Wykonanie:
- Pomidory nacinamy w 7-8 miejscach i parzymy kilka sekund we wrzątku, po czym hartujemy w wodzie z lodem. Obieramy ze skóry i pozbawiamy gniazd nasiennych, po czym kroimy w kostkę.
- Natkę pietruszki lub kolendrę siekamy.
- Szalotki kroimy w drobną kostkę o boku 2-3mm, czosnek w plasterki, a cukinię w romby ok.8mm (paysene).
- Lekko rozgrzewamy olej i smażymy szalotkę. Po 2 minutach dodajemy krewetki i czosnek, mieszamy. Po kolejnych 2 minutach dodajemy cukinię.
- Gdy wszystko podsmaży się równomiernie, zalewamy białym winem. Redukujemy wino ok. 2 minuty po czym dodajemy pomidora i w kilku etapach zimne masło – cały czas mieszając.
- Kiedy nasz sos zamieni się w emulsję zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy jeszcze 2 kawałki zimnego masła.
- Doprawiamy do smaku solą. Podajemy obsypane świeżymi ziołami, z chrupiącą bagietką.
na 1 porcja:
- Krewetki 31/40 750g
- Masło 150g
- Pomidor 2 szt. (po ok. 180g)
- Cukinia 1 szt. ok.150g
- Wino białe 200g
- Szalotki 3 szt. (po ok. 50g)
- Czosnek 3 ząbki
- Sól himalajska - do smaku
- Natka pietruszki lub kolendra świeża 50g
- Olej 40g
- Bagietka 1 szt.