Sposób przygotowania:
- W garnku zagotować wodę z masłem. Na gotującą się wodę wsypać mąkę, szybko mieszając rózgą, tak aby całość się nie przypaliła. Mieszać ciasto aż będzie błyszczące i zacznie odstawać od ścianek garnka. Pozostawić do ostygnięcia.
- Dodawać stopniowo i powoli jajka i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z końcówką do szprycowania w kształcie gwiazdki.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać porcje ciasta, zachowując odstępy. Piec w temperaturze 200°C przez 25-30 minut.
- Po upieczeniu wystudzić, zamoczyć w rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladzie, obsypać cukrowymi perełkami, ponownie wystudzić i poprzekrawać wzdłuż.
- W misce zmiksować na gładko cukier, cukier waniliowy, wyskrobany środek laski wanilii, twaróg i śmietanę, na końcu dodać powoli mascarpone. Tak przygotowaną masę nakładać do dolnych połówek ptysiów i przykrywać ozdobnymi górnymi.
na 1 porcja:
Ciasto:
- 125 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 200 ml wody
- 4 jajka
Nadzienie twarogowe z wanilią:
- 1 laska wanilii
- 30 g cukru waniliowego
- 50 g cukru pudru
- 250 g chudego twarogu
- 250 g serka mascarpone
- 100 ml śmietanki 36%
Dodatkowo:
- 300 g ciemnej czekolady
- 1 opakowanie złotych perełek z cukru do dekoracji