Wykonanie:
-
Sandacza kroimy na 6-centymetrowe kawałki, doprawiamy solą, pieprzem oraz cynamonem
-
Kawałki ryby obtoczamy w mące, roztrzepanym jaju a następnie w płatkach migdałów.
-
Rodzynki namaczamy w białym winie.
-
No patelni rozpuszczamy miód gryczany, dodajemy posiekaną cebulę i karmelizujemy przez 5 min.
-
Do cebuli dodajemy namoczone rodzynki, pokrojone w paski morele oraz pokrojone w paski śliwki wędzone lub suszone.
-
Zalewamy całość białym winem i redukujemy o połowę.
-
Do sosu dodajemy masło, emulgujemy
-
Dodajemy śmietanę i doprawiamy solą oraz pieprzem.
-
Sandacza smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
-
Rybę podajemy na sosie owocowym.
na 10 porcji:
• Filet z sandacza 2 kg
• Mąka ARO 400g
• Cynamon mielony MAKRO Chef 30 g
• Wino białe 300 ml
• Rodzynki 100 g
• Morele 150 g
• Śliwka wędzona 100 g
• Miód gryczany MAKRO Chef 75 ml
• Cebula biała 500 g
• Migdały płatki 400 g
• Jaja „M” ARO 6 szt
• Masło 200 g
• Śmietana kwaśna 250 g
• Olej z esencją masła Kruszwica do smażenia