Wykonanie:
- Drożdże wymieszać z mlekiem, łyżką mąki i łyżką cukru. Odstawić zaczyn do wyrośnięcia.
- Mąkę wymieszać z solą. Żółtka utrzeć z cukrem. Zaczyn dodać do mąki i wymieszać. Dodać utarte żółtka z cukrem. Wyrobić. Dodać rozpuszczone masło na końcu. Zagnieść. Odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
- Blat podsypać mąką. Ciasto zagnieść 2-3 razy. Rozwałkować. Wycinać odpowiedniego rozmiaru krążki. Ulepić kulki i odstawić do wyrośnięcia na 45 min. Smażyć na głębokim tłuszczu, a następnie odsączyć na ręczniku papierowym. Cebulę pokroić w piórka. Pieczarki podzielić na ćwiartki.
- Pączki rozciąć w poprzek. Do środka włożyć lody. Całość obsypać prażonymi orzechami i kandyzowaną skórką cytrynową.
na 1 porcja:
• Mąka przenna 1 kg
• Cukier 100 g
• Sól 10 g
• Drożdże 50 g
• Mleko 300 ml
• Zółtko 200 ml
Masło 220 g
Street food po polsku
Rozwijamy nasz koncept street-foodowej kuchni w polskim wydaniu. Tym razem sięgnęliśmy do tradycyjnych smaków dzieciństwa i zinterpretowaliśmy je w stylu ulicznej kuchni ameryki północnej. Zobaczcie nasze przepisy na pączki z lodami czekoladowymi, wytrawne gofry z serem cheddar i smażone kluski lane z sosem tatarskim!