Liczba porcji 1

Olej z liścia laurowego

  1. Olej z liściem laurowym umieszczamy w blenderze kielichowym i na najwyższych obrotach miksujemy przez 10 min., a następnie odsączamy przez gazę, aby pozbyć się wszystkich pozostałości suszonych liści.

 

Serek z szafirem

  1. Ser szafir ścieramy na drobnych oczkach na tarce i łączymy z serkiem kremowym.
  2. Doprawiamy solą oraz pieprzem a następnie przekładamy do worka cukierniczego i odkładamy do lodówki.

 

Chips z sera szafir

  1. Ser szafir trzemy na drobnych oczkach tarki bezpośrednio na matę silikonową.
  2. Upewniamy się, że warstwa sera nie jest zbyt gruba i wkładamy do pieca rozgrzanego do 180 st. C na 15 min.
  3. Po wypieczeniu odkładamy na 5- 10 min. do odparowania i uzyskania chrupiącego chipsa.

 

Sos na bazie liścia laurowego

  1. Wszystkie składniki rózgą mieszamy do uzyskania kremowego sosu, który posłuży jako dressing w naszej sałatce.

 

Sałatka

  1. Grzyby suszone namaczamy w wodzie.
  2. Kurki i boczniaki oczyszczamy i koimy na mniejsze kawałki jeśli jest taka potrzeba.
  3. Serca karczochów kroimy na pół.
  4. Szczypiorek siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy masło i układamy karczochy płaską stroną.
  5. Mocno karmelizujemy z jednej strony i przekładamy do miski z przygotowanym sosem i mieszamy. Pozostawiamy do zamarynowania.
  6. Rozgrzewamy masło na patelni i smażymy grzyby – kurki, boczniaki i suszone, odciśnięte podgrzybki.
  7. Po skarmelizowaniu grzybów odsączamy nadmiar masła na ręczniku papierowym a następnie mieszamy z posiekanym szczypiorkiem.
  8. Na talerzu wyciskamy serek z szafirem w centralnej części. Dookoła układamy karczochy w sosie i grzyby.
  9. Chips z szafira łamiemy na mniejsze kawałki i układamy pomiędzy grzybami.
  10. Całość sałatki dekorujemy świeżymi ziółkami.
Składniki
na 1 porcja:

Olej z liścia laurowego

  • Olej rzepakowy 400 ml
  • Liść laurowy 40 g

 

Serek z szafirem

  • Serek philadelphia 100g
  • Ser szafir 50 g
  • Sól
  • Pieprz

 

Chips z sera szafir

  • ser szafir 80 g

 

Sos na bazie liścia laurowego

  • Olej z liścia laurowego 60g
  • Musztarda dijon 10 g
  • Ocet jabłkowy 10 g
  • Miód gryczany 10 g

 

Sałatka

  • Karczochy pasteryzowane 200 g
  • Podgrzybek suszony 50 g
  • Boczniak 80 g
  • Kurki 80 g
  • Masło 30 g
  • Szczypiorek
  • sos na bazie liścia laurowego
  • serek z szafirem
  • chips z szafiru
  • szczawiki/świeże ziółka