Olej z liścia laurowego
- Olej z liściem laurowym umieszczamy w blenderze kielichowym i na najwyższych obrotach miksujemy przez 10 min., a następnie odsączamy przez gazę, aby pozbyć się wszystkich pozostałości suszonych liści.
Serek z szafirem
- Ser szafir ścieramy na drobnych oczkach na tarce i łączymy z serkiem kremowym.
- Doprawiamy solą oraz pieprzem a następnie przekładamy do worka cukierniczego i odkładamy do lodówki.
Chips z sera szafir
- Ser szafir trzemy na drobnych oczkach tarki bezpośrednio na matę silikonową.
- Upewniamy się, że warstwa sera nie jest zbyt gruba i wkładamy do pieca rozgrzanego do 180 st. C na 15 min.
- Po wypieczeniu odkładamy na 5- 10 min. do odparowania i uzyskania chrupiącego chipsa.
Sos na bazie liścia laurowego
- Wszystkie składniki rózgą mieszamy do uzyskania kremowego sosu, który posłuży jako dressing w naszej sałatce.
Sałatka
- Grzyby suszone namaczamy w wodzie.
- Kurki i boczniaki oczyszczamy i koimy na mniejsze kawałki jeśli jest taka potrzeba.
- Serca karczochów kroimy na pół.
- Szczypiorek siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy masło i układamy karczochy płaską stroną.
- Mocno karmelizujemy z jednej strony i przekładamy do miski z przygotowanym sosem i mieszamy. Pozostawiamy do zamarynowania.
- Rozgrzewamy masło na patelni i smażymy grzyby – kurki, boczniaki i suszone, odciśnięte podgrzybki.
- Po skarmelizowaniu grzybów odsączamy nadmiar masła na ręczniku papierowym a następnie mieszamy z posiekanym szczypiorkiem.
- Na talerzu wyciskamy serek z szafirem w centralnej części. Dookoła układamy karczochy w sosie i grzyby.
- Chips z szafira łamiemy na mniejsze kawałki i układamy pomiędzy grzybami.
- Całość sałatki dekorujemy świeżymi ziółkami.
na 1 porcja:
Olej z liścia laurowego
- Olej rzepakowy 400 ml
- Liść laurowy 40 g
Serek z szafirem
- Serek philadelphia 100g
- Ser szafir 50 g
- Sól
- Pieprz
Chips z sera szafir
- ser szafir 80 g
Sos na bazie liścia laurowego
- Olej z liścia laurowego 60g
- Musztarda dijon 10 g
- Ocet jabłkowy 10 g
- Miód gryczany 10 g
Sałatka
- Karczochy pasteryzowane 200 g
- Podgrzybek suszony 50 g
- Boczniak 80 g
- Kurki 80 g
- Masło 30 g
- Szczypiorek
- sos na bazie liścia laurowego
- serek z szafirem
- chips z szafiru
- szczawiki/świeże ziółka