Wykonanie:
-
Mieszamy suche składniki, a następnie dodajemy wodę, olej i żółtko
-
Wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy
-
Gotowe ciasto foliujemy i odkładamy na pół godziny
-
Karpia bez ości i skóry pokroić w drobną kostkę.
-
Białą część pora rozkroić na 4 części w poprzek, a następnie w cienkie paseczki.
-
Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce dbając szczególnie o sok (włosy odrzucamy).
-
Wyżej wymienione składniki połączyć, dodać sok z cytryny i kurkumę.
-
oprawić solą i pieprzem – dokładnie wymieszać.
-
Marchewki podgrzać w wywarze.
-
Gdy całość się zagrzeje dodajemy przyprawę do piernika i miksujemy.
-
Następnie dodajemy etapami masło (cały czas mieszając) i doprawiamy octem oraz solą.
Złożenie:
-
Ciasto pierogowe rozwałkować i wyciąć kółka o średnicy ok. 6-7cm.
-
Na środek wyciętych kółek położyć porcję farszu, a krawędzie ciasta skleić ulubionym wzorem.
-
Pierogi wrzucamy na gotującą lekko osoloną wodę i gotujemy przez 2 minuty od wypłynięcia.
-
Podajemy z dodatkiem podgrzanego sosu.
na 1 porcja:
Ciasto:
• Mąka pszenna ARO 250g
• Woda lekko ciepła 130g
• Sól 5g
• Olej 10ml
• Żółtko 1 szt.
Farsz:
• Karp (bez ości i skóry) 150g
• Sok z cytryny 10g
• Por (białe części) 50g
• Kurkuma 2g
• Imbir świeży 10g
• Sól i pieprz do smaku
Sos:
• Marchewki z rosołu 100g
• Wywar rybny 200g
• Ocet jabłkowy – 10 ml
• Masło 50g
• Przyprawa do piernika – do smaku
• Sól – do smaku
• Skórka pomarańczowa 40 g
• Mandarynka 2 szt.