Wykonanie:
- Mrożonego kurczaka rozmrażamy.
- Na rozgrzaną patelnie z olejem wrzucamy warzywa tajskie i prażymy je przez około 5 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy kurczaka i smażymy przez kolejne 5 min.
- W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Do zasmażki wlewamy mleko o temperaturze pokojowej i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając. Całość doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Spód naczynia żaroodpornego smarujemy olejem.
- Makaron faszerujemy warzywami i kurczakiem, następnie układamy w przygotowanym naczyniu żaroodpornym.
- Nadziane cannelloni, zalewamy gotowym sosem i posypujemy serem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 C. przez około 15 min.
- Kolendrę grubo siekamy.
- Gotowe cannelloni podajemy z posiekaną kolendrą.
na 10 porcji:
• Kurczak gotowany 1,4 kg
• Makaron Cannelloni 0,5 kg
• Warzywa mrożone po tajsku 1 kg
• Mleko 2 l
• Ser wiórki 0,8 kg
• Mąka pszenna 0,5 kg
• Masło 0,5 kg
• Kolendra 0,1 kg
• Olej rzepakowy 0,1 l
• sól
• pieprz
• gałka muszkatołowa