Liczba porcji 10
Koszt na osobę 11,34
Gluten
free

Wykonanie:

  1. Dorsza zasypujemy solą i odkładamy do lodówki na 10 minut. Następnie wyjmujemy rybę i dokładnie myjemy pod bieżącą, zimną wodą, po czym dokładnie osuszamy ręcznikiem kuchennym i odkładamy na bok. 
  2. Topinambur przyprawiamy solą i pieprzem i przekładamy na blaszkę do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. przez około 15-20 minut. po czym wyjmujemy z pieca i rozkrajamy na pół. 
  3. Rukiew wodną i szpinak wkładamy do rondelka i zalewamy śmietanką. Gotujemy pod przykryciem przez około 3-4 minuty i następnie blendujemy do uzyskania aksamitnego puree. 
  4. Rybę smażymy na patelni lub grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony. 
  5. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło i czekamy do momentu aż zacznie się pienić i zmieniać barwę na brązową. Następnie do masła wrzucamy kapary, grubo posiekaną pietruszkę oraz sok z cytryny i emulgujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. 
  6. Upieczoną rybę podajemy z puree z rukwi wodnej, pieczonym topinamburem oraz sosem. Opcjonalnie z oliwą z natki pietruszki. 
Składniki
na 10 porcji:

• MC Dorsz Czarny Filet 1,8 kg
• MC Rukiew Wodna 0,5 kg
• MC Szpinak Liście 0,1 kg
• MC Śmietanka 30% 1 kg
• ARO Masło Ekstra 1 kg
• MC Cytryna 0,1 kg
• MC Limonka 0,1 kg
• MC Kapary 0,1 kg
• MC Natka Pietruszki 0,1 kg
• sól
• pieprz czarny młotkowany