Liczba porcji 1
Gluten
free
Danie
wegetariańskie

Olej pietruszkowy wydajność 0,8 l (27 porcji)

  1. Natkę pietruszki blanszujemy, częściowo osuszamy i jednokrotnie siekamy na kawałki nie większe niż 2 cm.
  2. Umieszczamy w blenderze kielichowy i miksujemy na maksymalnych obrotach do uzyskania temp. 40°C.
  3. Przelewamy do naczynia, zabezpieczamy folią w kontakcie i odstawiamy na jeden dzień do lodówki w celu zdekantowania.
  4. Cedzimy przez gazę lub ściereczkę perforowaną.

 

Dressing ze świeżych ziół (1 porcja)

  1. Wszystkie zioła siekamy z odrobiną oleju dla zachowania smaku i aromatu.
  2. Czosnek ścieramy na najdrobniejszym oczku i dodajemy do ziół.
  3. Limonkę blanszujemy i osuszamy - ok. 1/6 powierzchni ocieramy do oleju, a następnie wyciskamy sok do smaku.
  4. Wszystkie składniki mieszamy razem i doprawiamy solą.

 

Ciecierzyca z podsuszanym pomidorem

  1. Ciecierzycę uprzednio moczymy i gotujemy do miękkości.
  2. Sezam prażymy na złoty kolor.
  3. Pomidory rozdrabniamy na 2 cm kawałki.
  4. Wszystkie składniki mieszamy razem i miksujemy krótkimi seriami blenderem ręcznym, ale tylko żeby częściowo rozdrobnić masę.
  5. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

 

Shoarma

  1. Rozdrobnioną paprykę w paski, cukinię i krążki cebuli o grubości 0,5 cm grillujemy.
  2. Świeże pomidory kroimy w cząstki, zaś ogórka w grube słupki bez gniazd nasiennych.
  3. Majonez mieszamy z pastą sambal.
  4. Kulki ziemniaczane smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor, po smażeniu oprószamy solą i odsączamy pozostały tłuszcz na ręczniku papierowym.
  5. Uprzednio rozmrożone Veggie shoarma podsmażamy do zarumienienia na oleju, doprawiając tylko solą.
  6. Wszystkie składniki wkomponowujemy naprzemiennie wedle uznania w misce z niskim rantem, a świeże i grillowane warzywa polewamy dressingiem ze świeżych ziół.
Składniki
na 1 porcja:

Olej pietruszkowy wydajność 0,8 l (27 porcji)

  • natka pietruszki 150 g
  • olej z pestek winogron 1 l
     

Dressing ze świeżych ziół (1 porcja)

  • Olej pietruszkowy 40 ml
  • Oliwa chili 5 ml
  • Natka pietruszki - liście 5 g
  • Oregano liście św. 2 g
  • Kolendra św. 5 g
  • Czosnek 1 ząbka
  • Sok z limonki do smaku
  • Otarta skórka z limonki do smaku
  • Sól do smaku
     

Ciecierzyca z podsuszanym pomidorem

  • Ciecierzyca 30 g
  • Olej pietruszkowy 15 ml
  • Sezam biały 5 g
  • Czosnek MC 1 ząbek
  • Podsuszany pomidor METRO Chef 20 g
  • Oliwa z wytłoczyn do smażenia ARO
  • Cytryna na sok MC 1 szt.
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
     

Shoarma

  • Veggie Shoarma 120 g METRO Chef (rozmrożony)
  • Majonez wegański 15 g
  • Pomidor koktajlowy kolorowy 50 g
  • Ogórek zielony długi 30 g
  • Kuleczki ziemniaczane MAKRO Chef 60 g
  • Olej do smażenia 300 ml
  • Sambal 15 g
  • Grillowana papryka czerwona 30 g
  • Grillowana czerwona cebula 30 g
  • Grillowana cukinia 20 g