Liczba porcji 1
Danie
wegetariańskie

Wykonanie:

  1. Suszone grzyby moczymy przez 2 godz. w wodzie. Następnie wyjmujemy.

  2. W wodzie w której moczyły się grzyby gotujemy kaszę pęczak przez 20-25min. Po czym odcedzamy na sitku.

  3. Rodzynki i śliwki moczymy w trójniaku.

  4. Na rozgrzanej patelni z olejem esencją masła podsmażamy cebulę. Następnie dorzucamy pokrojone grzyby i czosnek. Smażymy przez około 10min.

  5. Do farszu grzybowego dorzucamy ugotowaną kaszę pęczak i namoczone rodzynki wraz z śliwka. Mieszamy. Wszystko doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem.

  6. Formę do pieczenia smarujemy pozostałym olejem z esencja masła, przekładamy kaszę z dodatkami i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180C. przez około 15min.

 

Złożenie:

  1. Upieczoną kaszę podajemy na ciepło lub na zimno.

Składniki
na 1 porcja:

Kasza pęczak MAKRO Chef 200g
• Grzyby suszone 20g
• Cebula MAKRO Chef 80g
• Rodzynki 40g
• Olej z esencja masła Kruszwica 80ml
• Suska sechlońska 40g
• Suszony majeranek MAKRO Chef 5g
• Kminek MAKRO Chef 3g
• Trójniak miód pitny 50ml
• Czosnek MAKRO Chef 1 ząbek