Sposób wykonania
- Oczyścić dokładnie kurki
- Cukinie, seler naciowy, szparagi i dymkę pokroić pod skosem
- Polędwicę wołową pokroić w paski
- W osolonej wodzie ugotować makaron Soba (ok.2-3min.) następnie scedzić, ale nie wylewać wody z gotowania makaronu (będzie jeszcze wykorzystywana)
- Czosnek, chilli i imbir drobno posiekać, a następnie połączyć z sosem Hoisin i z 60-70 ml wody z gotowania makaronu
- W woku usmażyć warzywa, następnie dodać makaron i sos Hoisin z dodatkami, dokładnie wymieszać i doprawić solą
- Na mocno rozgrzanej patelni usmażyć krótko polędwicę z kurkami
- Sałaty, kiełki i kwiatki doprawić olejem lnianym, sokiem z limonki i solą
- Wyłożyć na talerz makaron, następnie kurki z polędwicą, a obok sałatkę- całość obsypać sezamem
na 4 porcje:
- Makaron Soba 4 wiązki
- Polędwica wołowa 200g
- Sos Hoisin 30g
- Olej rzepakowy 50ml
- Olej lniany 25ml
- Kurki 60g
- Cukinia 50g
- Brokuł 50g
- Szparagi zielone 3 szt.
- Seler naciowy 40g
- Dymka 1 pęczek (mała)
- Czosnek 2 ząbki
- Imbir korzeń 20g
- Papryczka chilli mała 1 szt.
- Papryka zielona 40g
- Liście shiso 6-7szt.
- Kiełki mizuny 20g
- Nasturcja 10-12 liści
- Kwiat aksamitki 3 szt.
- Limonka 1szt.
- Sezam ziarno 10g
- Sól do smaku