Liczba porcji 1
Gluten
free
Danie
wegetariańskie

Tzatziki (8 p.)

  1. Ogórka obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Następnie ścieramy na grubym oczku i odciskamy na „chińczyku” lub w ściereczce perforowanej.
  2. Ser feta, jogurt i czosnek blendujemy razem na gładką masę, następnie dodajemy startego ogórka i siekany koperek.

 

Piklowana czerwona cebula

  1. Sałatę płuczemy i tniemy wzdłuż na 4 równe części, osuszamy.
  2. Jajko gotujemy 4 minuty od punktu wrzenia.
  3. Pomidory kroimy na połówki.
  4. Pitę podgrzewamy z obu stron na suchej patelni, po czym kroimy na 8 równych części.
  5. Veggie gyros podsmażamy na mocno rozgrzanej patelni do zarumienienia i doprawiamy solą.
  6. Wszystkie składniki grupami układamy naprzemiennie po zewnętrznej części miski z niskim rantem, a tzatziki w punkcie centralnym. Sałatę skrapiamy oliwą cytrynową.

 

Gyros strips

  1. Sałatę płuczemy i tniemy wzdłuż na 4 równe części, osuszamy.
  2. Jajko gotujemy 4 minuty od punktu wrzenia.
  3. Pomidory kroimy na połówki.
  4. Pitę podgrzewamy z obu stron na suchej patelni, po czym kroimy na 8 równych części.
  5. Veggie gyros podsmażamy na mocno rozgrzanej patelni do zarumienienia i doprawiamy solą.
  6. Wszystkie składniki grupami układamy naprzemiennie po zewnętrznej części miski z niskim rantem, a tzatziki w punkcie centralnym. Sałatę skrapiamy oliwą cytrynową.
Składniki
na 1 porcja:

Tzatziki (8 p.)

  • Ser feta 100 g
  • Jogurt typu greckiego MAKRO Chef 200 g
  • Czosnek obrany MAKRO Chef 2 ząbki
  • Zielony ogórek 1-2 szt., w zależności od wielkości
  • Koperek 1 mały pęczek
     

Piklowana czerwona cebula

  • Czerwona cebula obrana MAKRO Chef 4 szt.
  • Ocet z czerwonego wina 100 ml
  • Woda 100 ml
  • Cukier biały 100 g
  • Anyż gwiazdka 1 szt.
  • Goździk cały MAKRO Chef 4 szt.
  • Cynamon laska MAKRO Chef 1 szt.
     

Gyros strips

  • Veggie gyros METRO Chef 120 g
  • Sałata rzymska mini 1 szt.
  • Oliwki mix w ziołach z pestkami MAKRO Chef 50 g
  • Jajko L MAKRO Chef 1 szt.
  • Pomidor koktajlowy tricolore 40 g
  • Pita MAKRO Chef 1 szt.
  • Olej do smażenia 30 ml
  • Sól do smaku