Liczba porcji 1
Danie
wegetariańskie

Wykonanie:

  1. Pomidory nacinamy w 7-8 miejscach i parzymy kilka sekund we wrzątku, po czym hartujemy w wodzie z lodem. Obieramy ze skóry i pozbawiamy gniazd nasiennych, po czym kroimy w kostkę.
  2. Natkę pietruszki lub kolendrę siekamy.
  3. Szalotki kroimy w drobną kostkę o boku 2-3mm, czosnek w plasterki, a cukinię w romby ok.8mm (paysene).
  4. Lekko rozgrzewamy olej i smażymy szalotkę. Po 2 minutach dodajemy krewetki i czosnek, mieszamy. Po kolejnych 2 minutach dodajemy cukinię.
  5. Gdy wszystko podsmaży się równomiernie, zalewamy białym winem. Redukujemy wino ok. 2 minuty po czym dodajemy pomidora i w kilku etapach zimne masło – cały czas mieszając.
  6. Kiedy nasz sos zamieni się w emulsję zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy jeszcze 2 kawałki zimnego masła.
  7. Doprawiamy do smaku solą. Podajemy obsypane świeżymi ziołami, z chrupiącą bagietką.
Składniki
na 1 porcja:
  • Krewetki 31/40 750g
  • Masło 150g
  • Pomidor 2 szt. (po ok. 180g)
  • Cukinia 1 szt. ok.150g
  • Wino białe 200g
  • Szalotki 3 szt. (po ok. 50g)
  • Czosnek 3 ząbki
  • Sól himalajska - do smaku
  • Natka pietruszki lub kolendra świeża 50g
  • Olej 40g
  • Bagietka 1 szt.