Olej pietruszkowy wydajność 0,8 l (27 porcji)
- Natkę pietruszki blanszujemy, częściowo osuszamy i jednokrotnie siekamy na kawałki nie większe niż 2 cm.
- Umieszczamy w blenderze kielichowy i miksujemy na maksymalnych obrotach do uzyskania temp. 40°C.
- Przelewamy do naczynia, zabezpieczamy folią w kontakcie i odstawiamy na jeden dzień do lodówki w celu zdekantowania.
- Cedzimy przez gazę lub ściereczkę perforowaną.
Dressing ze świeżych ziół (1 porcja)
- Wszystkie zioła siekamy z odrobiną oleju dla zachowania smaku i aromatu.
- Czosnek ścieramy na najdrobniejszym oczku i dodajemy do ziół.
- Limonkę blanszujemy i osuszamy - ok. 1/6 powierzchni ocieramy do oleju, a następnie wyciskamy sok do smaku.
- Wszystkie składniki mieszamy razem i doprawiamy solą.
Ciecierzyca z podsuszanym pomidorem
- Ciecierzycę uprzednio moczymy i gotujemy do miękkości.
- Sezam prażymy na złoty kolor.
- Pomidory rozdrabniamy na 2 cm kawałki.
- Wszystkie składniki mieszamy razem i miksujemy krótkimi seriami blenderem ręcznym, ale tylko żeby częściowo rozdrobnić masę.
- Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Shoarma
- Rozdrobnioną paprykę w paski, cukinię i krążki cebuli o grubości 0,5 cm grillujemy.
- Świeże pomidory kroimy w cząstki, zaś ogórka w grube słupki bez gniazd nasiennych.
- Majonez mieszamy z pastą sambal.
- Kulki ziemniaczane smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor, po smażeniu oprószamy solą i odsączamy pozostały tłuszcz na ręczniku papierowym.
- Uprzednio rozmrożone Veggie shoarma podsmażamy do zarumienienia na oleju, doprawiając tylko solą.
- Wszystkie składniki wkomponowujemy naprzemiennie wedle uznania w misce z niskim rantem, a świeże i grillowane warzywa polewamy dressingiem ze świeżych ziół.
na 1 porcja:
Olej pietruszkowy wydajność 0,8 l (27 porcji)
- natka pietruszki 150 g
- olej z pestek winogron 1 l
Dressing ze świeżych ziół (1 porcja)
- Olej pietruszkowy 40 ml
- Oliwa chili 5 ml
- Natka pietruszki - liście 5 g
- Oregano liście św. 2 g
- Kolendra św. 5 g
- Czosnek 1 ząbka
- Sok z limonki do smaku
- Otarta skórka z limonki do smaku
- Sól do smaku
Ciecierzyca z podsuszanym pomidorem
- Ciecierzyca 30 g
- Olej pietruszkowy 15 ml
- Sezam biały 5 g
- Czosnek MC 1 ząbek
- Podsuszany pomidor METRO Chef 20 g
- Oliwa z wytłoczyn do smażenia ARO
- Cytryna na sok MC 1 szt.
- Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Shoarma
- Veggie Shoarma 120 g METRO Chef (rozmrożony)
- Majonez wegański 15 g
- Pomidor koktajlowy kolorowy 50 g
- Ogórek zielony długi 30 g
- Kuleczki ziemniaczane MAKRO Chef 60 g
- Olej do smażenia 300 ml
- Sambal 15 g
- Grillowana papryka czerwona 30 g
- Grillowana czerwona cebula 30 g
- Grillowana cukinia 20 g