Wykonanie:
- Kalafiora obieramy z liści, korzeń kroimy w cienkie plastry.
- Masło rozpuszczamy na rozgrzanej patelni do momentu , aż zacznie się pienić. Na patelni kładziemy całego (przygotowanego wcześniej) kalafiora i smażymy bastując pieniącym się masłem od czasu do czasu.
- Kalafiora polewamy masłem do momentu, aż będzie miękki.
- Posiekany korzeń kalafiora przekładamy do rondelka i zalewamy śmietanką. Gotujemy pod przykryciem przez około 5 minut po czym przyprawiamy solą i pieprzem i blendujemy do uzyskania aksamitnego pure.
- Masło pozostałe po usmażeniu kalafiora przelewamy przez sitko do rondelka.
Następnie dodajemy posiekane kapary, pestrki dyni, rodzynki i miętę. Wszystko razem delikatnie podgrzewamy uzyskując w ten sposób sos. - Upieczonego kalafiora podajemy na pure z kalafiora z sosem z palonego masła z kaparami, mięta i plastrami winogron.
na 10 porcji:
• Kalafior 4 kg
• ARO Masło Ekstra 1,5 kg
• Winogrono 0,2 kg
• MC Mięta 0,1 kg
• MC Rodzynki sułtańskie 0,1 kg
• MC Pestki dyni 0,1 kg
• MC Śmietanka 30% 0,2 l
• MC Kapary w Zalewie 0,1 kg
• sól
• pieprz czarny młotkowany