Liczba porcji 1

Wykonanie

  1. Grzyby suszone moczymy w zimnej wodzie.
  2. Z sandacza wykrawamy filet o gramaturze około 180g, wyciągamy ości, a następnie wkładamy go do solanki 6% na 20min. Cebulę obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Borowiki kroimy w większą kostkę, czosnek siekamy w plasterki.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy następująco: cebulę, borowiki, czosnek.
  4. Grzyby suszone wyciągamy z zalewy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Następnie gotujemy, solimy. Do gotującej się wody wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
  5. Filet z sandacza wyjmujemy z solanki, wycieramy papierem.
  6. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy sandacza od strony, gdzie znajduję się skóra, do momentu aż będzie zarumieniona. Następnie dorzucamy zimne masło i polewamy pieniącym się tłuszczem sandacza z góry. Gotową rybę przekładamy na papier.
  7. Do grzybów na patelni dodajemy ugotowany makaron i delikatnie podlewamy wywarem, w którym gotowały się grzyby. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. redukujemy sos. Dodajemy kurki, a w celu zemulgowania sosu dorzucamy zimne masło cały czas mieszając. Na koniec dodajemy posiekaną natkę.
  8. Na talerzu układamy nasz gotowy grzybowy makaron i rybę.
Składniki
na 1 porcja:
  • Sandacz 180 g
  • Makaron strozzapretti MAKRO Chef 100 g
  • Borowik 100 g
  • Cebula 50 g
  • Czosnek 20g Masło 100 g
  • Rozmaryn doniczka 5 g
  • Olej rzepakowy 70 g
  • Oliwa 70 g
  • Kurki marynowane 30 g
  • Pietruszka nać 5 g
  • Podgrzybek suszony krojony 20 g