Baza
- Liście kafiru moczymy dzień wcześniej w zimnej wodzie.
- Pastę curry i czosnek przesmażamy na oleju, po czym zalewamy mlekiem kokosowym.
- Dodajemy pozostałe składniki - imbir i galangal w plasterkach, tłuczoną trawę cytrynową oraz rwane liście kafiru i jednokrotnie zagotowujemy. Odstawiamy na kilka godzin, po czym cedzimy przez gazę lub ściereczkę perforowaną, dokładnie wyciskając.
Warzywa
- Warzywa kroimy pod skosem w 3-4 cm kawałki.
- Gotujemy na parze przez 5 minut lub parzymy i gotujemy w gorącej wodzie przez 3 minuty. Po tym czasie studzimy, równomiernie rozkładając na płaskiej blasze.
Ryż
- Ryż płuczemy kilkukrotnie w zimnej wodzie.
- Cukier kokosowy rozpuszczamy w wodzie przez zagotowanie, a po ostudzeniu dodajemy ocet ryżowy.
- Opłukany ryż zalewamy zimną wodą (1 cmponad powierzchnię ryżu) i zagotowujemy pod przykryciem. Po tym czasie zmniejszamy moc palnika do minimum i dalej pod przykryciem gotujemy 10-15minut - nie mieszamy. Wyłączamy palnik i sprawdzamy stopień ugotowania ryżu.
- Przed wydaniem doprawiamy wcześniej przygotowaną zalewą - nie solimy.
Stripsy naturalne
- Na patelni przesmażamy Veggie natural chunks do zarumienienia.
- Zalewamy bazą i dodajemy wszystkie parzone warzywa oraz pędy bambusa.
- Następnie dodajemy świeżo rwane liście bazylii i kolendry.
- Redukujemy na największej mocy palnika, doprawiamy solą i sokiem z limonki i wykładamy do miseczek.
- Ryż serwujemy oddzielnie.
na 4 porcje:
Baza
- Czerwona pasta curry 5 g
- Mleko kokosowe MAKRO Chef 400 g
- Sos rybny 20 g
- Suszone liście kafiru 10 szt.
- Galangal św. ze skórą 10 g
- Imbir św. 10 g
- Trawa cytrynowa 1 szt.
- Olej do smażenia 15 ml
Warzywa
- Papryka czerwona bez gniazd nasiennych 160 g
- Bakłażan 160 g
- Cebula czerwona obrana MAKRO Chef 80 g
- Cukinia zielona 160 g
Ryż
- ryż jaśminowy MAKRO Chef 200 g
- ocet ryżowy 100 ml
- woda 100 ml
- cukier kokosowy 100 g
Stripsy naturalne
- Bazylia 1 doniczka MAKRO Chef
- Kolendra 1 doniczka MAKRO Chef
- Veggie natural chunks METRO Chef 400 g (uprzednio rozmrożony)
- Warzywa parzone
- Sól ARO do smaku
- Olej rzepakowy ARO 30 g