Liczba porcji 5
Danie
wegetariańskie

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiewamy do miski.
  2. Masło rozpuszczamy.
  3. Z jajek oddzielamy żółtko od białka. Następnie żółtka, wraz z reszta składników dorzucamy do miski z mąka. Miksujemy na gładka masę.
  4. Białka ubijamy na sztywna pianę z szczyptą soli.
  5. Delikatnie łączymy białka z powstała masą.
  6. Smażymy gofry w rozgrzanej gofrowincy przez 6-7min.
  7. Z bryndzy i jogurtu robimy pastę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
  8. Bakłażan kroimy w paski po długości o grubości 2cm , marynujemy w occie, przyprawach, cukrze, soli i delikatnie polewamy olejem. Odstawiamy na 10min. 
  9. Na rozgrzanej patelni grillujemy bakłażana z obydwu stron.
  10. Gofra smarujemy pastą z bryndzy, posypujemy natką pietruszki a na górę kładziemy grillowany bakłażan. 
Składniki
na 5 porcji:

• Mąka pszenna tortowa 170g ARO
• Mleko 200ml
• Woda gazowana 70ml
• Masło 50g ARO
• Jajka 3szt ARO
• Proszek do pieczenia 5g ARO
• Sól
• Bakłażan 100g MC nr 727182
• Bryndza 70g
• Jogurt naturalny 30g MC
• Natka pietruszka 10g MC
• Papryka słodka 3g MC
• Wędzona papryka 10g MC
• Ocet jabłkowy 5ml MC
• Cukier brązowy 20g MC
• Papryka ostra MC
• Olej 10ml ARO