Liczba porcji 4
Gluten
free
Danie
wegetariańskie

Baza

  1. Liście kafiru moczymy dzień wcześniej w zimnej wodzie.
  2. Pastę curry i czosnek przesmażamy na oleju, po czym zalewamy mlekiem kokosowym.
  3. Dodajemy pozostałe składniki - imbir i galangal w plasterkach, tłuczoną trawę cytrynową oraz rwane liście kafiru i jednokrotnie zagotowujemy. Odstawiamy na kilka godzin, po czym cedzimy przez gazę lub ściereczkę perforowaną, dokładnie wyciskając.

 

Warzywa

  1. Warzywa kroimy pod skosem w 3-4 cm kawałki.
  2. Gotujemy na parze przez 5 minut lub parzymy i gotujemy w gorącej wodzie przez 3 minuty. Po tym czasie studzimy, równomiernie rozkładając na płaskiej blasze.

 

Ryż

  1. Ryż płuczemy kilkukrotnie w zimnej wodzie.
  2. Cukier kokosowy rozpuszczamy w wodzie przez zagotowanie, a po ostudzeniu dodajemy ocet ryżowy.
  3. Opłukany ryż zalewamy zimną wodą (1 cmponad powierzchnię ryżu) i zagotowujemy pod przykryciem. Po tym czasie zmniejszamy moc palnika do minimum i dalej pod przykryciem gotujemy 10-15minut - nie mieszamy. Wyłączamy palnik i sprawdzamy stopień ugotowania ryżu.
  4. Przed wydaniem doprawiamy wcześniej przygotowaną zalewą - nie solimy.

 

Stripsy naturalne

  1. Na patelni przesmażamy Veggie natural chunks do zarumienienia.
  2. Zalewamy bazą i dodajemy wszystkie parzone warzywa oraz pędy bambusa.
  3. Następnie dodajemy świeżo rwane liście bazylii i kolendry.
  4. Redukujemy na największej mocy palnika, doprawiamy solą i sokiem z limonki i wykładamy do miseczek.
  5. Ryż serwujemy oddzielnie.
Składniki
na 4 porcje:

Baza

  • Czerwona pasta curry 5 g
  • Mleko kokosowe MAKRO Chef 400 g
  • Sos rybny 20 g
  • Suszone liście kafiru 10 szt.
  • Galangal św. ze skórą 10 g
  • Imbir św. 10 g
  • Trawa cytrynowa 1 szt.
  • Olej do smażenia 15 ml
     

Warzywa

  • Papryka czerwona bez gniazd nasiennych 160 g
  • Bakłażan 160 g
  • Cebula czerwona obrana MAKRO Chef 80 g
  • Cukinia zielona 160 g
     

Ryż

  • ryż jaśminowy MAKRO Chef 200 g
  • ocet ryżowy 100 ml
  • woda 100 ml
  • cukier kokosowy 100 g
     

Stripsy naturalne

  • Bazylia 1 doniczka MAKRO Chef
  • Kolendra 1 doniczka MAKRO Chef
  • Veggie natural chunks METRO Chef 400 g (uprzednio rozmrożony)
  • Warzywa parzone
  • Sól ARO do smaku
  • Olej rzepakowy ARO 30 g