Wykonanie:
- Pieczarki dokładnie czyścimy i kroimy w plastry.
- Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni, następnie drobno siekamy.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę a czosnek przeciskamy przez praskę.
- Na rozgrzaną patelnię z masłem wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Całość smażymy przez ok. 3 min. Następnie dodajemy suchą kaszę gryczaną i mieszając dalej smażymy przez ok. 3 min.
- Całość zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż kasza zmięknie, a cały płyn zostanie wchłonięty. Dodajemy orzechy włoskie i dokładnie mieszamy.
- Na koniec dodajemy łyżkę masła i starty parmezan oraz grubo posiekaną pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem i ponownie mieszamy.
- Przed podaniem odstawić na 10 min. Podawać z posiekaną natką pietruszki.
na 10 porcji:
• Aro kasza gryczana
• Pieczarka polska
• Aro olej rzepakowy
• Cebula ultra bag
• Czosnek
• MC bulion drobiowy
• Orzech włoski
• MC grana padano tarty 1 kg
• Aro masło
• Pietruszka natka
• sól
• pieprz
• bazylia suszona
• płatki chilli
• cukier