Sposób wykonania:
- Udka z kurczaka okroić wokół kości i zsunąć z niej mięso aż do połowy. Usunąć cienką kostkę.
- Na rozgrzaną patelnię wylać oliwę, smażyć mięso przez ok. 10 minut. Następnie dodać miód, musztardę francuską, sos sojowy oraz sok wyciśnięty z 2 cytryn. W powstałym sosie dusić udka przez kolejne 10 minut na wolnym ogniu.
- Na koniec dorzucić pociętą w plastry cytrynę oraz przyprawy: czosnek, pieprz młotkowany i rozmaryn. Całość gotować jeszcze 2-3 minuty.
- Przed podaniem udka obsypać drobno posiekanym rozmarynem.
na 1 porcja:
- 0,5 kg podudzi z kurczaka
- 150 g miodu
- 50 g musztardy francuskiej
- 4 cytryny
- 15 g czosnku
- 75 ml jasnego sosu sojowego
- 50 ml oliwy z oliwek
- 5 g pieprzu młotkowanego
- 20 g świeżego rozmarynu