Wykonanie:
- Sandacza oczyszczamy z ości i umieszczamy w solance 10% na 10 min.
- Po upływie 10 min. rybę opłukujemy zimną wodą i suszymy.
- Marchew, pietruszkę i cebulę pokorojone w romby, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 min.
- Ziemniaki myjemy, a następnie gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie.
- Ugotowane ziemniaki tłuczemy w rondelku z masłem i posiekaną dymką.
- Sandacza przekładamy na blaszkę i pieczemy w piecu w temperaturze 180 stopni.
- Śmietanę, musztardę i miód redukujemy o 1/2 do uzyskania konsystencji sosu.
- Sos przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy posiekaną cebulę dymkę.
- Sandacza serwujemy na pieczonych warzywach z tłuczonymi ziemniakami i sosem musztardowo-miodowym.
na 10 porcji:
• Sandacz "białas"
• Ziemniaki
• Aro olej rzepakowy 1 l
• Cebula dymka
• Marchew
• Pietruszka
• Śmietana 30 %
• Musztarda dijon
• Aro miód
• Masło
• sól
• czarny pieprz