Liczba porcji 1

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotować wodę z masłem. Na gotującą się wodę wsypać mąkę, szybko mieszając rózgą, tak aby całość się nie przypaliła. Mieszać ciasto aż będzie błyszczące i zacznie odstawać od ścianek garnka. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Dodawać stopniowo i powoli jajka i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z końcówką do szprycowania w kształcie gwiazdki.
  3. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać porcje ciasta, zachowując odstępy. Piec w temperaturze 200°C przez 25-30 minut.
  4. Po upieczeniu wystudzić, zamoczyć w rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladzie, obsypać cukrowymi perełkami, ponownie wystudzić i poprzekrawać wzdłuż.
  5. W misce zmiksować na gładko cukier, cukier waniliowy, wyskrobany środek laski wanilii, twaróg i śmietanę, na końcu dodać powoli mascarpone. Tak przygotowaną masę nakładać do dolnych połówek ptysiów i przykrywać ozdobnymi górnymi.
Składniki
na 1 porcja:

Ciasto:

  • 125 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 ml wody
  • 4 jajka

Nadzienie twarogowe z wanilią:

  • 1 laska wanilii
  • 30 g cukru waniliowego
  • 50 g cukru pudru
  • 250 g chudego twarogu
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietanki 36%

Dodatkowo:

  • 300 g ciemnej czekolady
  • 1 opakowanie złotych perełek z cukru do dekoracji