Wykonanie:
- Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy.
- Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki. Następnie blanszujemy ok. 1 min. w osolonej wodzie, pozostałej po ugotowaniu makaronu.
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 stopni. Różyczki kalafiora skrapiamy olejem i przyprawiamy solą i pieprzem oraz chilli w proszku. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 min. mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypalił.
- Cebulę, czosnek i imbir siekamy w drobną kostkę i smażymy w rondelku ok. 5 min. Następnie dodajemy do nich pulpę pomidorową i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 20 min. Całość, po zagotowaniu blendujemy do uzyskania konsystencji sosu.
- Po zblendowaniu sos podgrzewamy i dodajemy do niego makaron oraz upieczony kalafior.
- Danie serwujemy z grubo tartym serem grana padano i świeżą bazylią.
na 10 porcji:
• Aro spaghetti
• Cebula ultra bag
• Czosnek
• Aro kalafior
• MC pulpa pomidorowa
• MC grana padano
• MC bazylia świeża
• Aro olej rzepakowy
• Imbir
• sól
• pieprz
• papryka chilli w proszku