Wykonanie:
-
Mąkę przesiewamy do dzieży miksera, dodajemy jajka, cukier, sodę i zagniatamy.
-
Po połączeniu składników dodajemy masło klarowane i miód.
-
Wałkujemy na grubość 0,5cm i dzielimy na 4 płaty, pieczemy wszystkie na pergaminie w temp. 160st. C przez 10min.
-
W garnku umieszczamy mleko, cukier, masło i doprowadzamy do wrzenia.
-
Wsypujemy kaszę manną energicznie mieszając rózgą do zgęstnienia masy.
-
Gotową masę dzielimy i wylewamy na ciasto dzieląc na 3 części - kolejno piętrując.
-
Morele namaczamy przez min. 2 h
-
Następnie kroimy je w cienkie paski, orzechy delikatnie kruszymy, mandarynkę obieramy i dzielimy na pojedyncze segmenty.
-
Z cukru wyprowadzamy suchy karmel, dodajemy orzechy i morele cały czas mieszając.
-
Dodajemy miód i skórkę pomarańczową, dokładnie mieszamy, dodajemy mandarynkę i wykładamy na wierzch ciasta.
na 10 porcji:
Ciasto:
• Mąka pszenna ARO 500g
• Cukier ARO 200g
• Cukier waniliowy MAKRO Chef 20g
• Soda ARO 15g
• Masło klarowane 100g
• Miód wielokwiatowy 100g
• Cynamon mielony MARO Chef 5g
• Jajka rozmiar „L” ARO 2 szt.
Masa:
• Mleko 750g
• Cukier kryształ 100g
• Cukier waniliowy MAKRO Chef 20g
• Masło 100g
• Kasza manna 100g
Karmel:
• Cukier biały 40 g
• Miód wielokwiatowy 80 g
• Suszona morela Helio Natura 12 szt.
• Orzech laskowy Helio Natura 40 g
• Skórka pomarańczowa 40 g
• Mandarynka 2 szt.