Sposób wykonania:
- Grzane wino wlać do garnka, dodać do niego wszystkie przyprawy, cukier i zagotować.
- Pomarańczę obrać obieraczką do warzyw, wrzucić do wina skórkę i wycisnąć sok.
- Odstawić wino na kilka godzin, następnie dodać do niego jeden filet śledziowy (ok. 100 g), pociętą w cienkie krążki cebulę oraz pokrojoną śliwkę.
- Marynować całość przez 12 godzin, a następnie wyjąć wszystkie składniki i ułożyć je na papierowym ręczniku.
- Pierniczek drobno pokruszyć. Oba płaty śledzia pokroić w romby.
- Ułożyć na talerzu cebulę, obok niej pociętą śliwkę, a na wierzchu, na przemian marynowane i niemarynowane kawałki śledzi.
- Całość obsypać pokruszonym piernikiem i udekorować koperkiem.
na 1 porcja:
200 g śledzia matjasa
1 biała cebula
0,75 l grzanego wina
1 laska cynamonu
1 gwiazdka anyżu
7 goździków
3 ziarna ziela angielskiego
30 g cukru
1 pomarańcza
1 śliwka węgierka
1 pierniczek toruński
1 gałązka koperku