Wykonanie:
- Mąkę przesiewamy do miski.
- Masło rozpuszczamy.
- Z jajek oddzielamy żółtko od białka. Następnie żółtka, wraz z reszta składników dorzucamy do miski z mąka. Miksujemy na gładka masę.
- Białka ubijamy na sztywna pianę z szczyptą soli.
- Delikatnie łączymy białka z powstała masą.
- Smażymy gofry w rozgrzanej gofrowincy przez 6-7min.
- Z bryndzy i jogurtu robimy pastę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Bakłażan kroimy w paski po długości o grubości 2cm , marynujemy w occie, przyprawach, cukrze, soli i delikatnie polewamy olejem. Odstawiamy na 10min.
- Na rozgrzanej patelni grillujemy bakłażana z obydwu stron.
- Gofra smarujemy pastą z bryndzy, posypujemy natką pietruszki a na górę kładziemy grillowany bakłażan.
na 5 porcji:
• Mąka pszenna tortowa 170g ARO
• Mleko 200ml
• Woda gazowana 70ml
• Masło 50g ARO
• Jajka 3szt ARO
• Proszek do pieczenia 5g ARO
• Sól
• Bakłażan 100g MC nr 727182
• Bryndza 70g
• Jogurt naturalny 30g MC
• Natka pietruszka 10g MC
• Papryka słodka 3g MC
• Wędzona papryka 10g MC
• Ocet jabłkowy 5ml MC
• Cukier brązowy 20g MC
• Papryka ostra MC
• Olej 10ml ARO