Sposób przygotowania:
- Ziemniaki, jajka i buraczki obrać, ugotować osobno w osolonej wodzie.
- W 4 szklankach ułożyć warstwami: małe kawałki śledzia posypane pieprzem i posmarowane musztardą, krążki cebuli, cienkie plastry ogórka kiszonego, pokrojonego w drobną kostkę buraczka, cienkie plastry ziemniaka posmarowane od góry majonezem, posiekanego drobno pora i grubo starte jabłko oraz drobno posiekane, wymieszane z majonezem jajka.
- Całość posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.
- Odstawić do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.
na 1 porcja:
2 płaty śledzie matjasa
2 buraki
2 ziemniaki
3 ogórki kiszone
1 por
1 jabłko
1 cebula
2 jajka
400 ml majonezu
60 g musztardy
1 pęczek szczypiorku
2 g soli
2 g pieprzu