Przygotowanie
- Świeże,zamkniete mule oczyścić i płukać z piasku .
- Na rozgrzaną patelnię z masłem dodać posiekany czosnek.
- Po około 2 minutach dodać białe wino, posiekaną cebulę dymkę i mule .
- Całość gotować przez około 10 minut .Mule które się nie otworzyły wyrzucamy.
- Następnie dodać posiekaną świeżą natkę pietruszki , szczyptę soli i skropić cytryną. Wszystko wymieszać i wyserwować na głęboki talerz .
- Bardzo ważne jest aby mule które się nie otworzyły wyrzucić ponieważ nie nadają się one do spożycia . Jeśli kupujemy świeże mule a nie chcemy ich użyć od razu należy je przechowywać w chłodnym miejscu ponieważ w ciepłym same zaczynają się otwierać.
na 1 porcja:
- Mule (omułek świezy, siatka )– 0,3 kg.
- Masło aro – 0,05 kg.
- Czosnek M.Chef – 0,01 kg.
- Sasteria blanca 0,7L BW – 0,15 L
- Cebula dymka – 0,05 kg.
- Natka pietruszki M.Chef – 0,004 kg.
- Cytryna M.Chef – 0,05 kg.