Liczba porcji 1

Sposób wykonania:

  1. Udka z kurczaka okroić wokół kości i zsunąć z niej mięso aż do połowy. Usunąć cienką kostkę.
  2. Na rozgrzaną patelnię wylać oliwę, smażyć mięso przez ok. 10 minut. Następnie dodać miód, musztardę francuską, sos sojowy oraz sok wyciśnięty z 2 cytryn. W powstałym sosie dusić udka przez kolejne 10 minut na wolnym ogniu.
  3. Na koniec dorzucić pociętą w plastry cytrynę oraz przyprawy: czosnek, pieprz młotkowany i rozmaryn. Całość gotować jeszcze 2-3 minuty.
  4. Przed podaniem udka obsypać drobno posiekanym rozmarynem.
Składniki
na 1 porcja:
  • 0,5 kg podudzi z kurczaka
  • 150 g miodu
  • 50 g musztardy francuskiej
  • 4 cytryny
  • 15 g czosnku
  • 75 ml jasnego sosu sojowego
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 5 g pieprzu młotkowanego
  • 20 g świeżego rozmarynu