Wykonanie:
-
Olej we frytkownicy rozgrzewamy do 170 C.
-
Cebulę podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem. Dodajemy czosnek, a następnie wsypujemy ryż arborio i całość mieszamy.
-
Do ryżu dodajemy wino i odparowujemy alkohol. Następnie dodajemy bulion warzywny i gotujemy przez około 10 min., aż ryż będzie miękki. Pod koniec wykańczamy kawałkiem masła i startym parmezanem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
-
Krewetki oraz edamame przygotowujemy zgodnie z instrukcją załączoną na opakowaniach.
-
Krewetki podajemy z risotto i strączkami edamame.
na 10 porcji:
• Krewetki zawijane w paski ziemniaków 1 kg
• Ryż arborio 0,6 kg
• Cebula krojona 0,3 kg
• Czosnek plastry 0,1 kg
• Masło
• Strączki edamame 0,5 kg
• Kolendra świeża 0,1 kg
• Ser dojrzewający 0,1 kg
• Bulion warzywny 0,4 l
• Wino białe 0,4 l
• sól
• pieprz czarny