Liczba porcji 10

Wykonanie:

  1. Sandacza oczyszczamy z ości i umieszczamy w solance 10% na 10 min. 
  2. Po upływie 10 min. rybę opłukujemy zimną wodą i suszymy. 
  3. Marchew, pietruszkę i cebulę pokorojone w romby, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 min. 
  4. Ziemniaki myjemy, a następnie gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. 
  5. Ugotowane ziemniaki tłuczemy w rondelku z masłem i posiekaną dymką. 
  6. Sandacza przekładamy na blaszkę i pieczemy w piecu w temperaturze 180 stopni. 
  7. Śmietanę, musztardę i miód redukujemy o 1/2 do uzyskania konsystencji sosu.
  8. Sos przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy posiekaną cebulę dymkę. 
  9. Sandacza serwujemy na pieczonych warzywach z tłuczonymi ziemniakami i sosem musztardowo-miodowym. 
Składniki
na 10 porcji:

• Sandacz "białas"
• Ziemniaki
• Aro olej rzepakowy 1 l
• Cebula dymka
• Marchew
• Pietruszka
• Śmietana 30 % 
• Musztarda dijon
• Aro miód
• Masło 
• sól
• czarny pieprz