Liczba porcji 4

Sposób wykonania

  1. Oczyścić dokładnie kurki
  2. Cukinie, seler naciowy, szparagi i dymkę pokroić pod skosem
  3. Polędwicę wołową pokroić w paski
  4. W osolonej wodzie ugotować makaron Soba (ok.2-3min.) następnie scedzić, ale nie wylewać wody z gotowania makaronu (będzie jeszcze wykorzystywana)
  5. Czosnek, chilli i imbir drobno posiekać, a następnie połączyć z sosem Hoisin i z 60-70 ml wody z gotowania makaronu
  6. W woku usmażyć warzywa, następnie dodać makaron i sos Hoisin z dodatkami, dokładnie wymieszać i doprawić solą
  7. Na mocno rozgrzanej patelni usmażyć krótko polędwicę z kurkami
  8. Sałaty, kiełki i kwiatki doprawić olejem lnianym, sokiem z limonki i solą
  9. Wyłożyć na talerz makaron, następnie kurki z polędwicą, a obok sałatkę- całość obsypać sezamem
Składniki
na 4 porcje:
  • Makaron Soba 4 wiązki
  • Polędwica wołowa 200g
  • Sos Hoisin 30g
  • Olej rzepakowy 50ml
  • Olej lniany 25ml
  • Kurki 60g
  • Cukinia 50g
  • Brokuł 50g
  • Szparagi zielone 3 szt.
  • Seler naciowy 40g
  • Dymka 1 pęczek (mała)
  • Czosnek 2 ząbki
  • Imbir korzeń 20g
  • Papryczka chilli mała 1 szt.
  • Papryka zielona 40g
  • Liście shiso 6-7szt.
  • Kiełki mizuny 20g
  • Nasturcja 10-12 liści
  • Kwiat aksamitki 3 szt.
  • Limonka 1szt.
  • Sezam ziarno 10g
  • Sól do smaku