Wykonanie:
- Kapustę dzielimy na liście, blanszujemy w gorącej wodzie przez 2-3 min., aż liście zmiękną i przekładamy je do wody z lodem.
- Kaszę bulgur gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 15 min., następnie odcedzamy i odstawiamy.
- Włoszczyznę smażymy na oleju.
- Gdy warzywa zmiękną, zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki. Wsypujemy ostudzoną kaszę, dodajemy jajko, przyprawiamy pierzem i solą. Dokładnie mieszamy.
- Gotowy farsz zawijamy w liście kapusty. Przygotowane gołąbki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na ok. 15 min.
- Pieczarki Portobello podsmażamy na oleju, dodajemy poszatkowaną szalotkę i czosnek. Gdy zmiękną podlewamy je białym winem. Dodajemy śmietankę, musztardę francuską z gorczycą i koperek. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Danie dekorujemy szczawikiem, skrapiamy oliwą truflową. Podajemy z powstałym sosem.
na 10 porcji:
• Kapusta włoska 1 szt. Kal. 6
• Aro włoszczyzna 2,5 kg
• MC kasza bulgur 2 kg
• Pietruszka nać 500 g
• Goccia oliwa ev 250 ml trufla
• Pieczarka portobello 400 g
• Cc jacob riesling 750 ml bpw
• MC śmietanka uht 30% 1 l
• Koperek 500 g
• Cebula szalotka 1 kg
• MC czosnek ząbki obrany 500 g
• Kamis musztarda francuska 185 g
• Pf jajka kurka wolna l 10 szt.
• Aro olej rzepakowy 1 l
• MC szczaw 1 szt.
• sól
• czarny pieprz