Tzatziki (8 p.)
- Ogórka obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Następnie ścieramy na grubym oczku i odciskamy na „chińczyku” lub w ściereczce perforowanej.
- Ser feta, jogurt i czosnek blendujemy razem na gładką masę, następnie dodajemy startego ogórka i siekany koperek.
Piklowana czerwona cebula
- Sałatę płuczemy i tniemy wzdłuż na 4 równe części, osuszamy.
- Jajko gotujemy 4 minuty od punktu wrzenia.
- Pomidory kroimy na połówki.
- Pitę podgrzewamy z obu stron na suchej patelni, po czym kroimy na 8 równych części.
- Veggie gyros podsmażamy na mocno rozgrzanej patelni do zarumienienia i doprawiamy solą.
- Wszystkie składniki grupami układamy naprzemiennie po zewnętrznej części miski z niskim rantem, a tzatziki w punkcie centralnym. Sałatę skrapiamy oliwą cytrynową.
Gyros strips
- Sałatę płuczemy i tniemy wzdłuż na 4 równe części, osuszamy.
- Jajko gotujemy 4 minuty od punktu wrzenia.
- Pomidory kroimy na połówki.
- Pitę podgrzewamy z obu stron na suchej patelni, po czym kroimy na 8 równych części.
- Veggie gyros podsmażamy na mocno rozgrzanej patelni do zarumienienia i doprawiamy solą.
- Wszystkie składniki grupami układamy naprzemiennie po zewnętrznej części miski z niskim rantem, a tzatziki w punkcie centralnym. Sałatę skrapiamy oliwą cytrynową.
na 1 porcja:
Tzatziki (8 p.)
- Ser feta 100 g
- Jogurt typu greckiego MAKRO Chef 200 g
- Czosnek obrany MAKRO Chef 2 ząbki
- Zielony ogórek 1-2 szt., w zależności od wielkości
- Koperek 1 mały pęczek
Piklowana czerwona cebula
- Czerwona cebula obrana MAKRO Chef 4 szt.
- Ocet z czerwonego wina 100 ml
- Woda 100 ml
- Cukier biały 100 g
- Anyż gwiazdka 1 szt.
- Goździk cały MAKRO Chef 4 szt.
- Cynamon laska MAKRO Chef 1 szt.
Gyros strips
- Veggie gyros METRO Chef 120 g
- Sałata rzymska mini 1 szt.
- Oliwki mix w ziołach z pestkami MAKRO Chef 50 g
- Jajko L MAKRO Chef 1 szt.
- Pomidor koktajlowy tricolore 40 g
- Pita MAKRO Chef 1 szt.
- Olej do smażenia 30 ml
- Sól do smaku