Liczba porcji 4

Przygotowanie:

  1. Cebule pokroić w pióra, zeszklić na oleju, dodać pocięty w plasterki czosnek i imbir, podsmażać 2-3 min. Połączyć z pomidorami i wywarem drobiowym, całość dokładnie zblendować, wrzucić śliwki. Tak przygotowaną masą zalać kacze udka.
  2. Nasiona przypraw rozetrzeć w moździerzu, wysypać na gazę, dodać liście laurowe, laskę cynamonu i anyż. Gazę związać sznurkiem i umieścić w garnku z kaczymi udkami. Doprawić sola i pieprzem. Gotować na bardzo małym ogniu ok. 2,5 godz., często mieszając i – w razie konieczności – uzupełniając wywarem.
  3. Miekkie udka ostrożnie wyjąć. Sos jeszcze raz dokładnie zblendowac, przetrzec przez sito o drobnych oczkach, dodac sok z cytryny i miód. Zalac nim kacze udka, marynowac co najmniej 24 godz.
  4. Podawać z ryżem lub pieczonymi warzywami okopowymi.
Składniki
na 4 porcje:

Kacze udka – 1,00 kg
Wywar drobiowy – 0,80 l
Pomidory pelati – 0,50 kg
Cebula – 0,15 kg
Imbir – 0,05 kg
Czosnek – 0,10 kg
Sliwki suszone – 0,20 kg
Cytryny – 0,05 kg
Kardamon – nasiona – 0,012 kg
Kolendra – nasiona – 0,014 kg
Kmin – nasiona – 0,014 kg
Gorczyca zółta – nasiona – 0,007 kg
Anyz – gwiazdki – 0,03 kg
Cynamon – laska – 0,015 kg
Liscie laurowe – 0,006 kg
Miód – 0,03 kg
Olej – 0,10 l
Sól – 0,02 kg
Pieprz – 0,005 kg

Przepis przygotował Maciej Nowicki

Szef kuchni w Muzeum Pałacu Jana III w Wilanowie. Wspólnie z Makro tworzy program Polskie Skarby Kulinarne, który ma za zadanie zdefiniować czym jest kuchnia polska i jak smakuje.