Liczba porcji 10
Danie
wegetariańskie

Wykonanie:

  1. Kapustę dzielimy na liście, blanszujemy w gorącej wodzie przez 2-3 min., aż liście zmiękną i przekładamy je do wody z lodem.   
  2. Kaszę bulgur gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 15 min., następnie odcedzamy i odstawiamy.
  3. Włoszczyznę smażymy na oleju.
  4. Gdy warzywa zmiękną, zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki. Wsypujemy ostudzoną kaszę, dodajemy jajko, przyprawiamy pierzem i solą. Dokładnie mieszamy. 
  5. Gotowy farsz zawijamy w liście kapusty. Przygotowane gołąbki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na ok. 15 min.
  6. Pieczarki Portobello podsmażamy na oleju, dodajemy poszatkowaną szalotkę i czosnek. Gdy zmiękną podlewamy je białym winem. Dodajemy śmietankę, musztardę francuską z gorczycą i koperek. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  7. Danie dekorujemy szczawikiem, skrapiamy oliwą truflową. Podajemy z powstałym sosem.
Składniki
na 10 porcji:

• Kapusta włoska 1 szt. Kal. 6
• Aro włoszczyzna  2,5 kg
• MC kasza bulgur 2 kg
• Pietruszka nać 500 g
• Goccia oliwa ev 250 ml trufla
• Pieczarka portobello 400 g
• Cc jacob riesling 750 ml bpw
• MC śmietanka uht 30% 1 l
• Koperek  500 g
• Cebula szalotka 1 kg
• MC czosnek ząbki obrany 500 g
• Kamis musztarda francuska 185 g
• Pf jajka kurka wolna l 10 szt.
• Aro olej rzepakowy 1 l
• MC szczaw 1 szt.
• sól
• czarny pieprz