy białka z powstała masą.
- Smażymy gofry w rozgrzanej gofrowincy przez 6-7min.
- Boczek wędzony oczyszczamy ze skóry.
- Na rozgrzanej patelni smażymy boczek z każdej strony do uzyskania brązowego koloru.
- Na tej samej patelni, na której smażyliśmy boczek, prażymy kapustę kiszoną. Na sam koniec dodajemy łyżeczkę miodu i posypujemy kminkiem.
na 5 porcji:
• Mąka pszenna tortowa 170g ARO
• Mleko 200ml
• Woda gazowana 70ml
• Masło 50g ARO
• Jajka 3szt ARO
• Proszek do pieczenia 5g ARO
• Sól
• Boczek wędzony 100g ARO
• Miód lipowy 20ml MC
• Kapusta kiszona 50g MC
• Kminek 5g