Liczba porcji 1

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki, jajka i buraczki obrać, ugotować osobno w osolonej wodzie.
  2. W 4 szklankach ułożyć warstwami: małe kawałki śledzia posypane pieprzem i posmarowane musztardą, krążki cebuli, cienkie plastry ogórka kiszonego, pokrojonego w drobną kostkę buraczka, cienkie plastry ziemniaka posmarowane od góry majonezem, posiekanego drobno pora i grubo starte jabłko oraz drobno posiekane, wymieszane z majonezem jajka.
  3. Całość posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.
  4. Odstawić do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.
Składniki
na 1 porcja:

2 płaty śledzie matjasa
2 buraki
2 ziemniaki
3 ogórki kiszone
1 por
1 jabłko
1 cebula
2 jajka
400 ml majonezu
60 g musztardy
1 pęczek szczypiorku
2 g soli
2 g pieprzu