Liczba porcji 10

Wykonanie:

  1. Mięso oczyszczamy z błon i elementów pozostałych po odkostnieniu. 
  2. Osuszamy na ręczniku papierowym z osocza.
  3. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  4. Karkówkę nacieramy solą i czosnkiem, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy na 12 h do lodówki.
  5. Na patelni rozgrzewamy połowę smalcu.
  6. Obsmażamy cały element mięsa z każdej strony.
  7. Dodajemy na patelnię cykorię pokrojoną na ćwiartki i obsmażamy z obu stron na złoty kolor.
  8. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do wysmarowanej resztą smalcu blachy.
  9. Karkówkę posypujemy po wierzchu świeżo zmielonym pieprzem i chilli.
  10. Ziemniaki myjemy i kroimy na połówki lub jeśli są małe zostawiamy w całości.
  11. Solimy i układamy dookoła mięsa razem z cykorią.
  12. Blachę przykrywamy folią aluminiową (zabezpieczamy przed przypaleleniem).
  13. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. 
  14. Pieczemy ok. 1 h od czasu do czasu polewając mięso i ziemniaki wytworzonym sosem lub w miarę potrzeby wodą. 
  15. Jeśli chcesz, aby mięso i ziemniaki był zarumienione, 10 min.przed końcem piecznia zdejmij folię aluminiową.
  16. Danie podajemy z sałatką szwedzką i rukwią wodną.
Składniki
na 10 porcji:

• Rto karkówka wp b/k 1327 vac
• Ziemniak 5 kg
• MC czosnek ząbki obrany 500 g
• Aro smalec wyborowy 2 kg
• Aro sałatka szwedzka 4,1 kg
• Cykoria 500 g
• MC rukiew wodna 1 szt.
• sól
• czarny pieprz
• płatki chilli