Wykonanie
- Grzyby suszone moczymy w zimnej wodzie.
- Z sandacza wykrawamy filet o gramaturze około 180g, wyciągamy ości, a następnie wkładamy go do solanki 6% na 20min. Cebulę obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Borowiki kroimy w większą kostkę, czosnek siekamy w plasterki.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy następująco: cebulę, borowiki, czosnek.
- Grzyby suszone wyciągamy z zalewy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Następnie gotujemy, solimy. Do gotującej się wody wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
- Filet z sandacza wyjmujemy z solanki, wycieramy papierem.
- Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy sandacza od strony, gdzie znajduję się skóra, do momentu aż będzie zarumieniona. Następnie dorzucamy zimne masło i polewamy pieniącym się tłuszczem sandacza z góry. Gotową rybę przekładamy na papier.
- Do grzybów na patelni dodajemy ugotowany makaron i delikatnie podlewamy wywarem, w którym gotowały się grzyby. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. redukujemy sos. Dodajemy kurki, a w celu zemulgowania sosu dorzucamy zimne masło cały czas mieszając. Na koniec dodajemy posiekaną natkę.
- Na talerzu układamy nasz gotowy grzybowy makaron i rybę.
na 1 porcja:
- Sandacz 180 g
- Makaron strozzapretti MAKRO Chef 100 g
- Borowik 100 g
- Cebula 50 g
- Czosnek 20g Masło 100 g
- Rozmaryn doniczka 5 g
- Olej rzepakowy 70 g
- Oliwa 70 g
- Kurki marynowane 30 g
- Pietruszka nać 5 g
- Podgrzybek suszony krojony 20 g