Wykonanie:
- Mięso oczyszczamy z błon i elementów pozostałych po odkostnieniu.
- Osuszamy na ręczniku papierowym z osocza.
- Czosnek przeciskamy przez praskę.
- Karkówkę nacieramy solą i czosnkiem, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy na 12 h do lodówki.
- Na patelni rozgrzewamy połowę smalcu.
- Obsmażamy cały element mięsa z każdej strony.
- Dodajemy na patelnię cykorię pokrojoną na ćwiartki i obsmażamy z obu stron na złoty kolor.
- Zdejmujemy z ognia i przekładamy do wysmarowanej resztą smalcu blachy.
- Karkówkę posypujemy po wierzchu świeżo zmielonym pieprzem i chilli.
- Ziemniaki myjemy i kroimy na połówki lub jeśli są małe zostawiamy w całości.
- Solimy i układamy dookoła mięsa razem z cykorią.
- Blachę przykrywamy folią aluminiową (zabezpieczamy przed przypaleleniem).
- Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni.
- Pieczemy ok. 1 h od czasu do czasu polewając mięso i ziemniaki wytworzonym sosem lub w miarę potrzeby wodą.
- Jeśli chcesz, aby mięso i ziemniaki był zarumienione, 10 min.przed końcem piecznia zdejmij folię aluminiową.
- Danie podajemy z sałatką szwedzką i rukwią wodną.
na 10 porcji:
• Rto karkówka wp b/k 1327 vac
• Ziemniak 5 kg
• MC czosnek ząbki obrany 500 g
• Aro smalec wyborowy 2 kg
• Aro sałatka szwedzka 4,1 kg
• Cykoria 500 g
• MC rukiew wodna 1 szt.
• sól
• czarny pieprz
• płatki chilli