Wykonanie:
-
Soczewicę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez około 20minut, następnie odcedzamy i odstawiamy na bok.
-
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier trzcinowy, zimne masło i przyprawy. Całość mieszamy do uzyskania grudek, następnie przekładamy na suchą rozgrzaną patelni i podgrzewamy do zrumienienia kruszonki od czasu do czasu mieszając.
-
W małym rondelku podgrzewamy masło. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka, cukier i sok z cytryny. Całość gotujemy do chwili, aż jabłka będą miękkie, następnie miksujemy blenderem na gładką masę i odstawiamy na bok.
-
Na rozgrzanej patelni z masłem podsmażamy szalotkę pokrojoną w drobną kostkę. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy.
-
Następnie zalewamy białym winem, dodajemy szafran i gotujemy, aż wino odparuje o połowę. Na koniec dodajemy śmietankę , doprawiamy solą i pieprzem, całość mieszamy, aż otrzymamy kremowy sos.
Złożenie:
-
Filety śledziowe jeśli są zbyt słone płuczemy w zimnej wodzie, następnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
-
Następnie obsmażamy na rozgrzanej patelni z masłem.
-
Gotowy śledź z sosem szafranowym, kruszonką piernikową, musem z jabłka, czarną soczewicą i mikro ziołami.
na 1 porcja:
Soczewica czarna:
• Soczewica czarna Aro 80g
• Sól Aro 5g
Kruszonka:
• Mąka typ 500 Aro 80g
• Cukier trzcinowy MAKRO Chef 50g
• Masło zimne Aro 50g
• Imbir mielony MAKRO Chef 1g
• Cynamon mielony MAKRO Chef 1g
• Goździk mielony 1g
• Kardamon mielony 1g
Mus jabłkowy:
• Jabłka szara reneta 200g
• Cukier trzcinowy MAKRO Chef 30g
• Masło Aro 20g
• Cytryna MAKRO Chef 50g
Sos szafranowy:
• Masło Aro 50g
• Szafran 1g
• Cebula szalotka 50g
• Wytrawne białe wino 100ml
• Czosnek MAKRO Chef 3g
• Śmietanka MAKRO Chef 50ml
• Sól, pieprz
Śledź:
• Filety ze śledzia 200g
• Masło Aro 30g
• Mikro zioła MAKRO Chef