Liczba porcji 1

Wykonanie:

  1. Mieszamy suche składniki, a następnie dodajemy wodę, olej i żółtko

  2. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy

  3. Gotowe ciasto foliujemy i odkładamy na pół godziny

  4. Karpia bez ości i skóry pokroić w drobną kostkę.

  5. Białą część pora rozkroić na 4 części w poprzek, a następnie w cienkie paseczki.

  6. Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce dbając szczególnie o sok (włosy odrzucamy).

  7. Wyżej wymienione składniki połączyć, dodać sok z cytryny i kurkumę.

  8. oprawić solą i pieprzem – dokładnie wymieszać.

  9. Marchewki podgrzać w wywarze.

  10. Gdy całość się zagrzeje dodajemy przyprawę do piernika i miksujemy.

  11. Następnie dodajemy etapami masło (cały czas mieszając) i doprawiamy octem oraz solą.

 

Złożenie:

  1. Ciasto pierogowe rozwałkować i wyciąć kółka o średnicy ok. 6-7cm.

  2. Na środek wyciętych kółek położyć porcję farszu, a krawędzie ciasta skleić ulubionym wzorem.

  3. Pierogi wrzucamy na gotującą lekko osoloną wodę i gotujemy przez 2 minuty od wypłynięcia.

  4. Podajemy z dodatkiem podgrzanego sosu.

Składniki
na 1 porcja:

Ciasto:

• Mąka pszenna ARO 250g
• Woda lekko ciepła 130g
• Sól 5g
• Olej 10ml
• Żółtko 1 szt.

Farsz:

• Karp (bez ości i skóry) 150g
• Sok z cytryny 10g
• Por (białe części) 50g
• Kurkuma 2g
• Imbir świeży 10g
• Sól i pieprz do smaku

Sos:

• Marchewki z rosołu 100g
• Wywar rybny 200g
• Ocet jabłkowy – 10 ml
• Masło 50g
• Przyprawa do piernika – do smaku
• Sól – do smaku
• Skórka pomarańczowa 40 g
• Mandarynka 2 szt.