Wykonanie:
- Dynię wrzucamy do rondelka i zalewamy 150 ml śmietanki. Gotujemy przez około 15 minut, po czym blendujemy do uzyskania aksamitnego puree.
- Z 70ml wody i 70g cukru przyogotwujemy syrop cukrowy i odstawiamy do wystudzenia.
- Żółtka i połowę puree dyniowego dodajemy do wystudzonego syropu i emulgujemy.
- Zagotowujemy 100 ml śmietanki. Po zagotowaniu temperujemy z masą z żółtek, syropu i puree i ponownie podgrzewamy do 82 st. C mieszając od czasu do czasu.
- Do miski wrzucamy 100g białej czekolady i wlewamy powstałą masę dyniową, dodajemy żelatynę i całość mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia, po czym odkładamy do lodówki.
- Z 50g cukru, mąki i masła robimy kruszonkę i pieczemy ją na blaszce do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez około 10 min.
- Pozostałą część białej czekolady pieczemy również przez około 10 min. po czym rozdrabniamy widelcem przyspieszając odparowanie wilgoci i dodajemy do wcześniej przygotowanej kruszonki. Całość mieszamy.
- Pestki dyni smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną masła, aż zmienią kolor. Następnie dodajemy do kruszonki.
- Morele przekładamy do rondelka, dodajemy pozostały cukier,pozostałe puree z dyni i zagotowujemy do uzyskania konsystencji konfitury.
- Krem z dyni serwujemy na kruszonce z konfiturą z moreli i prażonymi pestkami dyni.
na 10 porcji:
• MC Dynia Kostka 1,8 kg
• MC Pestki Dyni 0,1 kg
• MC Śmietanka UHT 30% 2,5 kg
• ARO Masło Extra 0,5 kg
• MC Cukier Trzcinowy 1kg
• ARO Czekolada Biała 1,8 kg
• ARO Mąka uniwersalna 0,5 kg
• ARO Żelatyna Spożywcza 0,1 kg
• ARO Morela Suszona 0,5 kg
• ARO Jaja 4 szt.